Лош однос Владе према Приједору

ДНС није задовољан односом који према њему показује Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је Марко Павић, предсједник те странке. У контексту изградње аутопута према Приједору, Павић је рекао да је био непријатно изненађен када је Вишковић тражио да се траса измјести. "Има још случајева гдје смо изненађени понашањем премијера. Заиста не можемо бити задовољни таквим односом. У неку руку могли бисмо рећи да је однос премијера према Приједору маћехински", рекао је Павић у интервјуу за "Независне".

Република Српска 26.07.2019 | 12:59
Лош однос Владе према Приједору
НН: Колико сте задовољни односима у коалицији и радом Владе РС?

ПАВИЋ: Ово је, као и претходне, коалициона влада и иако није пуно времена прошло од избора, она ће се морати јаче суочити с проблемом пада индустријске производње, пада извоза и осталих економских показатеља, поготово с успореним растом БДП-а. ДНС покреће управо та питања јер смо их ставили у фокус свог дјеловања. Што се тиче осталих области, мислим да Влада може добити пролазну оцјену.

НН: Овог пута је било више турбуленција с вашим коалиционим партнерима него раније. Како коментаришете коалиционе односе?

ПАВИЋ: Јесте, ове године је било одређених турбуленција. Ни криви ни дужни дошли смо у позицију да се бранимо да ми нисмо подржавали коалиционе односе. Ко се имало разумије у аналитику и статистику, може лако видјети како се понашао ДНС. Међутим, нечији циљ је био - а ја заиста не могу рећи чији - да се снага ДНС-а умањи јер је на изборима постао значајан фактор. Такав однос коалиционог партнера, смјена наших кадрова на функцијама без консултација с нама, довео је до тога да су нам односи били пољуљани и да нису били као некада, искрени коалициони односи. Међутим, доста тога је санирано. Али, остале су ране које боле. Очекујете можда такве ствари од непријатеља, али кад то долази од пријатеља, онда боли. Али, кренули смо неким добрим путем да се то превазиђе.

НН: Има ли још "мангупа" у ДНС-у?

ПАВИЋ: "Мангупа" никад није ни било у ДНС-у, нити сада постоје. Очигледно је да је неко дао погрешне информације. То се видјело у предизборној кампањи, а то се видјело и након избора. Видјело се да тога нема, да је ДНС јединствен, нико нема право да одступи од генералне политике ДНС-а.

НН: Углавном, ДНС остаје у Влади?

ПАВИЋ: ДНС остаје у Влади.

НН: Проблема је било и у вези с изградњом аутопута за Приједор. Како то сада изгледа?

ПАВИЋ: Био сам непријатно изненађен када је предсједник Владе (Радован Вишковић) изашао с тезом да се одгађа изградња аутопута за Приједор и да се тај аутопут треба пребацити на неку другу релацију. Приједор као град жели да све што радимо буде транспарентно и базирано на чињеницама. Тај аутопут се гради на бази броја возила, на снази привреде коју аутопут треба да повезује са другим тачкама, на бази географских показатеља. Ништа од тога није уважено. Само одједном идеја да се аутопут пребаци негдје другдје. Мислим да то није генерални став и да ће аутопут Приједор - Бањалука ићи. На крају крајева, уговор је потписан и свако одустајање од уговора значи огромну материјалну штету за РС. Мислим да никоме није до тога, а нарочито нама који смо на том аутопуту. Желимо да се економија повеже, да људи брже путују. Ми никад нисмо оспорили изградњу ниједног другог аутопута. Напротив, преко наших министара у Влади увијек смо инсистирали на јакој саобраћајној инфраструктури у цијелој РС и наставићемо то да подржавамо. И Министарство ће тражити начине да се што више гради по цијелој РС. Не пада нам на памет да обустављамо нешто на чему се ради четири до пет година.

НН: Споменули сте у овоме премијера Радована Вишковића у негативном контексту. Да ли сте разочарани његовим односом према Приједору и ДНС-у или је то само појединачни случај?

ПАВИЋ: Није појединачни, има још случајева гдје смо изненађени понашањем премијера. Заиста не можемо бити задовољни таквим односом. У неку руку могли бисмо рећи да је однос премијера према Приједору маћехински. И то зле маћехе.

НН: Постоје проблеми и у функционисању градске власти у Приједору. О чему се, по Вашем мишљењу, ту ради? Јесу ли ти проблеми ствар само Приједора?

ПАВИЋ: Није то ствар само Приједора. Има доста њих који су на услузи да спроведу разне ствари, од куповине одборника па надаље. Ти људи су се ставили на услугу неким појединцима у Приједору. Али, власт у Приједору функционише. Само, начин на који је то урађено је нешто што је изразито нефер. А какве ће то посљедице даље имати, нисам сигуран. Сигуран сам да то не може утицати на глобалне односе међу странкама, али да ремети односе у Приједору, ремети жестоко. То нарочито зато што смо ми СНСД увијек држали у власти у Приједору и кад то нисмо морали. А први пут кад су они добили прилику, они су ДНС искључили. Тако се не ради с пријатељима и дугогодишњим партнерима.

НН: Како видите односе на нивоу БиХ? Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, давао је неке изјаве о томе да ће и са ДНС-ом разговарати у вези с формирањем власти.

ПАВИЋ: Прочитао сам те изјаве Шаровића. За мене је логично да се међу српским странкама разговара. И уопштено међу странкама. Ако човјек с човјеком разговара, не значи да је промијенио мишљење. Можда тај разговор треба да приближи мишљења, а можда се покаже да нема приближавања мишљења. Свако онај ко кроз неки разговор или позив сматра да се нешто промијенило - не значи, не мора се ништа промијенити. Шаровића знам преко 20 година. Шта би било сметња да се видимо и разговарамо? Није ме позвао непријатељ, него човјек који обавља високу функцију у странци и Савјету министара. За мене је логично да се разговара, а резултат је нешто друго. ДНС има своју коалицију, своје партнере и сва питања је до сада увијек усаглашавао са својим партнерима. 

НН: Да ли је ово хапшење Прамода Митала повезано можда и с Рудником Љубија? Шта се дешава с рудником?

ПАВИЋ: Рудник Љубија функционише као правни субјекат којем је већински власник Влада, и ту нема никаквих проблема. Хапшење које спомињете нема везе с рудником, то није власник "АрцелорМиттала". То нема никакве везе с Љубијом, а свако нека одговара за своја дјела без обзира на то о коме се ради. Е сад, што се тиче продаје акција рудника, то је процес који води Влада РС. Колико сам ја информисан, то се засад не миче никуда, видјећемо шта ће бити. 

(Независне новине)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Маки

26.07.2019 11:06

Каже се да је у политици потребна мудрост, ако је ово та мудрост ја цу бити наиван...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенилност и дрскост

26.07.2019 13:27

Тј. лос однос вас и ви сте власт! Врло лос и то према свима у РС! Само према интересним криминалним групама је саврсен!

Name

Стана Родиц Приједор

26.07.2019 13:55

За то сте Ви криви Марко,зашто дозвољавате да Вас Додик понижава,чему то ? До сада сам гласала за Вас,а ако будете и даље са њима у коалицији нећу висе ,доста нам је понижавања од СНСД

Name

Питање

26.07.2019 17:55

Како нема мангупа кад су исти дијелили на Венеција мосту паре. Па то сви знају. Немој се правити луд.

Name

Тркуља

26.07.2019 20:20

Сански мост је Неw yорк за Приједор. Довољно је у ауто сјести и видјети.

Name

007

26.07.2019 11:18

Као да је Приједор једини у Српској.Када су добијали новац,шутили су.Пре треба да се замисле око осипања у ДНС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

26.07.2019 11:31

А ста да каземо ми из Истоцне Херцеговине госп. Павицу.?Ми се возимо по путевима који су лосији него пре 70 година. Узалуд нам наса природна богаства рудници,суме и ријеке, сто је неупоредиво највеце у Реп,Српској,када сав новац оде за Бања Луку,да би неција дјеца имала све и Клиницки центар ,Аутопутеве,а нас цовјек из Фоце мора путовати 400 км до Бања Луке,да би добио обицну инекцију за побољсање вида. Зато и не цуди да се у херцеговини од скоро поцело пјевати" ХЕРЦЕГОВИНА РАДИ,БАЊА ЛУКА;СЕ ГРАДИ"! Али ниција нијде до зоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.07.2019 14:28

Тако је Вукане.Једино сто и ми сто се градимо искрено не бих зелио да се и ви тако изградјујете.Доста тога сто је изградјено градјено је за изборни циркус.Сада је све то за реконструкцију,ако бог да да се поцнете и ви изградјивати у Херцеговино радите барем како треба.Ово сто је код нас изградјено вјеруј да це за 10 година исто бити као код Вас сада у Херцеговини.

Name

1!

26.07.2019 11:40

Свака цаст Марко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

26.07.2019 13:11

...ал власт је сласт. Ријеч ке ријеч. Ово су приче само за такве као и ти, ал Маркан неће сићи са власти док барем један његов члан сједи у министарској фотељи и чини дружину скупштинске већине. Шта мислиш да Маркан "одржи ријеч" и из незадовољства напусти коалицију црвени кмера? Никад.

Name

Ре

26.07.2019 13:59

Све за власт , ријеч је ријеч.

Name

Никола

26.07.2019 11:46

Господине Павић, Ја сам рођен у том некадашњем ,,приједорском срезу'' давно и поодавно и знам колико је напредовао Приједор и његов ,,срез'' прије а колико је данас напредовао град Приједор, а колико његове општине. Ви сте само из града Приједора (не садашњег градског подручја) добили за последњих пар година, више него цијели источни дио Републике Српске и још тражиш и тражите. Е, па што је много, много је и још је непоштено. Ви само трубите Приједор, па Приједор, а остале општине које се налазе у саставу тог вашег ,,града'' Приједора ни да поменете. Да је ово тачно ево и још једне чињенице. Колико сте уложили у пограничне општине као што су Костајница и Дубица? Ништа ! Костајница вам је постала слијепо цријево, од које друга страна (Хрватска) откида комад по комад њене територије, а ви Приједорчани забили главу у пијесак и ћутите . То је срамота да не може бити већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

26.07.2019 13:02

Приједор нема власт над околним Опстинама.Свака Опстина је засебна и себе саму преставља у привлацењу инвестиција...

Name

Зар не!?

26.07.2019 13:40

Приједор је град сацињен од опстина. Треба да води рацуна.

Name

Ре Зар не!?

26.07.2019 14:59

Приједор има статус града, али као и остали градови, он на својој територији нема нити једну општину. Није то Београд. Костајница, Нови и К. Дубица немају ништа са Приједором. Сједиште полицијске управе тим градовима је у Приједору и то је то. Приједор је само регионални центар, али то не значи ништа. Мислим да ни Бања Лука у себи нема општину, а за остале градове да не говорим.

Name

Приједор

26.07.2019 18:08

Ста Приједор има са Костајницом, Новим градом и Дубицом.. ко је тамо на власти, питајте њих?

Name

Немања

26.07.2019 12:03

На власти у Приједору се протекли 15 година , Приједор је рупа РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

26.07.2019 14:12

Друзе, погледај остале градове и опстине, Приједор је Париз.

Name

Ре Станко

26.07.2019 14:23

По чему Париз по аутобуској ст или жељезничкој.

Name

РЕ: За Мирка

26.07.2019 15:25

Приједор је паразитски град који живи на рачун општина на основу којих је добио назив ,,Град Приједор''. Питам те: Ко финансира градску власт? Да нису можда грађани самог Приједора? Немаш ти Мирко појма о организационим једницама власти.

Name

Марко

26.07.2019 13:27

Имењаце ако ти се не буде у власти има ПДП који хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

26.07.2019 13:34

Невидјени безобразлук, лос однос али остају у влади?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жика

26.07.2019 14:06

ЛОШ ОДНОС РЕЖИМА БАХАТОГА ДО РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ И ДО НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјетар

26.07.2019 14:07

Ово је класицан примјер власти по сваку цијену.СНСД их поцијепао,непријатељски,намјерно,а они опет у власт.То је доказ да су све странке,класицан вид трговине на велико и мало.Да има принцип постења одмах би изасли из власти настале на куповини разне врсте роба,односно посланици су циста роба. Цаст изузецима. У НСРСимају три или јос њих неколико посланика који мисле својом главом и спроводе у дјело своје визије или народне идеје.Иако мањина они су свјетлост.ДНС је без става.Ријец је ријец,али за њих је и лоса ријец ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

26.07.2019 15:01

подрепаши сснд_а ништа више увијек вас превесла додик

Name

Влада

26.07.2019 17:45

У Бијељину је улозено 3 пута висе новаца него у Приједор у посљедњих 10 година.... Ово су цињеницни подаци...

Name

Мутиц Петар Брезицани

26.07.2019 17:02

Госп.Павицу васом изјавом да се влада мацински односи према Приједору управ потврдјује однос васе лок заједнице према неким дјеловима као сто су горњи део.Бицу кратак ови дијелови. села су изградили сеоске водоводе као једини нацин снадбјевања.У то вријеме није била онавеза регистрације,медјутим сада јесте. али одлуку васа администравија не постује па вец 10 година нетразимо срества него струцну помом по одлуци и немоземо ни то да добијемо,резултат дио села остаје пусто.Други длуцај недавна изградмја асвалтног пута на деоници Импро Луг мозе само Хицкок смимати филмове,заробљено је неколико хектара пољ.земљиста дубоким каналлом и тако оставито да се висе немозе уци у њиве .Мислим да сефови васих слузби вам дају лазне податке,сто је утицало на пад странке.Јја лицно располазем свом документацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.07.2019 23:49

Павицу лицемјеру! Серес по СНСД-у, а и даље их подрзавас. Скидај их са власти!

ОДГОВОРИТЕ