Порука: Излазак из ЕУ 31. октобра

Британска краљица Елизабета Друга данас је у Бакингемској палати, на формалној свечаности, понудила Борис Џонсону мандат да формира Владу, послије чега је он изјавио да ће Британија изаћи из ЕУ 31. октобра, и да ту “нема ако или али”.

Свијет 24.07.2019 | 18:26
Порука: Излазак из ЕУ 31. октобра
Поздрављен аплаузом док је излазио на подију испред Даунинг стрита, Џонсон је рекао да га је краљица позвала да формира владу и да је он то прихватио, преноси “Гардијан”.

– Људи који се кладе против Британије ће изгубити јер ћемо вратити повјерење у нашу демократију, испунити поновљена обећања парламента људима и изаћи из ЕУ 31. октобра, нема ако или али – истакао је Џонсон у првом премијерском говору у Даунинг стриту, гдје је стигао из Бакингемске палате након што му је краљица понудила мандат да формира владу.

– Ми ћемо сада убрзати рад на припреми. А луке ће бити спремне и банке ће бити спремне, фабрике ће бити спремне и компаније ће бити спремне и болнице ће бити спремне и наш задивљујући прехрамбени и пољопривредни сектор ће бити спремни и чекаће да наставе са продајом још више, не само овдје већ и широм свијета – рекао је Џонсон.

Иако данас градим велики тим мушкараца и жена, ја ће преузети личну одговорност за промјене које желим да видим, рекао је он.

– И не заборавите да ћемо, у случају непостизања договора, имати додатних 39 милијарди фунти- рекао је нови британски премијер.

Џонсон је у говору поздравио напоре своје претходнице Терезе Меј, али навео да упркос њеном раду постоје песимисти који мисле да је Велика Британија постала “заточеник споразума из 2016. године”.

Ти критичари и “сумњичавци” нису у праву, а људи који бацају опкладе против Британије ће остати без ичега, рекао је Џонсон.

Група учесника протеста против климатских промјена, коју су већином чиниле жене, накратко је покушала да блокира пут до Бакингемске палате док је њиме пролазио конвој, у којем се налазило возило новог британског премијера Бориса Џонсона. Џонсон је наслиједио Терезу Меј на функцији премијера Велике Британије, након кампање за избор новог лидера Конзервативне странке током које је обећао да ће спровести “Брегзит” до 31. октобра – са или без постигнутог споразума.

Из ЕУ су честитали Џонсону, али су нагласили да Брисел неће понудити боље услове за “Брегзит”.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БеЕн

24.07.2019 16:57

Годспеед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

24.07.2019 18:25

ЕЕЕЕ ко све дојде на власт ово је луд цовјек и за мене обицни гангстер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

24.07.2019 20:03

Изпливао шљам на површину.

Name

ЕУ

24.07.2019 20:48

Идитеееее и не врацајте се висе!!! Хвала богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.07.2019 05:22

Је ли часно и поштено кад предсједник владе Британије повјери министарско мјесто свом млађем брату ресор бизниса и енергетике. Па наравно да јесте, то је западна демократуја, еј, могу замислити шта би било код нас када би се тако нешта слично догодило. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ