Прича: "Звијери" на припремама, "маце" у првенству!

Угледни британски часопис "ФоурФоурТwо" (442) објавио листу играча премијерлигашких клубова који су блистали током припрема, али потом имали разочаравајућу сезону.

Фудбал 27.07.2019 | 11:48
Прича: "Звијери" на припремама, "маце" у првенству!
До почетка сезоне 2019/20. у Премијер лиги остало је још 14 дана. Припреме клубова налазе се у завршној фази (изузев Вулверхемптона који игра у 2. колу квалификација за Лигу Европе), а угледни биртански часопис "ФоурФоурТwо" (442) овог петка донео је занимљив текст уочи почетка такмичења у једној од најјачих лига на свету. По многима и најјачој.

Новинар тог магазина, Џек Бересфорд, саставио је листу од осам фудбалера енглеских клубова који су блистали током летњих припрема, али потом, када је сезона и званично почела, одиграли испод свих очекивања. 

Ево и о којим играчима се ради, а ако се ви сетите још некога, напишите нам у коментарима...

ДАРЕН БЕНТ (ТОТЕНХЕМ)

Током лета 2008, Дарен Бент је импресионирао све у Тотенхему постигавши 12 голова на припремним утакмицама. Сви су веровали да ће бити адекватна замена за одласке Робија Кина и Димитра Бербатова, међутим, то се није догодило. 

Хуанде Рамос, а потом и Хари Реднап, нису успели да пробуде голгетерски њух свог центарфора, који је сезону ипак завршио са двоцифреним бројем голова (12), али то није било довољно да се Тотенхем нађе изнад осмог места. 

Чак је после промашеног празног гола против Портсмута Бент морао да трпи тренерове критике. "Моја супруга би то погодила", изјавио је нервозни Реднап тада.

ЈАЈА САНОГО (АРСЕНАЛ)

Стигао је у Арсенал лета 2013, недуго пошто је са Француском освојио Светско првенство за играче до 20 година. У националном тиму био је саиграч са Погбом, Кондогбијом, Дињеом, Тованом..., а иза себе је имао фантастичну сезону у дресу Оксера - 10 голова у 13 утакмица.

У припремном дуелу са Бенфиком у августу постигао је чак четири од пет голова свог тима (5:1). Деловало је да "тобџије" имају спремну "бомбу" за јуриш на титулу, али... Нити се млади Француз наиграо у дресу Арсенала, нити је постигао гол, нити је освојена титула.

ЈОН ДАЛ ТОМАСОН (ЊУКАСЛ)

Два гола гола у дебитантском наступу против ПСВ Ајндховена, у пријатељској утакмици, наговестили су да би Алан Ширер могао да добије одличну подршку у нападу "сврака". Уследила су потом још два гола у загревању за Премијер лигу, али онда као да се млади Данац "заледио". 

Повреда Алана Ширера промовисала га је у првог нападача Њукасла већ на старту сезоне, са чиме тада 21-годишњи Томасон није умео да се избори. Само четири гола довела су брзог растанка са црно-белима.

ДАВИД БЕЛИОН (МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД)

Веровао је Алекс Вергусон да има новог Тјерија Анрија када је довео 20-годишњег Француза из Сандерленда, међутим, Давид Белион је постигао само четири гола у 24 утакмице, током којих је оставио прилично лош утисак. Није деловало да ће бити тако када је плесао тереном и био стрелац у припремној победи над Селтиком 4:0, али судбина је имала другачије планове по француског фудбалера који је на крају завршио у трећелигашу Ред Стару из Париза.

ЈАГО АСПАС (ЛИВЕРПУЛ)

У припреми за сезону 2013/14, Ливерпул је победио седам од укупно осам пријатељских утакмица. Иаго Аспас је био стрелац четири гола и све је деловало идилично у тиму Брендана Роџерса. Није се, ипак, тако завршило, јер је екипа са Енфилда завршлила као друга на табели, са само два бода мање од Манчестер ситија, а шпански нападач у 14 премијерлигашких утакмица није успео да се упише у стрелце. 

Срећом по њега, вратио се у своју Селту и постао легенда клуба, али ће га навијачи на Острву и даље памтити по једном од најгоре изведених корнера икада:

ФРАНКО ДИ САНТО (ЧЕЛСИ)

Са 12 голова у осам утакмица Челсијевог Б тима, млади Аргентинац заслужио је место међу путницима на летњу турнеју по Кини 2008. године. Деловао је добро у Азији, постигао два гола и очекивало се да добије запажену улогу током сезоне. Испоставило се, ипак, да је одиграо тек осам утакмица за лондонске "плавце", без датог гола, а укупан биланс Франка Ди Санта у Премијер лиги - игрјаући за Челси, Блекбурн и Виган - гласи 122 утакмице и 14 голова. Мизерно за једног нападача... 

Немачка му је, међутим, много више пријала, па је као члан Вердера успео да дође чак и до дреса аргентинске репрезентације. Уписао је три наступа за најјачу селекцију "гаучоса", а до ове године је био члан Шалкеа, али је у јануару прешао у Рајо Ваљекано.

ЖЕРОМ БОАТЕНГ (МАНЧЕСТЕР СИТИ)

Само 16 одиграних првенствених утакмица у сезони довољан је показатељ да се није исплатило 10.400.000 фунти које је Манчестер сити платио Хамбургу лета 2010. године за Жерома Боатенга. Можда и би да су "грађани" били стрпљивији, пошто је Немац касније изградио фантастичну каријеру у Бајерн Минхену, али...

Одлична партија у припремној утакмици против Валенсије, у којој је наместио гол Герету Берију и показао да поред штопера може да игра и као десни бек изгледа су додатно подигли очекивања нестрпљивих власника Манчестер ситија. Роберто Манћини није много рачунао на играча који је стигао у клуб истовремено када и наш Александар Коларов.

САЈМОН ДЕЈВИС (ЕВЕРТОН)

Пласман у квалификације за Лигу шампиона омогућио је Дејвиду Мојесу већи буџет за појачања током лета 2005, а добар део пара Шкот је одлучио да потроши на крило Сајмона Дејвиса. Тотенхему је за трансфер плаћено 4.000.000 фунти и после неколико одличних партија током припрема, а посебно против Удинезеа када је дао гол и био изабран за играча утакмице, сви су веровало да ће Дејвис бити значајан фактор за пласман у елитно такмичење. Не и играчи Виљареала, који су са две идентичне победе (2:1) елиминисали Евертон.

Уследила је разочаравајућа сезона и за клуб и за играча, а већ на половини друге напустио је Ливерпул и преселио се у Лондон (Фулам).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар