Симеонеов ремонт – шта очекивати од Атлетика?

Овог лета на фудбалској пијаци дефинитивно је најактивнији мадридски Атлетико.

Фудбал 27.07.2019 | 00:00
Симеонеов ремонт – шта очекивати од Атлетика?
Познато је да "јорганџије" важе за веома тврду екипу, тактички беспрекорно припремљену, која зна да игра на резултат.

Парадоксално, Дијего Симеоне је сваког лета куповао највише нападаче или фудбалере са строго офанзивним карактеристикама.

Тако су на "Висенте Калдерон" редом долазили Фалкао, Давид Виља, Антоан Гризман, Џексон Мартинез, Кевин Гамеиро, Дијего Коста, Томас Лемар.

У последњој деценији Атлетико је у самом врху шпанског фудбала, али чини се да им сваке сезоне нешто "фали". Чињеница је да су били шампиони ЛаЛиге 2014. године, али и тада су практично "висили" све до последњег кола, када су голом Дијега Година успели некако да ишчупају бод Барси на Камп Ноу и освоје титулу на коју су чекали скоро две деценије.

Такође, те, али и 2016. године, "јорганџије" су играле финале Лиге шампиона, али им је оба пута испред носа "ушати" пехар односио највећи ривал – Реал Мадрид.

Чини се да им је много теже пао лисабонски пораз из 2014, када су их од титуле делиле секунде. Ипак, славље црвеног дела Мадрида тада је спречио њима омражени Серхио Рамос.

Треба истаћи податак да је Атлетико под вођством Симеона играо и два финала Лиге Европе. У другом по квалитету европском такмичењу "црвено-бели" су били знатно успешнији. Победама над "имењацима" из Билбаа (2012) и Олимпиком из Марсеја (2018), Атлетико је долазио до трофеја.

Овог лета се у клубу који, своје домаће утакмице игра на стадиону "Ванда Метрополитано", одвија прави ремонт екипе. У Атлетико је стигло, за сада, осам нових фудбалера, док је у супротном правцу отишло њих деветоро.

Што се тиче одлазака свакако најзначајнији су трансфери Антоана Гризмана(Барселона, 120 милиона), Луке Ернандеза (Бајерн, 80 милиона) и Родрија (Манчестер сити, 70 милиона). Клуб су напустили и неки фудбалери са малом минутажом као што су Желсон Мартин (Монако, 30 милиона), Лусијано Вијето (Спортинг, 7,5 милиона) и Бернар Менсах (Кајзери, 3,6 милиона).

Као слободни играчи из клуба су отишли још Дијего Годин (Интер), Фелипе Луис (Фламенго), Андре Мореира (Белененсеш), док је Хуанфран, који је у клуб дошао кад и тренер Симеоне, још у потрази за новим ангажманом.

Клуб је од ових трансфера инкасирао више од 300.000.000 евра, што је отворило нове могућности на трансфер тржишту, без кршења Финансијског фер-плеја.

Дијего Симеоне није ништа желео да препушта случају, па су на Ванду стигли озбиљни и веома квалитетни играчи. "Чоло" је ојачао све линије тима, тако да сада на свакој позицији има двојицу подједнако добрих играча.

Као највећа звезда прелазног рока дошао је млади Жоао Феликс, други најскупље плаћени тинејџер икада (126 милиона евра). Овај 19-годишњи младић прошле сезоне је био право откровење, а у дресу Бенфике на свој конту је имао 15 голова и девет асистенција, што је у многоме допринело да тим са Лужа освојио титулу у Португалу.



Жоао Феликс је пажњу читаве фудбалске јавности скренуо када је постигао хет-трик против Ајнтрахта из Франкфурта у четвртини финала Лиге Европе. Експлозиван је и брз, добар дриблер. По стилу игра највише подсећа на земљака Бернарда Силву, а у родном Португалу сматрају да може да направи каријеру приближну Роналдовој.

Са одласком практично стандардних одбрамбених фудбалера Година, Хуанфрана, Луиса и Ернандеза, Симеоне је морао да доведе достојне замене. Чини се да их је успешно пронашао и купио за релативно мали новац, ако се узме у обзир тренутно "лудо" фудбалско тржиште и цене фудбалера.

Дефанзивци који су стигли у клуб су Марио Хермосо (Еспањол, 25 милиона), Киран Трипије (Тотенхем, 22 милиона), Фелипе (Порто, 20 милиона) и Ренан Лоди (Атлетико Параненсе, 20 милиона).

Када њима придодамо већ постојеће дефанзивце Хосеа Хименеса, Стефана Савића, Шима Врсаљка и Сантијага Аријаса, Атлетиков одбрамбени бедем је поприлично респектабилан.

Средина терена "јорганџија", која већ сезонама делује компактно и уиграно, такође је претрпела измене. Шпанском репрезентативном двојцу Коке-Саул Њигес, придодати су нови играчи.

То су мексичка "радилица" Ектор Ерера (дошао из Порта као слободан играч) и технички беспрекорно потковани Маркос Љоренте (стигао из Реала за 30 милиона евра). Не треба заборавити ни Томаса Партија, коме у Атлетику нема равног за "кварење" противничке игре.

Што се тиче крилних фудбалера, Симеоне може да рачуна на Витола и Томаса Лемара, који се својим партијама протекле сезоне нису баш прославили. Што се тиче Анхела Корее, његов трансфер у Милан је питање тренутка.

Свакако за нас најинтересантија придошлица у редове "јорганџија" је млади српски нападач Иван Шапоњић. Атлетико Мадрид је на тржишту тражио нападача који може да ускаче са клупе уместо Алвара Морате и Дијега Косте, пошто ће Никола Калинић напустити екипу.

Шапоњић се у Бенфики није много наиграо, па је његов долазак на Ванду за многе био изненађење.

Ипак, 21-годишњи нападач за сада добро „гура“ у црвено-белом дресу, а на свом дебију у пријатељској мечу са Нумансијом успео је да се упише и у стрелце.

Атлетико несумњиво припада самом врху европског фудбала. Податак који нам то потврђује је да су "јорганџије" у последњој деценији готово увек завршавали међу три најбоља тима Ла лиге, играли два финала Лиге шампиона и двапут освајали Лигу Европе.

Поставља се питање да ли Атлетико Мадрид може да направи корак напред и освоји најјаче клупско европско такмичење?

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар