Тука: Најтеже је прошло, гледам само напријед!

Амел Тука је у овом тренутку најбржи Европљанин у сезони на дионици од 800 метара.

Остали спортови 27.07.2019 | 09:35
Тука: Најтеже је прошло, гледам само напријед!
Најбољи босанскохерцеговачки атлетичар Амел Тука иза себе има једну од најуспјешнијих сезона у каријери.

Након периода стагнације, лошије форме и резултата у 2017. години, те повреда у 2018. Тука се вратио на стазе успјеха и у овој сезони тренутно држи најбољи европски и трећи свјетски резултат на 800 метара.

Тука је на конференцији за медије нагласио да је данас, након одличних резултата, лако изаћи пред бх. медије.

''Направио сам добре резултате па је лако данас сједити овдје пред вама. Дошао сам са добрим резултатима, истрчао сам најбоље вријеме у Европи и треће у свијету и пао ми је камен са срца. Имао сам заиста тежак период, посебно на психичком плану након пада форме и повреда, али сада све иде како сам желио. Увео сам промјене и имао сам од тога користи. Атлетика је такав спорт, морате бити стрпљиви и чекати да се све посложи. Задовољан сам резултатима у дворани, али циљ је био љетни дио сезоне. Од прве трке у Италији до екипног првенства у БиХ све се посложило. Осјећај је био одличан, вратила ми се воља, свјежина и мотив, које сам и прије имао. Моја прва јача трка била је у Острави на Голден спајку и ту сам истрчао најбољи резултат сезоне'', изјавио је Тука.

Осврнуо се на наступ на Дијамантској лиги у Лозани, гдје је поправио свој резултат. Завршио је на шестом мјесту, али био је задовољан јер у том тренутку није тежио топ форми.

''Тренер ме је држао на неких 90 посто форме. Тада сам се пробио на друго мјесто на европској листи. У Монте Карлу који је за мене посебан, исписао сам историју бх. спорта. Конкуренција је била јака, а мене је то повукло јер се волим борити против најбољих. Ту сам имао најбоље тренутно вријеме у Европи. Нисам очекивао да ћу трчати 1:43 у овој форми, али ствари су се тако посложиле'', објашњава атлетичар.

Нагласио је да се врхунски спортиста најбоље осјећа у топ форми, а он је то достигао 2015. године.

''Тада спортиста одради најјачи тренинг и не осјећа умор. Сада смо вратили систем тренинга из 2015. године који мени очигледно одговара. Читав август ћу се припремати у Швајцарској, гдје ће подизати форму пред Свјетско првенство у септембру које ће бити круна ове сезоне'', подвлачи Тука.

Вјерује да има простора за напредак, што му даје додатни мотив пред финале Дијамантске лиге у Цириху и Свјетско првенство у Дохи.

''Знам да имам простора за напредак и то ми даје додатни мотив јер знам да могу бити још бољи. Наравно, доћи у топ форму у одговарајућем моменту није лако, али ми спортисти се ту морамо поуздати у наше тренере. Финале Дијамантске лиге ће бити 29. августа, а ја ћу са планине ићи на ту трку. Нећу се посебно оптерећивати јер пуно ми је важније да будем у топ форми на Свјетском првенству у Дохи него на Дијамантској лигу у Цириху. На Дијамантској лиги ће бити осам најбољих у финалу. Желим поновити добар резултат, свака трка је посебна и никада не знате шта се може десити, али вјерујем у добар резултат. Што се тиче Свјетског првенства први циљ је ући у финале. Мораћу бити веома пажљив и никога не смијем потцијенити јер сви су ту врхунски атлетичари. Свака трка се мора озбиљно схватити ако желите доћи до финала'', подвукао је Тука.

На успјеху је захвалио породици, тренеру, тиму и пријатељима који су га увјеравали да је иза њега тежак период искушења и да сада може ићи само на боље.

''На успјеху морам захвалити људима који су били уз мене у тешким временима, посебно током 2017. године која је била најтежа у мојој каријери, иако сам током 2018. био повријеђен. Сам сам себи постављао питање да ли могу да се вратим, али породица је била уз мене, они су били стуб мог успјеха, посебно подршка мојих родитеља. Ту је наравно био и мој тренер и људи из тима, психолог, нутрициониста, физиотерапеут и пријатељи који су ми давали снагу и говорили ми да је то само период искушења и да морам бити стрпљив'', закључио је Тука.

Трофејни бх. атлетичар учествоваће овог викенда у трци на400 метара на државном првенству у Зеници.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар