Послодавци да заштите раднике

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) поново су апеловали на послодавце да, због изузетно високих температура ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.
 
 

Република Српска 24.07.2019 | 11:01
Послодавци да заштите раднике
С обзиром да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требали да обуставе радове, јер постоји опасност по живот и здравље радника, ово министарство позива све послодавце  да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника.

- Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника – наводе у саопштењу.

Подсјећају да међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критерије извођења радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана. Стога, апелују на послодавце да и они примјене тај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, на начин да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

Препоручују Управи за инспекцијске послове да чешћим обиласцима послодаваца, чија се дјелатност одвија на отвореном простору, контролишу да ли се придржавају препорука министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника.

(Фена)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Скептик

24.07.2019 09:38

Какво саопштење, свака част!!! Ето, скептици и хејтери, немојте послије причати како се влада и синдикати не брину о радницима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умни

24.07.2019 10:14

Робовласнику се апелује да застите робове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мото

24.07.2019 10:19

Као и досад , до последњег даха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

24.07.2019 10:20

Лисице да застите кокоске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

24.07.2019 10:34

Ма које васе фразе ко сиса радника данас један умре доце други напустис посао немас сутра ста дати дјеци да једу уз ту бијену дневницу немозес купит хљеба радницка дјеца немају хљеба да би сефова могла купит кокаина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борацка

24.07.2019 10:34

Ајд борацка Бијељина крени улицам Бијељине види оне људе у каналу Дасница..па градјевинце..лако је вама лапрдати..ви који се око фотеље свадјате..све су то радници из борацке јебене популације..овим путем хвала газди Фламунга..домацинима крај канала који донесу воду и сокове радницима..они им помазу..људи људума помазу а ви мрако једна цутите

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

24.07.2019 12:03

Да ли је ово витални национални интерес,интерни наравно..и засто се овдје не иде у хитну процедуру..једног данас це те се кајати сто то нисте урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.07.2019 12:55

Треба их послат на неплацени годисњи.

Name

ре брзи

24.07.2019 13:38

Треба раднике послати у Њемацку ове исте послове да раде..тако их заститити од муке..да виде ста су радницка права..како је плацен њихов рад..како не цекају мјесецима плату..

ОДГОВОРИТЕ