ЕУ зауставља кинески пројекат?

Изградња седмог блока у Термоелектрани Тузла могла би озбиљно бити доведена у питање након што су представници европских институција у више наврата упутили директна и индиректна упозорења да овај пројекат треба зауставити.

Босна и Херцеговина 27.07.2019 | 07:39
ЕУ зауставља кинески пројекат?
Сумњу да би пројекат заиста могао бити заустављен додатно је изазвала чињеница да је ова тачка скинута с дневног реда на задњој сједници Савјета министара БиХ, иако ју је предложио Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ. Шаровић је раније рекао да не види ниједан разлог да се пројекат заустави.

Барбора Појнер, портпарол Секретаријата Енергетске заједнице у Бечу, је рекла да је та организација донијела прелиминарни закључак да тај пројекат није усклађен с европским прописима који се односе на начин добијања државне помоћи.

Наиме, парламент ФБиХ је недавно подржао давање гаранција тог ентитета за пројекат укупне вриједности око 900 милиона евра кинеској банци која треба да обезбиједи финансирање за кинеског извођача радова на овом објекту.

У Секретаријату ЕЗ-а кажу да би гаранције требало да буду преиспитане, како би биле усклађене с европским прописима.

"Члан 18, став 1ц Споразума о оснивању Енергетске заједнице, садржи забрану државне помоћи која се, према члану 19 споразума, такође примјењује и на јавне инвестиције које су добиле специјална или ексклузивна права. Ове одредбе, заједно с чланом 6, захтијевају од уговарача да у властити правни систем уврсти одговарајућу забрану државне помоћи, као и да обезбиједи њену примјену у пракси", навели су из ЕЗ-а.

Шаровић је када смо га прошли пут контактирали у вези с резервама Енергетске заједнице рекао да оне неће утицати на започињање самог пројекта.

У петак смо контактирали и Амбасаду Кине у БиХ, али нам до закључења овог броја није стигао одговор.

Иначе, ову тему протеклих мјесеци пратили су и европски медији, а више пута је истицано да стварни разлог европског заустављања пројекта није забринутост због државне помоћи, већ учешће кинеских банака и компанија. У Европској комисији је прије неколико мјесеци одржан састанак, а и Европски савјет је донио сличне закључке, по којима би на европском континенту требало ограничити утицај кинеских компанија те су изразили забринутост да се велики број европских пројеката спроводи кинеским средствима, уз учешће кинеских грађевинских компанија.

Тузланским локалним медијима су представници надлежних ентитетских органа изјавили да радови почињу на јесен, те да су већ одабрани извођачи припремних радова у висини од 18 милиона марака, а чиниће их група извођача ИТЦ Зеница, "Приједорпутеви" Приједор и "Интеграл инжењеринг" Лакташи.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ кажу да је ЕУ у аналитичком извјештају нагласила да се будућа улагања у енергетску инфраструктуру, укључујући термоелектране и хидроелектране, морају спроводити у складу с обавезама БиХ према Споразуму о стабилизацији и придруживању и уговору о Енергетској заједници.

"Такође, једна од препорука Европске комисије са посљедњег састанка Пододбора за транспорт, енергију, околиш и регионални развој заједничког тијела БиХ и ЕУ за праћење проведбе Споразума о стабилизацији и придруживању, јесте да БиХ треба осигурати правилну примјену ацqуиса ЕУ и Енергетске заједнице о државној помоћи за све инвестицијске пројекте, укључујући изградњу нових или проширење постојећих термоелектрана", кажу у Дирекцији. 

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Вебер

27.07.2019 06:41

Електропривреда ФБиХ неће да да европским корпорацијама бесплатно рудник као ми у Станарима да они за себе граде термоелкетрану на окупираној територији која је пала без испаљеног метка. Због тога се европска корпоратократија супроставља пројекту електропривреде БиХ да за изграђену термоелектрану електропривреда Кинезима исплати пројекат изградње. Хоће европска копоратократија све за себе бесплатно. О томе се ради. Јер то је уједно и упозорење и РС ако крене сличним сценариом у Гацку, да ће бити стопирани, јер желе све наше прироне ресурсе преузети као што су у Станарима отели рудник. Наравни, ситни јадне душе, бедни пацови наши су добили мрвице, а направили су штету несагледивих размера народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амира

27.07.2019 07:10

Људи моји проблем су термоелектране у бих стете околису тако казе еу а нису проблем њихова извозана аута стара по 15 година сто се извозе на балкан да су еколоски освјесцени униставали та аута у европи неби нама смеце продавали толко о екологији еу

Name

А пази стварно

27.07.2019 07:16

А насе природне ресурсе даје другима ко ? Ето ти одговора. Није до других - непријатељ ти зиви у РС. Зовете га власт. Красе их лазне фотке борбе против ЕУ и сл. Све фондове су им узели и сад одједном недају несто ? Пази да ти вјерујем.

Name

Спорно

27.07.2019 07:50

Много ста! Да је мање пљацке а висе памети.... алу?!

Name

ре

27.07.2019 08:04

А зашто наша електропривреда не може да добије под концесију руднике у Њемачкој, Великој Британији, Русији, Индији, Јапану, Америци? Зашто би они могли да добијају наше руднике у Станарима када ми не можемо у њиховим државама.

Name

одг

27.07.2019 08:24

Рудник Станаре је дала Букејловићева влада 2004, а све касније владе су то подржале. Да ли је могуће да је толико ниска свест нашег народа, да нам је колективно испран мозак медијима да људи на то не реагују. Продане душе су од свега добиле ситне провизије уза штету која је хиљадама пута већа коју наносе народу.

Name

Ре СВИМА

27.07.2019 09:50

РиТЕ "СТАНАРИ" градили су Кинези и цијели пројект је кредитиран од стране кинеских банака, зашто то не може у ФБиХ и зашто на тај пројект ЕУ има примједби то само они знају. Овде треба искористити прилику да РиТЕ Гацко добију нову Термоелектрану.

Name

Ре ре своима

27.07.2019 10:06

Рудник Станари је отет од РС завхаљући корумпираним политичарима кримианалциима који државне ресурсе третирају као сопствену имовину. Рудник станари је дат енглеској корпорацији, Енглези су познати колонијалисти. Кинеске банке јесу дале кредит ИФТ-ију, затшто да би кинеске фирме градиле ту електрану. Овде се поставља питање зашто пред Уставним судом није покренуто питање отимања рудника Станари, давања по концесију страној копорацији као да је то домаћа електрривреда. И поставља се још једни питање зашто п преципроцитети у ми у Енглеској, Немачкој, Русији, Јапану; Кини, Америци и ми не можемо добити њихове руднике пада наша електопривреда мало гради на њиховим рудницмаи и рекама електране, да и ми мало порајемо струју Американцима, Енглезима, Немцима, Кинезима, Јапанцима, Русима.

Name

Ре на Ре

27.07.2019 10:43

Када кажеш да су ТЕ Станари градили Кинези, зашто не кажеш до краја за кога су га градили. Овде испаде за неупћене са твојим полуистинама да су Кинези у Станарима нашој електропривреди градили електрану, а зна се добро да су енглеској корпорацји то градили. То је само пљачка ресурса без преседана у Европи него и невиђено нациолнално понижење да на нашој земљи страници за себе граде термоелктрану. О томе се ради. Власт се наровно тиме хвали као страном инвестицијом коју су довели. Чега се паметан стиди будале се тиме поноси.

Name

Дакле

27.07.2019 06:55

Из прилозеног се види ко је стварни газда на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туњо

27.07.2019 07:03

Који цинизам ЕУ брину се о томе сто ће кредит за изградњу блока 7 дати Кинеска банка. Тако нису реагирали кад су европско новац дали Кинезима за изградњу пељешкога моста, или сто у Србији Кинези улазу огромна средства. Уопсте их неразумијем која је разлика у Хрватској и Србији а у БиХ немозе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то наопацке усзројено

27.07.2019 09:47

А дрзава гарантује. Вазно је да имамо миијардере и милионере, појединце а не јаку дрзваву.