Траже да ГИКИЛ настави с радом

Радници Глобал испат коксне индустрије из Лукавца очекују да се што прије ријеше проблеме у овој фабрици, посебно сада када је ухапшен Прамод Митал, предсједник Надзорног одбора ГИКИЛ-а.

Босна и Херцеговина 25.07.2019 | 15:39
Траже да ГИКИЛ настави с радом
"Тражимо да се овај процес што прије оконча и да наша фирма настави несметано радити. Желим поручити свим институцијама да ми радници нећемо сједити скрштених руку, јер ова фирма има перспективу, има тржиште", поручио је данас на прес-конференцији члан Извршног одбора Синдиката ГИКИЛ-а Хајрудин Хоџић.

Он је мишљења да су, иако је званична пријава из 2018. године, ранија дешавања и штрајкови били довољан повод да реагује МУП, Суд и Тужилаштво.

Мирсад Имамовић из Синдиката ГИКИЛ-а каже да се у овој фабрици никада није имплементирао основни Уговор о приватизацији због чега су многи потписници тог уговара данас под истрагама.

" У ГИКИЛ-у данас ради око хиљаду радника. Оно на што смо ми радници указивали јесу менаџерски уговори у ГИКИЛ-у. Незамисливо је да у овако сиромашној држави ти људи имају 5 или 10 хиљада марака плате. То је неприродно за ово друштво. Очито је да су сви жмирили и да не би радили оно што има закон налаже", сматра Имамовић.

Из Синдиката хемијске индустрије Босне и Херцеговине кажу да им је драго што је Тужилаштво Тузланског кантона посветило пажњу ситуацији у ГИКИЛ-у.

"Оно што тражимо је да се овај поступак хитно оконча, а не да се стави у ладицу. Тражимо да се одговорни, ако се докаже да су одговорни, буду процесуирани. Тражимо и да се сав новац, ако је извезен из БиХ, буде враћен овдје. Наш основни захтјев је да ГИКИЛ настави с радом и да се очувају радна мјеста", изјавила је предсједница Синдиката хемије и неметала БиХ Ката Ивељић.

Прамод Митал је осумњичен, уз још двије особе, за незаконито извлачење новца из ГИКИЛ-а.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ненад

25.07.2019 13:57

Бит це то као и са Мостарским Алуминијом само сто Цовица не смијете да хапсите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕНКА

25.07.2019 15:13

ОВО БИ БИЛО СЕВАП ЗАТВОРИТИ.ОВА ФАБРИКА БИ ТРЕБАЛА БИТИ СМЈЕСТЕНА НЕГДЈЕ У ПУСТИЊИ.ОВО ЗАГАДЈЕЊЕ ПРИРОДЕ ЉУДИ ХРАНЕ ЈЕ НЕИЗДРЗИВО.РАДНИКЕ РАЗУМИЈЕМ ТРЕБА ИМ ПОСАО НЕМАЈУ ОД ЦЕГА ЗИВЈЕТИ..РОБОВЛАСНИК И РОБОВИ..БЕЗ НАДЕ ЗА ПОТОМСТВО РАДНИКА И СТАНОВНИКА ОД ТУЗЛЕ ДО ДОБОЈА..И ДАЉЕ..

ОДГОВОРИТЕ