Направљене од рециклираних телефона!

Медаље за Токио! Годину дана пред почетак Олимпијских игара у Токију премијерно су представљене прве медаље направљене од рециклираних мобилних телефона.

Остали спортови 26.07.2019 | 15:55
Направљене од рециклираних телефона!
Након што су сензационално успели да сакупе довољну количину одбачених уређаја и из њих извуку адекватну количину племенитих метала за израду медаља, Јапанци су и званично направили прве примерке Токио 2020 медаља за Олимпијске игре.

На такмичењу за дизајн медаља победио је Јунићи Каваниши, који изабран међу више од 400 дизајнера из целог света, међу којима је било и много познатих имена, али су она остала скривена од јавности. Медаље су пречника 85 милиметара и на најтањем делу су танке 7,7, а на најдебљем 12,1 милиметар.

Златна медаља садржи до 6,5 грама злата извученог из мобилних телефона, ПДА уређаја, геџета и сличних уређаја. Златом се прелива чисто сребро, па су златне медаље, заправо више сребрне, него златне. С друге стране сребрне медаље су направљене од чистог сребра извученог, такође из мобилних телефона и рачунара посебно, док су бронзане медаље направљене од легуре зинка и бакра у односу пре напрема 95 одсто. Бронзане медаље су најлакше обезбеђене, јер многи уређаји користе ова два метала у својим компонентама.

Акција прикупљања искоришћених уређаја за израду медаља покренута је у априлу 2017. године, након чега је до средине ове године прикупљено око 79 тона таквих уређаја. Прикупљено је преко 6,1 милион мобилних телефона из којих је извучено 32 килограма злата, 3.500 килограма сребра и преко 2.200 килограма бронзе.

За ОИ у Лондону за израду медаља утрошено око 9.6 килограма злата, око 710 килограма сребра и чак 1.3 тоне за бронзане медаље, а у Јапану су током 2014. године пријавили чак 143 килограма злата, преко 1.5 тона сребра и 1.112 тона бронзе добијених рециклажом телефона.

У Јапану се одбаци око 650.000 тона електронских уређаја годишње, док тек нешто преко 100.000 буде искоришћено поново. Јапанци, иначе највише стари електронски отпад користе како би направили нове уређаје.

Како вам се допада изглед медаља, а посебно цела ова прича?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар