Како премијер Џонсон види БиХ

Нови премијер Велике Британије Борис Џонсон почетком прошле године критиковао је политичаре у Босни и Херцеговини оптужујући их да дјелују једнострано и ван оквира Дејтонског мировног споразума. Џонсон је снажно подржао ЕУ интеграције наводећи да је БиХ на листи приоритета британске спољне политике.  

Свијет 24.07.2019 | 15:17
Како премијер Џонсон види БиХ
Чланови британске Конзервативне партије изабрали су јуче Бориса Џонсона за новог предсједника који ће данас бити именован за премијера Велике Британије након оставке Терезе Меј.

Џонсон је у протеклих неколико година отворено коментарисао појаве у друштву БиХ, а 2017. године као министар спољних послова Велике Британије боравио је и у службеној посјети БиХ.

Том приликом састао се с тадашњим чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, министром финансија БиХ Вјекославом Бевандом и шефом дипломатије Игором Црнадком.

Ако је судити према ранијим ставовима Босну и Херцеговину након његовог избора за премијера не очекује посебан заокрет у односу на политику коју је водила Тереза Меј. Наиме, и Џонсон исто као и Меј подржава ЕУ интеграције Босне и Херцеговине.

У том контексту треба подсјетити на ауторски чланак Борис Џонсона из фебруара 2018. године у којем је навео да напредак у БиХ није испунио очекивања и да се ова земља на путу ка Европској унији креће пуно спорије него што се то очекивало.

– Винстон Черчил је једном рекао да „Балкан ствара више историје него што може поднијети“. Сви који прошетају улицама Башчаршије у Сарајеву, као што сам то ја урадио прошлог априла, схватиће шта је Черчил тиме мислио. Вијугаве уличице још увијек носе ожиљке многобројних траума, од убиства Франца Фердинанда до најдуже опсаде у модерној европској историји. Али, џамије, цркве и синагоге, једна уз другу, причају оптимистичнију причу о мирном суживоту. Током моје посјете БиХ, позвао сам политичаре да се усмјере на изградњу будућности, умјесто настављања свађа из прошлости. Охрабрило ме је то што је ова порука одјекнула код младих људи које сам имао привилегију упознати. Они су одлучни да изграде мирну и успјешну земљу у којој се сви грађани осјећају угодно – навео је Џонсон.

Он је истакао како ће Британија стајати уз оне који желе бољу будућност за БиХ те да иако излази из Европске уније, Британија засигурно не напушта Европу. Како је навео, ништа неће промијенити британску безусловну преданост миру и сигурности овог контитента. 

Што се тиче спроведених реформи, Џонсон је заузео став да су банке БиХ стабилније те да су закони о раду и пензионом осигурању су обновљени.

– Али, да будемо искрени, постигнути напредак није испунио очекивања. Економија не расте довољно брзо да би побољшала животне стандарде већине људи. БиХ се на путу евроатлантских интеграција креће пуно спорије него што се очекивало. А лидери БиХ су, један за другим, одлучили да дјелују једнострано и ван оквира Дејтонског мировног споразума – написао је Џонсон.

Истакао је да је БиХ јединствена и суверена држава, али да је уједно и веома децентрализована земља која се заснива на идеји консензуса њених народа.

– Босна и Херцеговина ће бити заиста стабилна само онда када лидери свих страна буду поштовали ове чињенице. Данас је лако видјети посљедице подијељене политике у БиХ. Велики број младих људи напушта земљу како би нашли послове којих нема у њиховој земљи. Становништво БиХ је једно од оних које најбрже стари у цијелој Европи. И док сусједи напредују, БиХ не иде укорак с њима – поручује Џонсон.

На питање у којем правцу онда треба ићи БиХ он одговора позивом политичким лидерима БиХ да заједно раде у духу компромиса на хитном рјешавању питања изборне реформе.

– Британија подржава вашу тежњу да се придружите Европској унији. Ако одаберете да се придружите НАТО и то ћемо подржати. Уједињено Краљевство ће ове године потрошити 7,5 милиона фунти на јачање вашег одбрамбеног и безбједносног сектора, на побољшање вашег правосуђа и на модернизацију ваше економије. И планирамо урадити и више од тога. Оно што тражимо заузврат је да се ваши политички лидери понашају одговорно и да поштују уставни оквир и владавину права – написао је Џонсон 2018. године.

(Клиx)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Миле

24.07.2019 13:19

Засто онда саљес 40 Војника да русе Србску....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2019 15:00

Хехе тупане каквих 40 војника? Сто их не ухватисе ако је истина. Твоји не знају ни са ким уговарају послове као сто их је онај лазни вијетнамац намагарцио а да не говорим о некаквим спијунима. Испран ти је мозак да ти нема спаса.

Name

Ре Миле

24.07.2019 15:56

хаха, јос се сјецас те Бајине схале?

Name

Миле дудуце

24.07.2019 16:16

Срусит це се сама какви британци смијесни цовјеце...

Name

Ре Миле

24.07.2019 16:45

дошли су да спријече референдум али их је Миле процитао и отказао његово одрзавање.

Name

Иди бре рудоња

24.07.2019 13:22

Ево га и он за Босну а против рудоње и РС-а.Ста је ово сви против РС.Рудоња нас унисти,са оваквим водјом укинут це и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На твоју залост

24.07.2019 14:13

Неце укинути ојацана је РС и висе него сто мислис него како оно бесе твоје име

Name

Ре Иди Бре Рудоња

24.07.2019 14:49

Хахаха! Сто је баби мило, то јој се и снило. Теско да ти се оствари сан. Јбг, једино сто моземо је да ти позелимо јос снова.

Name

Ре

24.07.2019 15:25

А ти превисе мислис да је ојацана.Коран Пале и обратно брале,ето ти моје име.

Name

Бакица

24.07.2019 14:08

Морам реци овом типу прије мене данима те пратим једино сто знас реци је рудоња .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

24.07.2019 15:50

Бакице али то много висе знаци од самог имена рудоња,де мало размисли па цес видјети да је то право име за њега,на насу залост.

Name

Скептик

24.07.2019 14:20

Цијели текст говори о томе како Борис Џонсон подржава улазак БиХ у ЕУ а истовремено се он залаже за излазак Велике Британије из ЕУ. Ма дај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

24.07.2019 15:06

Лако се спрдати са мјесним заједницама када нема Југославије.

Name

Ре

24.07.2019 15:52

Улазак у ЕУ знаци несто много висе од самог уласка.Кад се постигне то и превазидје онда се мозе изаци,јбг.контај мало

Name

правда

24.07.2019 14:28

себи су излазили са вецим и јацим у својој историји паце изаци и са њим на крај мозе он послат колико хоце војске и спијуна само треба да зна даје на србима пало отоманско и аустроугарско царство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

24.07.2019 15:30

Да смо гледали своја посла данас би нас било 30 милиона и нико неби смио зуцнути. Док падне Британско у томе це нас нестати.

Name

Ре

24.07.2019 15:34

Хајде граматику И правопис у шаке и мани се политике и историје. Није то за тебе.

Name

Зика

24.07.2019 15:41

Некакав коментар 40 војника енглеса Рüде српску.Па јаце и висе руси хрват додо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

24.07.2019 18:28

Подрзавате европске интеграције БиХ, а ви излазите из Европе. Ви енглези и амери стварно умисљате себи да сте неко и несто...опет цемо вам спасавати пилоте, као у 2.свјетском рату, даааа, како да не. Запамтицете нас следеци пут, ако га буде било

ОДГОВОРИТЕ