''Ја сам бивши премијер, али…''

Након данашње неуспјешне сједице владе, Рамуш Харадинај потврдио је да је он сада бивши премијер, али да ће се обратити Уставном суду да би, како је рекао, добио тумачење о овлашћењима и одговорности “владе у оставци”.  

Регион 26.07.2019 | 17:33
''Ја сам бивши премијер, али…''
– Нећемо доносити одлуке осим оних које се буду тицале буџета за ванредне парламентарне изборе, а министри ће наставити само са одређеним задацима – рекао је Харадинај, пренијела је Коха.

Он је подсјетио да је у својој писаној оставци истакао да неће допустити вакум у раду институција.

– Ја више нисам премијер, ја сам бивши премијер, након оставке – казао је Харадинај, пренијела је КТВ.

Најавио је да ће питање о надлежностима “владе у оставци” уставном суду упутити владина канцеларија за правна питања, и да очекује да та највиша правосудна институција разјасни новонасталу ситуацију након његове неопозиве оставке.

Данашња сједница косовске владе прекинута је због неслагања чланова Харадинајевог бившег кабинета о томе шта даље у новонасталој ситуацији, јавила је РТК на албанском језику. 

Успротивили се Тачијеви министри

Харадинај је на почетку сједнице рекао да влада, према тумачењу владине правне канцеларије, нема право да ствара вакум у свом раду, чему су се успротивили министри из реда владајуће ДПК и Иницијативе, па је Харадинај рекао да му не преостаје ништа друго већ да се обрати Уставном суду.

Искористио је ову прилику да се још једном осврне на 100 одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ, и поновио да ће та мјера остати све док Србија не призна косовску независност.

Не види, казао је, могућност да споразум о нормализацији односа са Београдом буде донесен без признања косовске независности у оквиру постојећих гранца.

– Ја сам против тога. Нећу дозволити укидање такси док не добијемо признање косовске независности. Дакле, порез остаје, док Србија не призна Косово – рекао је Харадинај, преносе Зери.

Сједници владе нису присуствовали шеф косовске дипломтије Беџет Пацоли и Фатмир Љимај, који је лидер Иницијативе и потпредсједник бившег премијера, пренијела је Коха.

 (Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоја

26.07.2019 15:54

Косово је најлепси део Србије ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

26.07.2019 20:20

...било..и сада је,али као ДРЖАВА,схватите то да су нам је вође и црква предали давних дана..

Name

Посавина

26.07.2019 20:25

Мислис Албаније

Name

Док постоји свијет

27.07.2019 06:40

Србија је Косово! Косово је Србија!

ОДГОВОРИТЕ