Држављанка БиХ кокаинска кума

Велика акција Европола на сузбијању наркокартела захватила је и држављанку БиХ Невенку Чутурић, која се налази међу 16 ухапшених дилера.

Босна и Херцеговина 27.07.2019 | 12:11
Држављанка БиХ кокаинска кума
Ради се о међународном кријумчарењу кокаина из Јужне Америке у Европу и Азију, гдје је заплијењено више од тоне кокаина и два милиона евра.

Наредба о провођењу истраге против Мајкла Доковића, држављанина Црне Горе, Дражена Летића, држављанина Србије и Хрватске, и Невенке Чутурић, држављанке БиХ, донесена је 13. јула.



Летић и Чутурић су саслушани у Тужилаштву за организовани криминал у Београду, након чега им је, на приједлог тужиоца, суд одредио притвор. Доковић је ухапшен у Швајцарској, гдје му је судија Кантона Базел одредио притвор.

– Након анализе доказа достављених уз кривичну пријаву и оних до којих дођемо током истражног поступка биће донесена тужилачка одлука о евентуалном уступању кривичног гоњења окривљених Летића и Чутурић – саопштили су из београдског тужилаштва.



Европска полицијска агенција саопштила да је међународном операцијом названом “Фамилија” разбијен балкански криминални ланац који је приватним авионима пребацивао кокаин из Јужне Америке у Европу, а потом бродовима за Хонг Конг и Макао. 

Хрватски МУП који је такође укључен у истрагу наводи да је акција, која је почела крајем 2017. била дио шире европске стратегије против западно-балканске мреже организованог криминала, такозваног Балканског картела. Они су такође за кријумчарења ангажовали и стјуардесе, а и испитује се да ли су поједини пилоти учествовали у шверцу.



У акцији су уз Хрватску, која је координисала акцијом, учествовала полиција Србије, Чешке, Словеније, Француске, Италије и Хонг Конга.

Од 16 ухапшених, 11 их је приведено у Хрватској, Србији, Чешкој и Швајцарској, а пет особа у Хонг Конгу. Заплијењено је 600 килограма кокаина у Швајцарској и 421 у Хонг Конгу.

У Хрватској, Чекој, Србији, Словенији и Швацарској заплијењено је два милиона евра у готовини и скупоцјени предмети у вриједности већој од миллион евра, међу којима и високо квалитетни сатови и возила.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар