Прича: Ријеч о Партизановим новајлијама...

Рвач грчко-римским стилом, опасни стрелац, дечко у успону и “Људски лифт”! Упознајте појачања црно-белих која су стигла у клуб овог лета. . .

Кошарка 26.07.2019 | 23:45
Прича: Ријеч о Партизановим новајлијама...
Још када је Андреа Тринкијери стигао у току прошле сезоне, потписао на три године, преузео тим који није селектирао, јасно је било да ће овога лета бити права реконструкција и да ће правити тим по својој жељи у договору са спортским директором Николом Лончаром.

Партизан је овога лета до сада довео Корија Волдена, Немању Гордића, Рашона Томаса, Вилијана Мозлија и Жаниса Пејнерса. С обзиром да је Гордић добро познат нашој јавности као играч који је већ играо за Партизан, а кога смо гледали претходне две сезоне у екипи Будућности, о њему и нема потребе превише нешто додавати и опширније га најављивати. Они који прате кошарку знају мање више све о њему. Поуздан, искусан играч. Много ће значити црно-белима. Посебно ако буде играо као што је на пример претпрошле сезоне.

Зато су преостала четворица мало мање познати од Гордића нашој кошаркашкој публици, па ћемо зато о свакоме од њих појединачно. Контактирали смо колеге из страних медија како би нам доставили информације о овим играчима.

Иначе, као што смо јуче писали, Партизан ће до краја прелазног рока пре свега тражити добру и квалитетну петицу, а потом и играча на позицији два као замену за Вању Маринковића.

КОРИ ВОЛДЕН - ПЛЕЈМЕЈКЕР/БЕК

Немања Гордић је стигао, а после одласка Вање Маринковића навијачи Партизана су желели да виде још једно ново име на спољним позицијама. И добили су га у виду Корија Волдена. МВП-ја израелског шампионата. Та чињеница нам говори да се ради о добром стрелцу и у то нема сумње. То је нешто што је недостајало црно-белима у претходним сезонама.

Партизан би могао много да добије са Волденом. Дешава се често да напад зариба, да нема отворених позиција, а да је кош јако потребан. Е у тим ситуацијама би Волден могао да буде више него драгоцен. Јако је добар када сам себи прави ситуацију за шут, зна и да продре до коша.

Тешко је сврстати га и на позицију један, али и на два. Негде је између, може да игра обе позиције. Недостаје му мало креације да би био плеј у правом смислу те речи, мада је поправио доста игру у пик ен ролу.

Ради се о играчу који више гледа у кош него у саиграче. Таква врста плејмејкера није баш увек популарна, али контратежу ће му правити Гордић. Неретко се Волден одлучује за шутеве и са осам метара, и из неизрађених позиција, и то у раној фази напада. Тако нешто не прија нашем стилу кошарке какав се гради у Србији и то би могло да буде мало одступање. Наравно, када погоди нико му то неће узети за зло. Али, ако буде машио…

Елем, Волден је овог лета играо Летњу лигу, желео је у НБА, није успео, и одабрао је да каријеру гради постепено у Партизану. Из Белгије је стигао у Израел, а одатле у црно-беле. Јако је оштар играч, конкретан, има добре физикалије и немојте се изнанедити ако га видите како закуцава.

Тринкијери ће имати велики посао да га уведе у службу тима и да тако извуче од њега највише. Ако то буде успео да учини, Партизан је са овим потписом добио велико појачање. Уколико не буде успео да га држи под контролом… Видећемо како ће то изгледати.



ЖАНИС ПЕЈНЕРС - КРИЛО

Из више извора смо добили информације да се ради о играчу улоге, тимском кошаркашу који прво гледа асистенцију па кош и није превише физички снажан. Истичу многи да се ради о јако добром момку који је у сезони 2016/2017 већ носио црно-бели дрес, када је играо за ПАОК. Сви са којима смо разговарали истичу управо тај људски фактор што није занемарљиво. И било је битно када је Пејнерс довођен, сигурно.

Рекосмо да је играо за ПАОК. Тада је одлучио да одигра сезону у Грчкој за мањи новац у односу на онај који би добио на другом месту само да би напредовао као играч. И била је то добра одлука. Грчке колеге нам кажу да је то био играч који је највише пружио у односу на плату коју је добијао те сезоне.

У репрезентацији Летоније је играо раније позиције два и три, али у ПАОК-у је рецимо због избора тренера играо позиције три и четири, што додатно отвара могућност Тринкијерију да са њим прави варијације на тему. Игра добро у транзицији и брз је за своју висину. Велика му је предност што користи обе руке, има луцидност да измисли поене. Слободна бацања су му просечна.

Нема неке превише добре физичке предиспозиције, али то све надомешћује паметним изборима. Има добар кошаркашки ИQ, као и већина Летонаца у кошарци, па то може да буде напредак у односу на оно што су црно-бели имали на располагању прошле сезоне.

Ради се о играчу који воли спорт генерално, прати и одбојку, фудбал, тенис… Када је био дете бавио се грчко-римским рвањем, али је убрзо прешао на кошарку јер је схватио да је његово тело због висине много пријемчивије игри под обручима.

Имао је током каријере и проблема са аритмијом, неравномерним куцањем срца, али то обично сада решава тако што по изласку из игре ретко остаје на клупи већ се често загрева ван ње како би одржао ритам и био довољно загрејан.

Занимљив играч, Летонац у Партизану. Прошли пут се са Бертансом одлично завршило. На реду је Пејнерс.



РАШОН ТОМАС - КРИЛНИ ЦЕНТАР

Ово је играч који би могао да буде велико изненађење за навијаче, наравно, позитивно. Људи који су упознати у италијанску кошарку су нам рекли да га је Партизан “украо” и да би са њим могао баш много да добије. Макаби и Олимпијакос су били заинтересовани. Али, Томас је после бројних разговора са АндреомТринкијеријем стигао у Партизан.

Ради се о момку који наступа на позицији четири и који је у успону каријере. И то је одлично по црно-беле, јер су и он и Волден у узлазном смеру и могли би да “експлодирају” наредне сезоне.

Томас је како смо могли да чујемо веома динамичан играч и у одбрани и у нападу. Није баш неки савршен шутер, али зна да погоди за три поена. Веома је разноврсан. Иако је четворка по вокацији и није превише висок (203 центиметра), може да игра и у рекету, чак и леђима.

Јако је добар у игри један на један када игра споља лицем ка одбрамбеном играчу, па због своје агилности зна да протрчи и заврши "на табли".

Некако је претходних сезона на позицији четири било мало промаје, али делује да је са Томасом Партизан добио правог играча на крилном центру и да ту наредне сезоне неће бити проблема. Посебно је добро што је потписао уговор на две године.

Томас у Партизан долази после невероватне сезоне у Сасарију. Био је један од најважнијих, па и тајних оружја, што је Сасари имао тако добру сезону. Италијанске колеге нам кажу да верују да би Томас могао много да напредује у раду са Андреом Тринкијеријем.

Ако се све поклопи и Томас пружи оно што зна, црно-бели ће добити у њему велико појачање. И он као и Волден има поене у рукама и то је јако битна ствар. Сада ће играти у мало јачем такмичењу и видећемо како ће се његове бројке мењати јер ће испред себе имати јаче противнике. На једном сусрету прошле сезоне у ФИБА Еврокупу дошао до чак 40 поена уз 16 скокова, а имао је индекс корисности од 54.

Енергија, поени, скокови, транзиција… То се очекује од Томаса.



ВИЛИЈАМ МОЗЛИ - ЦЕНТАР

За разлику од Томаса који има 24 године и у пуном је налету, Мозли је искуснији играч, има 30 година, и ближи је крају каријере него његовом старту. Сходно свему, његовом квалитету и бившим клубовима, Мозли није доведен да буде први центар, навијачима је то јасно, тако да ће се он борити за минуте највероватније са Николом Јанковићем и првом петицом која се тек чека да стигне у Партизан.

Ипак, о томе шта би навијачи могли да очекују од Мозлија можда најбоље говори његов надимак - “Људски лифт”. Невероватно је скочан за своју висину (203 центиметра).

Ово ће бити први пут у Мозлијевој каријери да ће играти на највећем нивоу, или близу највишег нивоа, у Еврокупу. Ради се о врхунском скакачу, феноменалном блокеру и играчу за ког се осећа да је у рекету. И то су две његове највеће врлине. Скок и блокаде. И добро грађење обруча. За то је доведен, у складу са својим надимком. Не за неке бравуре и партије од 30 поена.  У нападу највише погађа после офанзивног скока, алеј-упова, других шанси, доброг отварања из пика…

Његов шут није најбољи, али је врло борбен и у одбрани и у нападу. Чак мало и ради на шуту с полудистанце у последње време. Слободна бацања су му врло лоша и на томе мора да се поправи. Али, ако је Тринкијери уз своје помоћнике то (донекле) успео са Николом Јанковићем, радиће на томе и са Мозлијем.

Сама чињеница да је Мозли стигао из Италије, као и Томас, има свакако везе са тиме што је Тринкијери тренер. Има овај стручњак много имена која је вадио тако ни из чега и после од њих правио звезде. Један од примера је Кајл Хајнс.

Мозли је у односу на Томаса овим преласком у Партизан направио већи корак у каријери јер је прошле сезоне играо само за Трст и сходно томе ово ће му бити велики изазов. Биће му потребно много снаге да издржи борбу на више фронтова, али управо је снага карта на коју он игра. Он је тај који треба да унесе месо и чврстину у рекет Партизана ове сезоне.

Председник Партизана Остоја Мијаиловић је јуче најавио да је приоритет црно-белих довођење стартне петице, јако квалитетног играча на тој позцији, тако да би Мозли требало да буде играч улоге који ће својом енергијом доносити промену у ритму.



Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА, Схуттерстоцк, Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар