Радници затровани тешким металима

Сви радници у предузећу “БЦ Метал”, а које је смјештено у кругу Пословне зоне “Инцел” у Бањалуци, имали су лоше здравствене налазе и сви су затровани тешким металима, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 27.07.2019 | 09:43
Радници затровани тешким металима
Према нашим информацијама, Инспекција Градске управа Бањалука због забринутости за здравље радника у овој фирми, крајем маја наредила је да сви радници “БЦ Метала” морају на ванредни љекарски преглед због услова и описа посла којим се бави.

– Наређено је да сви радници који раде у кругу “Инцела” иду на преглед, те је њих 29 посјетило докторе. Љекарски преглед је обављен у једној клиници у Бањалуци, а неки налази су рађени и у Београду. Резултати прегледа шокирали су све у Градској управи, али и оне које су видјели налазе – каже извор Српскаинфо.

Он нам је појаснио да су налази показали да су сви радници, који раде на терену, у крви имали много више тешких метала, него што је дозвољено.

– Урађено је укупно 29 анализа и показало се да су чак 23 радника имала лоше налазе. Шесторо који нису контаминирану су запослени у канцеларијама и нису били у додиру са тешким металима. То је фирма која се бави рециклирањем старих акумулатора и радници су стално у додиру са тешким металима, што се очигледно одразило на њихово здравље. Анализа је показала да је њихова крв затрована тешким металима као што су олово, цинк и жива – истиче наш извор.


 
Према његовим ријечима зараженост радника је зависила и од тога колико ко дуго ради у тој фирми, али занимљиво је да су млађи радници имали лошије налазе.

Име ове фирме доспјело је у јавност на почетку афере “Пирален”, због тога што су,  када су кренуле контроле свих предузећа у “Инцелу”, извезли на десетине камиона заражене земље и разбацили је по околним насељима. Грађани су тада посумњали да је ова земља заражена и све су то пријавили инспекцији, која је наредила да се то земљиште врати у круг њиховог предузећа.

Међутим, проблем је то што је та земље заражена опасним и канцерогинем уљем пирален и другим тешким металима, а данима је киснула на приватним имањима, па се сумња да су контаминирали и ту земљу.

Ови љекарски налази који су сада урађени се не односу на могућа тровања пираленом.

У фирми “БЦ Метал” су потврдили да су сви радници ишли на ванредни љекарски преглед и да је за четири радника предложено да у идућих шест мјесеци промјене радно мјесто. 

– Наша фирма је тражила стручно мишљење љекара и поступила по упутама, те смо распоредили радника на друга радна мјеста. Послије ове анализе чешће ћемо обављати љекарске прегледе у циљу заштите радника у складу са упуствима медицинске струке и инспекцијских органа – појаснили су у овој фирми.

У Градској управи Бањалука потврдили су нам да је наређен љекарски преглед, али да не могу давати информације о здравственом стању радника.

Љекар Миодраг Марјановић рекао је за Српскаинфо да лијечење у овом случају зависи и од тога како су радници заражени. Према његовим ријечима ти радници морају имати процјену радног ризика и морају због тога радити систематске прегледе. То мора обухватити и крвне анализе, али и друге претраге.

– Кроз вријеме организам се ослобађа отрова, али ако је човјек стално изложен томе онда ће тај ниво тешких метала бити стално присутан. Људи који раде са хемијским испаравањима или отпадима, морају по закону радити систематске прегледе. Када се утврди да им је крв заражена, ти радници се премјештају на друга радна мјеста, која су мање ризична – рекао је доктор Марјановић.

Након што је дошло до цурења и пожара опасног и канцерогеног уља пирален у кругу “Инцела” Градска инспекија је кренула у контролу свих субјеката у овом предузећу.

Недавно се поново појавила информација да су из круга ове Пословне зоне извожени камиони заражена земље и разбацивани по околним насељима.

Према нашим сазнањима, због овога су јуче поново на терену били представници Инспекције Града Бањалука, који су изузели узорке земље како би утврдили да ли је она контаминирана и чиме.

(Српскаинфо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Херцеговац

27.07.2019 08:03

Много се Игор насекирао због радника! Ништа не раде на санацији земљишта а причају о бризи за раднике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

27.07.2019 10:41

Игор нема никакве везе са овим! Још важније, радници су отровани од тешких метала са којима раде сваки дан а не од Пиралена. Ради се о фирми која прикупља и обрађује секундарне сировине.

Name

Ре Херцеговац

27.07.2019 11:04

Господоне, какве везе има Игор са радницима који раде у тој врсти фирме? Други су проблеми. Гле чуда, да радници који раде у таквој производњи имају прекомјерну дозу тешких метала. Господо, свугдје у нормалном свјету гдје постоје прописи и поштује се закон, радници који су у контакту са тим металима, носе заштиту и имају редовне превентивне прегледе крви и систематске. Ово је грешка послодавца већ оних који издају дозволе, људи од струке који их воде, као и онх код којих се полаже тзв. ,,испит за упрвљање опасним материјама“. Велика грешка јесте цурење тог пиралена, али сте претјерали до зла бога, јер не познајете мноштво ствари. То је тако у земљи у којој се економисти баве хемијом, у којој хемичар не смије пријавити или тражити да се поштују прописи, јер одма буде означен као човјек са којим је тешко радити.

Name

Милан

27.07.2019 12:08

Игор има везе са овим из више разлога. Први разлог је то што инспекција није вршила контролу над овим предузећима који ко зна колико дуго трују своје раднике и не раде ништа да би им омогућили адекватну здравствену заштиту. Друго је то што Игор не ради ништа да би спријечио још веће посљедице. Народ каже боље спријечити него лијечити, Игор не ради ни једно ни друго. И ово није само питање тих радника него свих грађана Бања Луке, јер је штета која је настала огромна и то може препознати сваки просјечно образован грађанин, не треба бити хемичар. Кажеш како је тема напумпана преко сваје мјере, е па није напумпана, напротив, овој теми би требало дати много више пажње. Штета која је направљена никада неће моћи бити санирана јер је пирален буквално неуништив, не може се разложити у природи.

Name

ЗНАЊЕ

27.07.2019 12:43

Бањалучанину, управа локалне заједнице итекако има везе са овим случајем. Има везе и Република Српска. Прво да имамо право законодавстви, друго да оно које имамо спроводими, треће да инспекцијски органи врше контролу и четврто да је о свему вођено рашуна кад је инвеститор правио погон не би имали то што имамо данас.

Name

Рт

27.07.2019 13:39

Ма република српска нема везе ни са цим. Сем сто министри имају везе са по петсест љубавница

Name

Зеки Пресс

27.07.2019 13:43

Смрт фасизму, а слобода народу! Хајмо сви, годисњица је!

Name

За "ре херцеговац"

27.07.2019 14:47

Игор је крив и требао би да поднесе оставку због ове афере, због топлане, због лосе урадјених крузних токова...Такав градонацелник не треба ником...

Name

007

27.07.2019 08:05

Значи,да није инспекција наложила здравствене прегледа,ни дан данас они не би знали да су затровани.Одговорност јежи на власницима тих фирми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злочин

27.07.2019 08:07

Тровање сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим спасиоце

27.07.2019 08:15

Провјерите да ли се метални отпад одвози из Инцела и гдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

27.07.2019 08:16

У нормалним срединама неко би сносио одговорност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БејХа Напред!

27.07.2019 08:17

Углавном незнање, неукост, неструцност.. па на крају јос и некултура!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

27.07.2019 08:31

Како казе радојициц да је све под контролом и да нема потребе дизати тензије око инцела свака му цаст на искрености

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.07.2019 10:22

А Игор је инзењер екектротехнике и несто би требао знати о радиоактивности,није он правник или економиста да није упуцен то знаци цисти безобразлук

Name

Е Тито Мој,

27.07.2019 08:33

У југи, не гледајуци где је ко запослен: сваки години су врстни превентивни прегледи запослених, и то је било обавестио, држава је толико јака колико јој је народ здрав. а ова банда ста све не ради , да би нас сто висе потаманили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Е Тито

28.07.2019 08:54

А да ствар буде јос апсурднија у Републици Србској цијеним да висе од 15 година није послат нити 1 љекар на специјализацију ''медицина рада'' која би о овој и оваквој проблематици се висе бринула него било која друга медицинска грана. Придрузујем се онима који сматрају да је господин Радоициц по одавно сазрео за неопозиву оставку.

Name

Истина

27.07.2019 08:45

Не да нераде ништа око санације земљишта, они чекају да то све неко негдје одвезе и да се заташка и заборави. Ако ова омладина види они ће нешто као реаговати, ако не види ником ништа. Тако то они раде, с гуза на гуз, мало се сликају, објасне како је све под контролом..... злочинци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.07.2019 08:57

Ко сноси одговорност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисха

27.07.2019 09:17

Шта треба да се деси да народ коначно схвати гдје и у каквим условима живи. Све ово је заправо показатељ друштва. По мом мишљењу, власт је одговорна за све али кривицу треба преузети и становништво које из избора у изборе гласа за исте...на жалост, мсм да се скоро ништа неће промијенити. Поново ће бити "игнориши" а народ ће заборавити.. Ови који су настрадали остаће сами у својој муци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.07.2019 10:56

По теби то је радило државно предузеће.Као држава испушта пиралин и трује народ???

Name

ре

27.07.2019 11:36

Показатељ друштва је демократска неписменост народа, рецимо главни Баја локалне изборе добија на основу приче о референдуму, не сјећам се у вези чега, локалне заједнице немају ама баш никакве везе са референдумом, на крају се исти тај референдум проглашава некаквом анкетом, народу се сервира једно, прича друго а спроводи треће. Народ бира на основу популистичких изјава, арлаукања и шаторских славља уз пјесму, не може нам нико ништа. Из ове политичке жабокречине ја не видим излаз, врло тешко, ко ће то дочекати, прође живот, нимало није чудно што омладина одлази

Name

Зебра

27.07.2019 11:45

Под хитно извршити преглед ватрогасаца који су гасили пирален,знајући да је најотровнији у процесу горења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwин

27.07.2019 12:28

Људкса еволуција је оцигледно достигла напредни ниво који подразумијева да се људи медјусобно трују и на разне нацине угрозавају зивоте. Оцигледно смо у стању да бацамо разне контаминирајуце материјале свукуда, окренемо и одемо, спавамо сном праведника. А то сто це многи људи, дјеца да се трују оцигледно ен угрозава савјест на овом ступњу развоја еволуције. Какву само храну једемо, колико хербицида гутамо свакодневно, купујемо храну која само изгледа да је квалитетна на око, без укуса, без иједног другог квалитета. Ко брине о нама, ко брије о томе какву храну једемо? Имамо ли повјерења у њих ? На овом ступњу еволуције препустили смо на савјест неком другом да брине о ономе сто свакодневно гутамо, и поред тога сто се свакодневно објављују информације о квалитетту хране коју једемо. Јако наивно, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.07.2019 12:54

То су наси демократски терористи.Радницима минимална плата без уплаценог доприноса и јос поцелу да их трују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

27.07.2019 13:30

Опет гласајте за СНСД-е, свакако владају Бањалуком више од 20 година, у том периоду апсолутно сваки руководећи радник је именован уз сагласност највиших структура СНСД-а... Миле Додик је лично аминовао сваког начелника одјељења, сваке инспекције на градском нивоу. СНСД-е је за све те функције дао своје најбоље кадрове и тако пуних 20 година... Уживај народе, уживај у благостању које је директан резултат рада политичара који владају Бањалуком 20 година. П. С. И даље пљујте Драска који указује на девијације у друштву, ни случајно немојте гласати за промјене које доноси Драско и њему слични!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2019 20:59

Јелена , Вукан и Драско су нада у будуцност РС и за њих треба народ да гласа ,ако мисли добро себи и својој дјеци. Својим наступом ,од прије пар дана, у НСРС су показали и доказали ко је и какав је ко тј видјело се фино коме снага лези у ријецима и аргументима ,а коме у монтираним фотографијама и демонстрацији силе и пријетње .Зато им народ РС треба дати сансу да поведу народ, јер они то и заслузују и могу.

Name

ма тужите их радници све

27.07.2019 16:25

редом!!!

ОДГОВОРИТЕ