''Буди јака, и ја сам у туђини...''

„Дођеш у празан стан. Сачека те тишина. У туђини си. Међу бројним људима, а сам. Уморан да би спремио храну. Радиш, спаваш и понекад једеш. И фали ти загрљај. Неко да пита како си. И најлакше би било плакати. Али не. Мазге стисну зубе и осмјехну се. Сутра је нови дан за борбу”.

Србија 24.07.2019 | 20:27
''Буди јака, и ја сам у туђини...''
Овако у неколико реченица изгледа борба са самим собом некога ко је отишао преко у потрази за бољим животом. У оном дијелу дана између посла и сна када ти “све фали”. А на ово нико не рачуна док још у завичају калкулише колико би тамо преко боље живио, колико је већа плата и систем функционише, све док преко и не оде.

Овим твитом, потпуно свјесна ситуације у којој се налази, покренула је дјевојка из Србије и друге људе да покажу емпатију и упуте јој лијепе жеље.

“Буди јака. Знам. И ја сам у туђини”.

“Разумијем те. Морамо бити јаке за све, да сам ти ближе загрлила бих те…”

И док нам се већина познаника који су напустили Србију  у потрази за бољим животом смијеши са друштвених мрежи, вјерујемо да су добро поступили и да је њихов живот заиста бољи, мало је оних који ће на овај начин отворити душу и признати да су ипак сами и често тужни.

Неки су и поред добре зараде и бољег живота, бар у оном финансијском смислу, тако, ипак одлучили да се врате. Своју приче и разлог повратка из Њемачке подијелио је са Блицем Суботичанин који “није могао више бити сам у четири зида.

– Истина је. Зато сам се вратио и за сада не планирам да поново окушавам срећу у иностранству. Чудно је то, зато што сам отишао са обезбијеђеним радним мјестом и тамо имам пријатеље. Верујте да то ипак некада није довољно да би био срећан као што сам сада. Осјећао сам се изоловано и лоше – каже Никола из Суботице.

Николини проблеми су почели када се показало да му посао не одговора, а документација коју је имао није могла да му обезбиједи боље радно мјесто. 

– Имао сам какав-такав друштвени живот и тамо су били уз мене моји људи који су ми пуно помогли и трудили су се да ми ништа не недостаје. Али, они имају своје породице и раде нон–стоп. Када бих отишао сам у стан, међу четири зида, бацао сам поглед у назад, питао се шта сам постигао, а стално ми је у глави било да сам сам. Дани су пролазили тако и то ме је довело до летаргије, а онда је све почело да ме вуче назад. Сасјекао сам све и вратио се – каже Суботичанин.

Не каје се што се вратио и вјерује да би чак и да је имао посао какав је желио дуже од пет година не би могао да буде у другој држави.

– Навикао сам да живим пуним плућима, а тамо се не може тако живјети. Чак ни домицијално становништво не живи тако, а камоли странци. Сви су затворени. Странци су наравно добродошли, али сви у дубини душе знамо да нисмо. На крају их прочиташ – закључио је Никола.

Међутим, међу “одбјеглима” у бољи живот је и једна трочлана породица чији се чланови “иако не долазе у празан стан често осјећају управо као да су сами на свијету”.

– Супруг и ја смо се запослили, кћерка иде у школу и има спортске активности послије часова. Срећни смо што смо нашли лијепу кућу у сеоском окружењу. Око сат времена путујемо на посао што није пуно, али када стигнем кући најчешће супруг већ дрема због умора, а кћерка још није стигла. Често сједнем сама за сто и заплачем. Гледам око себе и питам се зашто смо морали отићи далеко од породице и пријатеља. Недостаје ми чак и комшиница коју нисам подносила – каже Сузана С.

Брачни пар у близини Минхена нема много времена које могу провести заједно, а и када су слободни осјећају се уморно.

– Супруг ме загрли и каже да би могли да изађемо на вечеру само нас двоје, али да нам је можда паметније да се одморимо. То се за годину дана догодило више пута и не замјерам му. Исцрпљени смо. Тада би највише вољела, осим њега, да могу да позовем куму на кафу. Џабе се насмијешим овдје комшиници и јавим љубазно, чак сам једну питала за савјет. Рекла је да не бринем за веш и штипаљке у просторији гдје нам стоје свима веш машине јер овдје нико од станара не краде и затворила је врата. Донекле је и разумијем, али нисам навикла на такву хладноћу – каже Сузана.

Супруг ове Палићанке позвао је на вечеру колеге, такође странце у Нкемачкој.

– Двојица су отворено рекла да не желе да дођу, а колега који је недавно дошао из Србије му је дискретно дао до знања “да успори мало са дружбом”. Зависи од људи. Није лако. Мало је оних којима је у туђини све потаман. Али, знамо зашто радимо, док емоције, хтјели или не, гурамо под тепих – поручила је.

Не може Вибер да замијени загрљај

Њена ћерка преко Вибера одржава контакт са другарицама из Србије. Једно вече било је посебно потресно, расплакале су се обје:

– Другарице су се окупиле и на видео позиву упутиле су јој загрљаје и рекле да иду у шетњу. Погодило ју је што није са њима, а ни послије годину дана није стекла блиску другарицу у новој школи. Рекла ми је “И код куће је некада тако, али сам знала да ћу их видјети сутрадан. Сада Вибер више није исти као када смо кући”. И ја сам схватила да сам поруке у Србији слала ради договора, а сада су ми оне све када су у питању неки људи. И то је тужно. Не може порука да замијени загрљај.

(Блиц)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ја

24.07.2019 18:35

Све је то лијепо сто писе и тацно само колико пута се код нас видите мјесецно са пријатељима кумовима и родбином размислите мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

24.07.2019 20:11

За "Ја" Можда се и не виђамо често, али знамо да увек можемо да рачунамо на помоћ пријатеља кумова и рођака ако их позовемо. Овде се увек нађе времена за ближњег, бар је то моје лично искуство.

Name

Радник у БиХ

24.07.2019 22:30

Сат ми звони у 6 , радим од 7 и ја отварам локал. Долазе ми суморна лица и тразе свако "своју" кафу . Сваки треци има примједбу, неком је кратна , неком дуга, неком хладна соља ... Не примам то срцу и ме пљујем им сољу, њихов проблем . Носим наплацујем , ста да радим ?! Псујем троцлано предсједниство , газда ме зове и казе да се неко добро посро у WЦ , идем и рибам јер сам данас ја све и конобар и цистацица . Данас радим до 17 али зато сутра слободан дан , сваке седмице по један па ти види . Досао сам куци , зивим са мамом и татом , јос сам млад 34 непуне . Јос 8 дана и плата , и ако касни неце пуно закаснити 10 дана највисе . Пуних 600 марака али сам и пријављен , није зајебанција . Смотам мало вује запалим кад додјем куци и са рајом фејсбуцим до поноци . У Њемацку ме пуском не би натјерао нико , гдје има љепсе него овде ?

Name

Ја, ти, он, она

25.07.2019 04:40

Ухвати то мене понекад, дођем са својом породицом за викенд и брзо схватим зашто сам отишао.

Name

Вјеруј

25.07.2019 07:12

Па као да се овдје људи виђају чешће?! Они који раде и имају обавеза немају времена за дружење, разговоре, савјете и поруке, а и не бендају то. Па имате и ове који све то стигну зато што желе, зато што су у могућности, зато што могу или им се може. Људи су увијек одлазили у потрази за бољим животом, бољим образовањем, бољим стандардом, жељни другачије културе, другачијег свега, а други су остајали. Чињеница је да одавде народ одлази због пријетећих порука да можете бити најбољи у свему, али ако нисте члан СНСД партије, не можете ништа. То је поражавајуће за грађане Босне и Херцеговине. Не желим више говорити Републике Српске јер сада желе као и некад продати нашу Херцеговину. Жалоснооо! Нека људи буду искрени и кажу зашто одлазе, нека се изјасне, али искрено.

Name

Зика

24.07.2019 18:37

Сви су мислили мед и млијеко али се зајебали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЗИКА

24.07.2019 18:58

МА СТА ПРИЦАС ЦОБЈЕЦЕ, НИГДЈЕ НИЈЕ ЛАКО ОСИМ ВАМА УХЉЕБИМА. АЛИ КАД СВЕ ПРОПАДНЕ ВАМА ЦЕ ПУНО ТЕЗЕ СВЕ ТО ПАСТИ. ЈА САМ У ТУДЈИНИ 30 ГОДИНА, ВОЗАЦ КАМИОНА ОВДЈЕ. И КАКО ЈЕ НАМА. СВУГДЈЕ СТРАНАЦ ,СВУГДЈЕ ЦЕКАЈ, ПОНИЗАВАЈ СЕ. СЛУЦАЈНО ВИКЕНД СА СВОЈИМА. КОЛИКО БИХ ЈА КЊИГА МОГАО НАПИСАТИ ,КАКО ЈЕ КАД УВЕЦЕ ЛЕГНЕС САМ У КАБИНУ, НИКАКВИХ УСЛОВА. СМИЈЕСНА ЈЕ ПРИЦА ТЕ ГОСПОДЈЕ.

Name

ЗА ЖИКУ

25.07.2019 05:39

ЛАКО ЈЕ ТЕБИ И ТАКВИМ ЦРВЕНИМ КАО ТИ ДОБИЛИ СТЕ СВЕ ПА ВАМ ЈЕ ФИНО. ОСТАЛОМ НАРОДУ КОЈИ ЈЕ ПОШТЕН И КОЈИ НИЈЕ ОБОЈЕН ЦРВЕНОМ БОЈОМ И У ОВОЈ НАШОЈ ЦРНОЈ ЗЕМЉИ ЈЕ ЦРНО. НЕМЕ ПОСЛА НИ ЗА КОГА. ДЈЕЦА ЗАВРШИЛА ФАКУЛТЕТЕ НЕ МОГУ ЧАК НИ ПРИПРАВНИЧКИ ДА ОДРАДЕ А КАМОЛИ ШТА ДРУГО. СИТИ СМО МИ ПОЈЕДИНИ ВАШЕГ БАХАЋЕЊА, ВИШЕ СТЕ НАМ ПРЕШЛИ ПРЕКО ГЛАВЕ. МОЖЕТЕ КАКО ХПЋЕТЕ АЛИ НЕ ДОКЛЕ ХОЋЕТЕ. КО СЕ ЗАДЊИ СМИЈЕ НАЈСЛАЂЕ СЕ СМИЈЕ. ИДЕ ОНА ДАО БОГ ПА ИМАО А ОНДА НЕМАО. НЕ МОГУ САМО ВАША ДЈЕЦА ДА ЖИВЕ И ДА ИМАЈУ ПО ТРИ МИЛИОНА ДА ИМ СЕ ДА ДА НЕ БИХ НАВОДНО БИЛИ НАРКОМАНИ ИЛИ КРИМИНАЛЦИ, АЛИ ДОЂЕ ЂАВО ПО СВОЈЕ ПА КАД ТАД НАПЛАТИ И ТО ОНДЕ ГДЈЕ НЕ ТРЕБА. ЗЛО РАЂЕЊЕ ГОТОВО СУЂЕЊЕ. ФАЛА БОГУ УСКОРО ЋЕ И ТИ ИЗБОРИ ДОСТА ВАС ЈЕ ВИШЕ И ГЛЕДАТИ И СЛУШАТИ ОД ВАС ПОЈЕДИНИХ ТЕ НЕБУЛОЗЕ.

Name

Нострадамус

24.07.2019 18:42

Е Никола додјес мјесец два или годину и мислис да треба све да буде ријесено.Треба се борити и имати стрпљења самопоуздања и имати циљ.Ти то ниста ниси имао и вратио си се брзо си донио одлуку,али имат цес доста времена за кајање.Ја са радио 10 година и борио се да ми буде боље мијењао послове али имао циљ.Циљ је да не будем сам у цетири зида озенио се зена ради па када је отисла на породиљско и даље је имала примања.Послије двије и по године поново се вратила на посао гајимо дјецу.Дјецији доплатак сигуран плате такодје дјетету могу приустити много сто моји родитељи мени нису.За све ово код нас неби никада успио.Задовољан сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОСТРАДАМУС

24.07.2019 19:02

Лупас глупости какво стрпљење није тамо лако основати породицу, где год био више живот није лак. Тамо нашег човека изради као коња па пензију мало који дочека, а ако и дочека више није ни за ста. Рецимо Словенија нас цовек заради 750-800 евра 450-500евра стан да храни жену и дјецу и себе да одржава ауто неби реко да може. то је истина дускање мој био сам па знам. А нема више ни у Немачкој лако зарадити за 1500евра има да ти оци испадну од посла

Name

Ја

24.07.2019 19:07

... заборавио си да идес И на лијепе годисње одморе, спанија, Португал. Итд,итд... лијепо је у иностранству, само треба себи организовати зивот, а не туговати за отазбином,..

Name

Брзи

24.07.2019 19:34

Цак нисте ни свесни свега, одес млад а вратис се стар.Имас неку пензију која није лоса. Куцу си направијо, а и комсије имају добре куце а нигде нису били вани.Код комсија сваки викенд ,ростиљање смех и дису пуним плуцима Гастарбајтери изгубили све, пријатеље кумове комсије ,свет их промено заборавили за дрзење( за леп зивот) Све сто имају то им је та пензија ( које не примају дуго) Нигде боље сумце не сија нрго код нас.

Name

Ре Брзи

25.07.2019 00:10

раво Бтзи. Само настави да се друзис и смијес. .и цемо настабити да се патимо у тудјини. Писао бих јос али ујутро морам на авион, водим породицу на љетовање у Спанију. А ти ростиљај сваки дан и мисли на нас.

Name

Нострадамус

25.07.2019 04:52

Тек када сам отисао у иностранство онда сам имао могуцност да оснујем породицу.У иностранству је породица на првом мјесту зене које затрудне не добијају отказе него им се автомаски смањује обим посла итд.итд итд.Ако Вам је добро узивајте и не судите како је другима.Знам да сам код нас радио много висе радио цак суботу и недељу.Сада овде петак до пола један осталим данима од 8 до 17 у том пола сата паузе за руцак.А на послу се нормално ради мозес да пијес 10кафа на дан,ја нисам кафедзија попијем са својим пријатељом Аустријанцем са другог одјела око 10 сати једну.У току радног времена процитам или прегледам дневне новине које овде има дзабе.Ако ми треба помоц није проблем иде и Аустријанац а ако њима треба помоц ето и Србина није проблем.Нека узива свако на свој нацин неки узивају испред продавнице пијуци пиву неко у кафани и вазно је да се зиви.

Name

богаљ

24.07.2019 19:02

Не могу ићи у иностранство зато што сам неспособан за рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не волем

24.07.2019 19:05

Ове прице...ви се бар насмијете кад додјете на годисњи..ми смркнута напацена нација цијелу годину..коме се не свидја вани да се мијењамо за овај тамни вилајет..и не се.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исељеник

24.07.2019 19:13

Па врати се куци,засто се патис забога милог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

24.07.2019 19:48

Да! Као да неко неког тјера да иде у иностранство. Сваста.

Name

Много смо ми лебдили

24.07.2019 19:33

Свака прица је само мало другација . Неко има срецу и надје добар посао а неко продје као бос по трњу . Најтезе ми је било кад додјем на одмор цијела фамилија оцекује да је издрзавам а ја немогу да презивим са једном платом . Сви ме нападају а ја немогу да им доказем да је зивот са породицом и једмом платом немогуц. Наси људи врло мало користе мозак и увијек је боље тамо дје нису .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

24.07.2019 19:47

Какве глупости писете. Нигдје нема горе него у Босни. Ја зивим вани вец 8 година, никад бољу одлуку нисам донијела. Имам сигурност, добар посао, купила стан, идем на одмор од плате а не на кредит, има устедјевину. Не бих се вратила ни за ста на свијету. Ниста ми не недостаје. Сунце И небо су љепси кад не мислим ста цу јести И од цега цу платити рацуна, не мислим хоце ли ме неко цути ако изразим незадовољство о политицарима И власти. Имам право да будем ста хоцу И кад хоцу. Људи су весела И сале се. Сретно људи. Нема будала да их тјера у странку, да им говори да цуте јер неко це цути. Па какви сте ви то новинари? Овакве глупости су циста пропаганда. А коме не ваља ово све наведено, онда вала прње у руке И куци у тор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.07.2019 04:56

Тако је .Знам их ја који овде кукају ја их молим да се врате доле цак цу их као таксиста да одвезем на куцни праг и дати му јос дввије доле просјецне плате.Ма јок ни да цују

Name

Јохн Wаyне

24.07.2019 20:07

Сваки поцетак у новој зивотној средини је тезак цак иако је то селидба унутар сопствене дрзаве. То је због периода привикавања на нову средину те времена потребног да се упознају људи. Поготово је тезак поцетак у страној дрзави због не или слабог познавања језика као и културе и система у тој земљи. Најмање 90% људи који се сели у Њемацку не зна или веома слабо зна језик, и сам сам био такав па знам о цему прицам. Цак и данас, након 1 годину и 3 мјесеца нисам задовољан знањем језика али ето знам га довољно да тренутно радим као помоцник инзињера. Оно сто је цудно за насе људе је да уопсте не зеле да уце језик вец се ухвате посла који су добили и дрзе га се као сто су то радили у земљама еx Yу. Наравно, без знања језика не мозете да надјете бољи посао, да будете боље плацени, а поготово не мозете да се друзите са Њемцима. Они ако морају да некоме понове 10 пута несто пословно, не зеле то да раде и приватно сто је и разумљиво. Пословно су вецином Њемци веома пријатни и љубазни и ако треба поновице вам и 100 пута несто уколико не разумијете. И код њих има и добрих и лосих људи па на кога налетите. Ја сам имао срецу да сам првих годину дана док сам у Берлину зивио и радио као електрицар, упознао неколико Њемаца са којима сам се и приватно друзио и нисам осјетио никакву хладноцу и одбојност. У садасњој фирми имамо организовано 1 седмицно одбојку, а 1 мјесецно ростиљ и колико сам упознао људе, сасвим су ок. Сустина је да је све до вас и да ако сте носталгицни онда не треба да долазите. Уопсте није тацно да се нема времена. Ради се 40х недељно и ни минут висе осим у посебним слуцајевима који су ријеткост.. Радио сам и као електрицар и тренутно радим као помоцник инзињера тако да познајем како се ради и на градјевини и у канцеларији. Ја радим искљуциво за Њемце јер ако радите за насе људе онда, цаст изузетцима имате исту ситуацију као и у еx Yу, гдје да бисте несто зарадили морате да радите доста прековремено. А то онда знаци да немате времена низаста и онда имате ситуацију коју имају ови људи. Супруга и ја седмицно бар 2 пута идемо у ресторан, такодје веома цесто и у кафану цак и цесце него сто смо то радили у Бањој Луци и уз то, ове године, идемо 2 пута на годисњи одмор сто је у Бања Луци била мисаона именица иако сам радио као електроинзињер и имао за насе услове сасвим добра примања. Сто се тице устеде, кад све саберемо и одузмемо остане нам приблизно 1 плата. Знаци, да бисте имали ок зивот потребно је да имате знање језика. Ја знам људе који плацају услугу код мобилног оператера иако им тај оператер не испоруцује услугу, а сто је противзаконито. Али како то да цовјек неком неписменом објасни, кумио и молио да заједно одемо до тог оператера али не, они знају језик и помоц им не треба и само гледају Љубису Кобаса (немам ниста против цовјека) и то преко мог интернета јер ми је зао дјеце па смо им супруга и ја дали сифру. И наравно, такви људи обицно само кукају, ниста им не ваља, стално су у неком страху да це се углавити у новцане проблеме и кад добију најобицније обавјестење и најрадије би се вратили доле али се никад не врате. Ја, лицно, у Бања Луку се никад не бих вратио. Једноставно, неупоредиво је поготово након свега сто се доле десава. Наравно није идеално, и првих 2-3 године се цовјек добро намуци, сто је и разумљиво јер ипак сте странац који не зна скором па ниста. И само да јос додам да је посао његоватељке најгори и најтези посао и дивим се људима који то раде као сто је и моја супруга, која сад ради као медицинска сестра и којој је вец сефица и нацелник одјељења, након 2 мјесеца рада, рекли да обавезно остаје након пробног рада и дали јој годисњи одмор у пробном раду, а све зато сто зна језик. На одјелу од насих 16 људи само она и јос 2 особе прицају веома добро језик док остали знају 100 ријеци и уопсте језик не уце. Знаци људи, знање језика и сасвим нормалан рад и имацете веома добар зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркус

25.07.2019 04:25

Тачно тако.Све си рекао.од ријечи до ријечи тачно,ништа ниси слагао.

Name

Нострадамус

25.07.2019 05:21

Све је могуце.Неко брзо успије некоме треба висе времена алу успјех је загарантован цак и онима који не знају 100 ријеци па кукају. Сто неко написа у коментару и они носталгицари и који кукају када додју доле на годисњи барем се доле насмију срецно за разлику од оних доље патеника.Прије су наси људи исли у Њемацку ни 4 разреда основне сколе једва заврсили.До пензије радили нису науцили језик сада доле вец 20 година узивају имају мировину преко 2 хиљаде марака док људи њихове старости јос водају краве или боре се да била ста продају да могу да плате струју или ако имају тв пртплату и др.Не бих се никада доле вратил а да сам могао отисао бих прије десет година.Нормално зао ми је сто нисам у могуцности да јос пријатеља и фамилије да доведем и запослим многи би досли.

Name

ДАЛЕКО БАЛКАН ОД МЕНЕ БИО

24.07.2019 20:29

МЕНИ ДОБРО ДА НЕ МОЗЕ БОЉЕ БИТИ И ФАЛА БОГУ БАЛКАН МИ ДАЛЕКО ОД КУЦЕ УВЈЕК БИО!!! МЕЛАНХОНИЈА ЗА СЛАБЕ И ПРОПАЛИЦЕ - ЈА САМ ОДАВДЕ ГДЈЕ СЕ БОЉЕ ЗИВИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

wалтер

24.07.2019 21:32

бла бла откад знам за себе одувијек слушам ове тужне коментаре од родбине и познаника из иностранства АЛИ мање од 1% се стварно врати и послије сами виде да су погријешили само не признају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мемо88

25.07.2019 05:44

" Село хвали у град се свали ! "

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревоке

25.07.2019 07:56

Ко год не мозе без смрдљивог Балкана нек се врати. То је најмањи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беттко

25.07.2019 18:59

Господо драга боље да изгубим њемачку него себе ћао враћам се брзо