Звијезде на Мостри

Катрин Денев, Роберт де Ниро, Бред Пит, Кристен Стјуарт и Скарлет Јохансон биће међу позваним звездама оводогишњег, 76. Међународног филмског фестивала у Венецији (Мостра), на којем ће се 20 дугометражних филмова такмичити за главну награду, Златног лава.

Забава 26.07.2019 | 14:40
Звијезде на Мостри
"Многи филмови ове године баве се темом статуса жена у свету. Чак и када су редитељи мушкарци, остварења откривају нову сензибилност и представљају доказ да су контроверзе последњих година обележиле нашу културу", изјавио је данас директор Мостре Алберто Барбера, представљајуц́и у Риму званичну селекцију.

Овогодишњи фестивал који почиње 28. августа, отвориће остварење "Тхе Трутх" (Истина) јапанског редитеља Коре-еда Хироказуа, а у којем глуме Катрин Денев и Жилијет Бинош.

Као и сваке године, америчке звезде и велике холивудске продукције биц́е на Мостри, која је постала незаобилазно место за филмове које касније желе да се такмиче за престижни Оскар.

Бред Пит ће представити научно-фантастични филм "Ада Астра" америчког редитеља Џејмса Греја.

Славни Де Ниро ће бити на Мостри са филмом "Јокер" (Јокер) редитеља Тода Филипса, који истражује корене чувеног противника Бетмена. У том филму глуми Јоакин Финикс,

Трећи амерички синеаста у Венецији ће бити Стивен Содерберг са остварењем "Тхе Лаундромат", трилером о афери панамских докумената, са Антонијом Бандерасом, Геријем Олдманом и Мерил Стрип.

Француску ће представљати Оливије Асаја са филмом "Wасп Нетwорк" и Робер Гедигијан са остварењем "Глориа Мунди".

Славни Роман Полански ће бити у трци за Златног лава са филмом "Ј'аццусе" (Оптужујем) драмом инспираном афером Драјфус.

Скарлет Јохансон ће представити филм "Марриаге Сторy", Џони Деп "Wаитинг фор тхе Барбарианс", а рок звезда Мик Џегер "Тхе Бурнт Оранге Хересy". Филм са Џегером ће бити приказан последњег дана фестивала, 7. септембра.

Златног лава за животно дело биће уручено шпанском редитељу Педру Алмодовару.

Мостра је поред филмског фестивала у Кану и Берлину један од главних филмских фестивала у Европи.

Фестивал је као део Бијенала у Венецији установио гроф Ђузепе Волпи 1932. године. Од 1932. до 1942. године главна фестивалска награда Златни лав, носила је име Куп Мусолини, по тадашњем италијанском премијеру Бениту Мусолинију. Награда је добила име Златни лав 1949. а прво признање припало је француском филму "Манон".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар