ЛШ: Павков опет херој, Звезда носи 2:0 у Финску!

Фудбалери Црвене звезде савладали су ХЈК Хелсинки 2:0 (1:0) у првом мечу ИИ кола квалификација за Лигу шампиона.  Са Павковим се лакше дише: Звезда има два гола више! Све до 90. минута чинило се да добра игра Црвене звезде није претворена у довољно убедљиву победу пред гостовање, али онда је Милан Павков још једном показао зашто је миљеник навијача! Звезда много боља од Хелсинкија, али чекао се Павков са печатом! Одлично прво и млако друго полувреме, али Звезда је близу Копенхагена.

Фудбал 24.07.2019 | 23:07
ЛШ: Павков опет херој, Звезда носи 2:0 у Финску!
Црвено-бели су доминирали током свих 90 минута против финског првака, али су тек у последњем минуту стекли предност која им доноси мир пред реванш.

Звезда је повела у 27. минуту голом Ричмонда Боаћија на центаршут Мирка Иванића, а нервозу 30.000 "делија" је у последњем минуту отконио џокер са клупе Милан Павков након сјајне акције и асистенције Марка Марина са десне стране.

Црвено-бели су кренули фуриозно од првог контакта с лоптом, на крилима Марка Марина су одмах сатерали Финце у њихов казнени простор и почели са канонадом ка голу.

Бекови Стојковић и Родић су сјајно сарађивали са Марином и Иванићем, који су тражили Боаћија у казненом, али је ХЈК одолевао.

Гости из Хелсинкија су тек у 12. минуту први пут конкретно видели Борјана, али су само три минута касније послали поруку упозорења.

Риски је савладао Борјана, али из недозвољене позиције. Ова ситуација је показала колико Финци могу да буду опасни, а колико црвено-бели морају да буду опрезни.

Тако су црвено-бели и заиграли у наставку, са нешто више резерве приликом офанзиве, па се ХЈК мало ослободио притиска и креирао неколико комбинација испред казненог простора српског тима.

После једне такве Звезда прави сјајну контру, Марин је савршеним пâсом у празан простор сервирао зицер Мирку Иванићу, али његов шут брани голман ХЈК Рудаков у ситуацији један на један.

Међутим, већ у 27. минуту црногорски репрезентативац се искупио. Након што није прошло додавање Марина у казнени, лопта се одбија до Мирка Иванића који шаље савршен центаршут на другу стативу где се Ричмонд Боаћи изборио поред свог чувара и главом затресао мрежу Хелсинкија – 1:0.

Звезда је наставила с притиском до краја полувремена, Марин је покушао лувако из слободног ударца, потом је Иванић послао још један сјајан центаршут у петерац, али промене резултата није било.

Звезда покушава да одржи висок ритам меча и у другом полувремену, одмах прави гол шансу, али голман ХЈК брани полуволеј Родића.

Постепено пада темпо црвено-белих, па и Финци долазе до прилике да запрете. У 51. минуту им се указала најбоља шанса на утакмици, али је Родић уклизавањем спречио да центаршут Рискија стигне до нападача ХЈК испред Борјана.

Средином другог полувремена Марин је носио игру Звезде, скоро сам је покушавао да пробије "бункер" Хелсинкија, али су се Финци одлично бранили.

Уследиле су прве измене, Милојевић уводи Јевтовића и Павкова који освежавају офанзиву Звезде, али су напади црвено-белих и даље били јалови.

У последњих 15 минута црвено-бели додају гас, што доноси нове шансе, а најбољу у 86. пропушта резервиста Јевтовић. После лоше реакције штопера ХЈК, лопта му се одбија у ноге на 7-8 метара од гола, али је он шаље далеко од стативе.

Када су сви већ очекивали крај и "мршавих" 1:0, на сцену је ступио Марко Марин.

Прихватио је лопту са десне стране у казненом простору, брзо "заврнуо" у средину где се као по обичају нашао Милан Павков и донео Звезде солидан капитал за реванш – 2:0.

Реванш меч између ХЈК-а и Црвене звезде на програму је следеће среде, 31. јула у Хелсинкију.

Победник овог двомеча ће у трећој рунди играти највероватније са данским Копенхагеном, који је славио 2:0 против Њу Сејнтса на гостовању у Велсу у првом мечу.

Звезда носи одличан резултат у Финску!

Све до 90. минута могао се окарактерисати само као "солидан", пошто је један гол предности деловао мало у односу на игру коју је Црвена звезда презентовала пред 36.289 гледалаца на стадиону "Рајко Митић", посебно у првом полувремену.

Тада је блистао Мирко Иванић, асистент гола у 27. минуту за Боаћија, али након његог изласка из игре мучили су се црвено-бели да нападе учине конкретнијим у последњој трећини.

И тако је било све до тренутка када је Марко Марин "издриблао" неколико играча Хелсинкија на десној страни, упутио лопту у казнени простор, а тамо одбитак једног играча гостију сачекао нико други до Милан Павков - и још једном постигао ВАЖАН гол за Звезду.

Није ни чудо што је миљеник навијача, а можда је и суђено било да не оде у Кину - одакле се вратио иако је деловало да ће потписати за Ђангсу.

Био је таличан Звезди за улазак у групну фазу Лиге шампиона ове сезоне, а ове је већ помогао поготком у другом колу и знатно олакшао посао себи и својим саиграчима пред реванш у престоници Финске за седам дана.

Црвена звезда - Хелсинки 2:0 (1:0)
/Боаћи 27, Павков 90/

Ритам који је Звезда покушала да успостави од старта меча није говорио да им је ово тек четврта утакмица од почетка сезоне, али баш то је било потребно да би се надиграла екипа која је у такмичарској форми пошто је првенство Финске увелико у току.

Премештање Иванића на десну страну, уз сарадњу са Стојковићем који је заменио суспендованог Гобељића, било је највеће оружје Милојевићевог тима.

Још када су им се на том простору придодавали Јованчић и Марин - шампиону Финске понестајало је решења у одбрани сопственог гола, тако да су први пут поклекли у 27. минуту после савршеног центаршута Иванића за Боаћија.

Нападач из Гане је на даљој стативи сачекао лопту и уједно помогао Иванићу да се искупи за промашај од само три минута касније, када је изашао сам пред голмана ривала.

Звезда је контролисала сва дешавања на средини терена, у сваком тренутку је имала довољно играча који учествују у организацији напада, док је Хелсинки припретио само једном, када је постигао гол из офсајда преко Рискија, али је и то била добра "замка" Стојковића.

У наставку се "активирала" и лева страна, више јој је помагао Марин, активнији је био и Родић који је био запажен у нападу, али и одбрани када је уклизао у последњи час пре шансе за ХЈК.

Деловало је да од изласка Иванића из игре у 63. минуту Звезда не успева да створи довољно конкретне шансе, али и тих нешто блеђих пола сата заборавиће се после поготка који је Павков постигао пар секунди пре почетка надокнаде, па неће бити "жала" у изјавама после меча.

Реванш се игра у наредну среду у Хелсинкију (18 часова).

Баш онако како игра озбиљан фаворит у европском фудбалу. Баш онако како би прошлогодишњи дебитант у Лиги шампиона требало да игра против Хелсинкија. Стрпљиво, контролисано, дисциплиновано. Са вером у себе од првог до последњег минута.

Црвена звезда је показала класу против Хелсинкија и победом од 2:0 практично решила питање пласмана у треће коло квалификација за Лигу шампиона где је чека Копенхаген. Чак Хелсинки може да буде и задовољан оваквим резултатом. Није имао шут у оквир гола, створио је само једну шансу, али је Звезда кидала живце навијачима у млаком другом полувремену. Док није ушао миљеник публике и све решио. МиланПавков је ставио печат на пласман у двомеч са Данцима. Реванш ће бити формалност јер овај Хелсинки не може истопити два гола Звездине предности.

Нису Финци оставили ништа бољи утисак од Судуве у Београду. Али је зато Звезда убацила у вишу брзину и подигла ниво игре. А опет је утисак да се форма планирано и постепено диже за врхунац летње сезоне и мечеве са Копенхагеном у трећем колу. Тада ће на талону бити сигурна европска јесен и тада би могла да се одшкрину врата Лиге шампиона. Има у Звездиној игри још резерви које се чувају. Поготово у односу на оно друго полувреме. 

Опет је Црвена звезда почела меч без иједног летњег појачања. Трећи заредом у Европи што не памте ни најпедантнији хроничари са Маракане. То је та фудбалска стабилократија којој тежи Владан Милојевић. Аутоматизми у игри су све препознатљивији, ово је она Звезда која врло добро користи своје квалитете, прикрива мане и експлоатише велику предност атмосфере на Маракани.

Звезда је ураганским пресингом у првих 10 минута избила ваздух из плућа Хелсинкија који би по некој вероватноћи требало да је макар физички на вишем нивоу јер је у јеку сезоне. Што се донекле показало тачним у другом полувремену.

Десетак минута Финци нису знали где бију, пуцале су им линије као леденице, панично су напуцавали лопту из шеснаестерца, а Звезда ју је експресно враћала не дозвољавајући ривалу да предахне. Из тог жестоког пресинга и напада са седморицом играча у последњој трећини, нису створени зицери. Али јесу полуопасне ситуације које су показале у којем ће смеру ићи утакмица. Уз одличну подршку са трибина, Звезда је господарила травњаком Маракане.

Али прва се затресла Звездина мрежа. Риски је побегао и послао лопту у гол, да би се испоставило да је ухваћен у офсајд замку.

Наставила је Звезда да стеже обруч, Марин, Бен и Иванић су мењали позиције, збуњивали ривала, Родић висио на позицији левог крила, Јовичић као шериф затварао све прилазе Бабићу и Милуновићу... Управо је Јовичићфантастичном лоптом лансирао Марина у контру у 24. минуту. Капитен је повукао и подигао публику на ноге. Упослио је Иванића којег је голман Рудаков прочитао у ситуацији један на један и спреечио га да боцне лопту

Искупио се Иванић три минута касније. После комбинације са Марином на десном крилу је фантастично центрирао на другу стаиву. Боаћи је то чекао и само се поклонио. Други гол у две утакмице, буди се полако онај Ричмонд из мандата пре Кине.

Наставила је Звезда да контролише ситуацију. Било је ту добрих замисли код прекида, опасних ситуација пред голом које је добрим праћењем игре неутралисао занимљиви голман Рудаков. Пробао је Марин опасно из прекида, било је центаршутева који су севали кроз петерац Финаца, други гол је висио у ваздуху, а умало да га видимо после дуплог паса Марина и Јованчића у 45. минуту.

Уместо да на крилима апсолутно доминантног првог полувремена уђе и у друго, Звезда је у наставку заиграла непрепознатљиво млако.

И умало да у 51. минуту буде експресно кажњења за опуштање Милуновићева грешка је отворила контру Финцима, Менса је сам на другој стативи лекао завршни пас да погоди празну мрежу, али је у последњем тренутку уклизао Родић и спасао чист гол.

Окуражили су се Финци па су минут касније имали чак и први шут на утакмици који није био опасан и завршио је у корнеру. На другој страни је Марин имао малу минијатуру када је са левог крила ушао скоро до петерца и нашао на Иванића који је шутирао довољно млако да Рус на голу Хелинскија ухвати лопту. Остао је Иванић без снаге и Милојевић је решио да добије на брзини и пробојности увођењем Јевтовића.

Добрих 25 минута су Финци држали Звезду под анестезијом, а онда се српски шампион пробудио и додао пун гас. Јурнули су црвено-бели ка другом голу. Загрмела је Маракана када је Милан Павков ушао у 73. минуту. Одједном је прокуљао неки оптимизам да је други гол ту. Има тај Павков нешто посебно због чега и добија онакве овације. 

Али Финци су консолидовали дефанзиву, није било завршног паса до Павкова, Марин је почео много да греши и Звезда је ушла у паничну трку са временом за други гол. Јевтовић је имао сјајну шансу да све реши, али је гађао непрецизно у 86. минуту.

И онда, када су многи изгубили наду, Милан Павков је у 90. минуту оправдао улогу човека који решава утакмице. Марин је некако извукао центаршут, лопта се одбила, а на правом месту је био Павков за довољних 2:0.

Пробудили су се Звездини голгетери, у Финској треба да се напумпају додатним самопуздањем, а онда следи оно право против Копенхагена.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ХЕЛСИНКИ 2:0
/Боаћи 26, Павков 90/

Београд.
Стадион: Рајко Митић;
Гледалаца: 36.289;
Судија: Павел Гил (Пољска).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-1-4-1): Борјан – Стојковић, Милуновић, Бабић, Родић – Јовичић - Бен (од 85. Вукановић), Јованчић, Марин, Иванић (од 63. Јевтовић) – Боаћи (од 72. Павков).  Клупа: Поповић, Дегенек, Панков, Павков, Жандер, Јевтовић, Вукановић.

ХЕЛСИНКИ (3-5-2): Рудаков – Тоивомаки, Рафиња, Обилор – Менсах, Далстром, Пара Синистера, Каиринен, Алхо - Тарасов (од 81. Бенисан), Риски. Клупа: Уситало, О'Шонеси, Вертаинен, Ваиринен, Кусаиви Бенисан, Вананен, Зенели. 

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.07.2019 21:42

Слаба игра, добар резултат! Идемо даље!

ОДГОВОРИТЕ