Шта синдикалци траже од министра

Посебни колективни уговор за запослене у области здравства у Српској више пута је мијењан и допуњаван, али поједине његове одредбе су и даље недоречене и непрецизне.  

Република Српска 24.07.2019 | 08:09
Шта синдикалци траже од министра
Зато имамо овај који није у потпуности примјењив у јавним здравственим установама, због чега је нелогично то што су његови потписници продужили рок важења поменутог уговора, саопштили су из Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити РС.

Подсјећају да су 4. јула министар здравља и Синдикат здравства и социјалне заштите РС закључили споразум о продужењу рока важења ПКУ до 2. септембра 2020.

– Наш Извршни одбор је разматрао  ово питање и чланови су једногласни у оцјени да су овакве  радње министра здравља и поменутог синдиката у потпуности неприхватљиве – каже предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити РС Жељко Шукало. 

Наглашава да су потпуним непримјењивањем одредби о увећању основне плате радника и одредбе која је у вези са исплатом накнаде трошкова превоза код доласка на посао и повратка са посла радника, групо нарушена права радника у овој области.

– Због тога су радници принуђени да заштиту својих права траже код Агенције за мирно рјешавање радних спорова и надлежних судова у РС. Због свега наведеног тражимо да министар здравља предузме све законом дозвољене мјере ради потпуне примјене ПКУ, укључујући и изрицање одређених мјера послодавцима који крше његове одредбе, те да у што краћем временском периоду, сходно одредбама Закона о раду, покрене преговоре са репрезентативним синдикатима у овој области ради закључивања новог колективног уговора – поручује Шукало.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ПЕНЗИОНЕР

24.07.2019 07:21

БАР ВАМА МЕДЕЦИНАРИ СУ СВА ВРАТА ОТВОРЕНА НЕ САМО У ЊЕМАЦКУ НЕГО СЕ ПОЈАВИЛЕ И АРАПСКЕ ЗЕМЉЕ.ИДИТЕ.ЗИВОТ ЈЕ ЈЕДАН.НЕ УЗДАЈТЕ СЕ У СИНДИКАТ.ЊИМА ЈЕ ДОБРО.ОНИ ВАС ПИВРЕМЕНО УСТАЛАСАЈУ.РАДИТЕ НИ ЗА СТА.А ПЕНЗИЈА ВАС НЕЦЕ МОЦИ ХРАНИТИ.АКО ОСТАНЕТЕ ОА ЈОС И ДЈЕЦА ВАМ ОСТАНУ ОВДЈЕ ЊИМА ЦЕ БИТИ ЈОС ГОРЕ А ВАС ВАСА ПЕНЗИЈА НИ У ДОМ НЕЦЕ МОЦИ СМЈЕСТИТИ.НЕ РАЗМИСЉАЈТЕ.ОВО СУ САДА ТЕ ПРИЛИКЕ.МОЗДА ИХ ЗА ГОДИНУ НЕЦЕ БИТИ.У ОВО ЗЛО СЕ УВЈЕК ВРАТИТИ МОЗЕТЕ.МЕДЕЦИНАРИ СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

24.07.2019 08:23

О пензијама не треба размисљати јер неце имати ко да их зарадјује.За наредних 20-30 година становниство РС це се преполовтити а као посљедица депопулације иде и економска суноврат,мање потросње,мање пореза уплацених у дрзавну касу,мање запослених.Они који данас раде и за 20 год требају у пензију не вјерујем да це моци узивати у пензијама јер неце имати ко да им заради .Зато је миграција Њемацку најбоља ,обезбједис себи старост,обзбједис дјеци будуцност

Name

ре

24.07.2019 08:49

Каквог министра, код бурле је кључ за лош живот свега живог осим криминалаца у РС.

Name

ре

24.07.2019 08:55

Лекарима треба преполовити плате јер су далеко веће од лата у привреди, шта се имају бунити, ко изађе на улицу, остаће на улици.

Name

Марија

24.07.2019 12:49

Кад ће Миленко Гранулић отићи са тог мјеста,јел' он доживотни предсједник.Боже,једва завршио средњу медицинску школу,остало купио,све своје запослио,обогатио се.Он је само продужена рука владајућих структура.Папак!!!

Name

Ма

24.07.2019 07:32

Нека они прво затразе да се Скрбиц, а посебно Богданиц ухапсе, отјерају на дозивотну робију, а комплетна њихова имовина (покрадена од народа) конфискује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

24.07.2019 08:27

ако се заплијени и прода Скрбицева и Богдановицева имовина, бице пара за бар двије добре плате свим медицинарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.07.2019 10:02

У нашим медијима постала је пракса да обавјештавају да СИНДИКАЛЦИ пријете штрајком и да СИНДИКАТ тражи повећање плата. По мени је логичније да се каше: Синдикат је саопштио да РАДНИЦИ пријете штрајком и да синдикат саопштава да РАДНИЦИ траже повећање плата. СИспада да само синдикалци, запослени у синдикату или њихови чланови, пријете штрајком итраже повећање плата.

ОДГОВОРИТЕ