Прлаиновић: Национализам је за неспособне!

"Национализмом се и у Србији и у Хрватској баве само они који нису способни квалитетно да обављају оно што би требало да раде, због чега су изабрани и постављени на неке функције", рекао је наш ватерполиста Андрија Прлаиновић.

Остали спортови 25.07.2019 | 23:10
Прлаиновић: Национализам је за неспособне!
"Национализмом се и у Србији и у Хрватској баве само они који нису способни квалитетно да обављају оно што би требало да раде, због чега су изабрани и постављени на неке функције", рекао је наш легендарни ватерполиста Андрија Прлаиновић у интервјуу за "Индеx" и надовезао се:

"Због тога што су неспособни у својим професијама посежу за национализмом и ударају по најнижим страстима како би тровали народ. Како политика у свим земљама бивше Југославије нема шта да понуди народу, бољи живот и добар стандард, онда нуде само национализам, а то је тужно. Нас спортисте, поготово нас који смо међу најбољима у свету, та прича не занима и не би требало да нас занима. Наш једини интерес је спорт, а са Хрватском имамо фантастично спортско ривалство и на то сам поносан", додао је један од златних "делфина" из Рија 2016. године.

"Истина је да сам рођен у Дубровнику, 'најватерполскијем' граду на свету. Додао бих како је на потезу од Дубровника до Котора, а то је стотинак километара, рођено толико светских класа у ватерполу да је то феномен који је тешко објаснити. У Дубровнику сам рођен, али то је једино што ме веже за Дубровник. Наиме, крајем осамдесетих у Херцег Новом није било породилишта и постојале су само две могућности: или отићи у Котор или Дубровник. Дубровник је био ближи, а и иначе смо више гравитирали Дубровнику него Котору, тако да сам, ето, рођен у граду у којем је ватерполо више од спорта", испричао је стару причу Прлаиновић.

Аутор интервјуа подсетио је да Хрватска овог пута не мора да брине да ли ће јој Прлаиновић сместити шест комада у мрежу, "јер за ривала неће имати најдоминантнију ватерполо силу света у последњих 15 година - Србију".

"Србија и Хрватска су у последњих десетак година одиграле неколико заиста епских утакмица. Споменули сте утакмицу у Будимпешти, али било их је још неколико заиста чудесних, попут ове последње у Београду у финалу Светске лиге. Свака утакмица с Хрватском је прича за себе, у њима уживамо сви. Ми играчи, публика, како она у Србији и Хрватској тако и фанови ватерпола широм света, јер су дуели те две репрезентације нешто најбоље што данашњи ватерполо нуди. Наше међусобне утакмице су права спортска прича, у сјајним смо односима с њима, стручни штаб обе репрезентације је такође у пријатељским односима и верујем да ће тако бити и даље", причао је 32-годишњи Србин, пореклом из Херцег-Новог, који је рођен у Дубровнику.

"Нема потребе да буде било како другачије јер политици нисмо допустили да поквари ово што имамо", додао је.

"Мислим да је ово други пут у последњих 15 година да Србија није међу најбољих четири на било ком великом такмичењу. Овај пут смо циљано одлучили да одемо с резервним саставом, а момци који су играли на овом турниру показали су да Србија има и даље огроман потенцијал и да се не треба бринути за будућност српског ватерпола", рекао је Прлаиновић, један од седморице које је селектор Дејан Савић "прецртао" за Светско првенство у Јужној Кореји 2019. како би свежи и одморни отпутовали на Олимпијске игре у Јапану 2020. године.

"Ишло се са саставом за који се могло претпоставити да ће тешко моћи у континуитету играти једнако добро цео турнир. У групи смо играли одлично, а у четвртфиналу је Шпанија била боља и јача. Није то ништа необично, ова репрезентација Србије је имала знатно мање времена за припреме од осталих екипа на турниру. Ова екипа је формирана практично након завршетка Светске лиге, пре мање од месец дана. Најважније је имати стрпљења, а уверен сам да ће Србија и након Токија имати моћну репрезентацију. То је овај турнир и потврдио", препознао је Прлаиновић разлоге за оптимизам, упркос томе што ће "делфини" у суботу од 10 часова играти "само" за пето место са Аустралијом.

"ХОТЕЛИ СА 5 ЗВЕЗДИЦА, ДНЕВНИЦЕ, А ПРАВЕ БРУТАЛНЕ КАЛЕНДАРЕ"

Потом је образложио Савићеву одлуку да у Гвангџу не поведе Филипа Филиповића, Милана Алексића, Душка и Гојка Пијетловића,Стефана и Бранислава Митровића, као и њега као заменика капитена.

"Одлуку да нас неколико старијих не путује у Кореју, да се одморимо, донео је Дејан Савић. Неколицина нас је у кадру репрезентације већ 15 година. Лично, одрадио сам све припреме и сваки турнир од 2005. Ниједно лето нисам прескочио и мислим да је ово добра одлука, да се мало предахне пред најважнију годину у олимпијском циклусу како бисмо у Токио отишли жељни и мотивисани да узмемо злато", рекао је и надовезао се:

"То је главни разлог зашто смо добили предах овог лета. Питате ме вреди ли жртвовати једно Светско првенство? Није овде ништа жртвовано. Послали смо добру репрезентацију, а ти момци су будућност не само српског него и светског ватерпола. Играчи који су добили предах у каријери имају по два злата на светским првенствима, једно сребро и бронзу из Будимпеште од пре две године. Живот нам се неће променити због једног пропуштеног такмичења, а момцима који су сад добили прилику овај турнир ће значити пуно у каријери".

Прлаиновић је рекао да су на Савићеву одлуку утицали директно и људи који воде светски и европски ватерполо.

"Један од разлога овог предаха је и тај набијени календар. Убија нас то. Челници ФИНА и ЛЕН се понашају безобзирно, као да нисмо људи, него машине. Не постоји ни минимум емпатије према играчима. Обе организације се преко леђа нас играча међусобно препиру и праве календар, а да никога од њих занима што на све то имамо рећи ми који смо у базену. Такве бруталне календаре раде људи који спавају у хотелима од пет звездица и за то добијају дневнице. Никад нико од њих није ни помислио да чује имамо ли ми шта да кажемо. Нико није покушао да се договори са играчима како бисмо максимално спремни долазили на турнире, да сви покажу најбоље што знају и могу", говорио је у даху и повукао паралелу са осталим екипним спортовима:

"Сви спортови су по том питању направили неки помак, једино се у ватерполу догодило да је сад календар још гори него што је био пре 15 година. Најгоре је то што нисам сигуран да ће се било што променити на боље", остао је скептичан Андрија Прлаиновић, освајач 22 златне медаље са репрезентацијом Србије, некада Србије и Црне Горе.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар