Нелсон: ВСТС не ради добро посао

Министарство правде БиХ треба одмах да изради нацрт допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ како би се постигао виши степен одговорности бх. правосуђа, написао је Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ, на блогу Амбасаде.

Босна и Херцеговина 26.07.2019 | 20:15
Нелсон: ВСТС не ради добро посао
Он је рекао да би у ВСТС-у, за који каже да поставља стандарде владавине закона у БиХ, требало да раде само они који посједују највише стручне квалификације и морални интегритет.

"Напредак у области владавине закона одредиће да ли се БиХ може сматрати вјеродостојним кандидатом за чланство у ЕУ", рекао је Нелсон, подсјећајући да је у мишљењу Европске комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ указано на неколико кључних приоритета у области владавине закона, као што је потреба да се унаприједи борба против корупције и усвоји нови закон о ВСТС-у.

"САД су од завршетка рата инвестирале милионе долара како би помогле БиХ да изгради јачи правосудни сектор.  Грађани ове земље знају да поврат на ово улагање није адекватан. Недавне вијести које се баве ВСТС-ом доказ су да постоји већи проблем у области владавине закона у БиХ - правила се не примјењују једнако на све", написао је Нелсон. 

Он је подсјетио да је међународна заједница помогла оснивање ВСТС-а с циљем да се правосуђу осигурају независност и интегритет. 

"Јасно је да ВСТС не остварује те циљеве.  Наша тврдња није заснована на предрасудама, него на чињеницама. Годишњи извјештај Организације за европску безбједност и сарадњу о праћењу процесуирања предмета корупције у БиХ кроз бројке потврђује оно што грађани већ знају:  институције чија је обавеза да процесуирају случајеве корупције то не раде", написао је Нелсон.

Нагласио је да грађани желе чврсту владавину закона у којој су правила једнака за све. 

"БиХ трпи економске посљедице када инвеститори не могу очекивати једнак третман, у складу са законом. Зато инвестирају средства другдје, што отежава напредак људи у овој земљи", истакао је Нелсон.

Додао је да ће за успјешну правосудну реформу бити потребно више од сталног напора САД и међународне заједнице, те да је потребно да проговоре цивилно друштво и представници правне струке, као и да добре и поштене судије и тужиоци траже промјене.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

26.07.2019 18:32

НЕМА ЕФЕКТА МИЈЕЊАТИ ЗАКОНЕ А ОСТАВИТИ ИСТЕ ЉУДЕ НА ВИСОКИМ ФУНКЦИЈАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

26.07.2019 19:19

Треба мијењати судије....Ма то је све потковано са свих страна....Нико не може исправити криву Дрину..

Name

XXЛ

26.07.2019 19:30

А ко је сад па овај ????

Name

ЗНАЊЕ

26.07.2019 18:40

У БиХ су у принципу добри закони из области правосуђа. Није добар сегмент који регуслише нерад, незнање, незаконито поступање, корупцију и криминал у редовима људи који раде у правосуђу. Ту људи (судије, тужиоц, чланови ВСТВ) су слободно правосуђе схватила као нешто што је изван друштвено-економског система, изван морала и етике и да они једино знају да тумаче правду. Из свега тога крије се њихова повезаност са политичарима јер су политичке странке база за регрутовање неспособних, нестручних и корунпираних људи у правосуђу. Због ове чињенице они своје судске одлуке доносе по захтјеву политичара, а не закона. Одласком младих интелигентних људи у развијене, у БиХ је давно средњи ниво ИQ пао испод 100. Сад је сваком јасно на са таквима нема напретка и развоја, већ да нам слиједи сигурна пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.07.2019 18:57

Да ли би такву изјаву смио да дас у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2019 20:13

Да је ово исто МД написао, ти би боте ово подржао. Толико о вама члановима секте.

Name

зоран

26.07.2019 19:07

Нелупетај. Ви сте их створили, ви их одрзавате и не лупај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

26.07.2019 19:10

Тачно, не раде добро. И шта сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин БЛ

26.07.2019 19:14

Засто је забрањено градјанима Бања Луке уцесце у потписивању петиције за суспендију Тегелтије из ВСТС због уцесца у афери "поткивање"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

27.07.2019 04:28

Сви у свету покушавају нешто урадити уцјеном за приближавање ЕУ а наши политичари су изабрали што им одговара из закона ЕУ а сад им одговара овакво стање , неиде се нашим политичарима у ЕУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

28.07.2019 17:16

мијењати и законе и цланове тузиластва док се не поцне спроводити закон!

ОДГОВОРИТЕ