Напуштени танкер темпирана бомба

- Напуштени танкер са око 160 милиона литара нафте годинама плута у Црвеном мору. Стручњаци упозоравају да би могло да дође до експлозије, преноси Јутарњи. хр.

Свијет 24.07.2019 | 14:21
Напуштени танкер темпирана бомба
Танкер плута обалама Јемена, а ако дође до експлозије, то ће бити највећа таква катастрофа у историји, пише "Гардијан". Тренутно је највећи проблем што је Јемен блокиран ратом у тој држави, а до танкера желе да дођу и јеменска међународно призната влада, али и побуњени јеменски Хути.

Брод се налази неколико километара од луке Рас Иса на Црвеном мору, а сукобљене стране за потенцијалну катастрофу криве једна другу.

Стручњаци Уједињених нација желе да изврше експедицију како би се уверили у каквом је стању танкер јер се претпоставља да би убрзо могао да кородира, што би могло да доведе до изливања велике количине нафте у море или још горе, експлозије. Према ријечима хуманитарног координатора УН-а, Марка Лавкока, Хути су стручном тиму те организације прошле недеље забранили приступ.

Катастрофу која прети би загадила огромно подручје и изазвала тешке последице за цео екосистем. Количина нафте која би завршила у мору четири је пута већа од еколошке катастрофе 1989. када се излио британски танкер "Ексон", која се до данас сматра најгором човеком изазваном катастрофом у људској историји.

У Црвеном море живи више од 600 коралних и рибљих врста те других морских створења. Све врсте би се суочиле са изумирањем, упозоравају забринути стручњаци. Објављен је и видео који указује на опасност од катастрофе.

Нафта која се налази на броду вреди око 80 милиона долара, а Хути траже од јеменских власти гаранције да ће зарада од нафте припасти њима, пише енглески Гардијан.

Танкер Сафер носи 34 танка сирове нафте различитих димензија, а пун капацитет му је чак око 480 милијуна литара. Брод није у функцији од марта 2015, откако је подручје у којем је усидрен контролишу хунтски побуњеници.

(Б92)

 

Коментари / 0

Оставите коментар