ЛШ и ЛЕ: Копенхаген одличан, Сутјеска несрећна...

Копенхаген већ прошао, повредила се двојица играча! Њу Сејнтсу ће заиста бити помоћ свих светаца како би у реваншу у Копенхагену успели да избаце шампиона Данске.  Солбакен бацао лажњаке Милојевићу, Копенхаген прошао уз две алармантне повреде! Дански шампион све решио у првој утакмици.  Луда вожња у Ајндховену: ПСВ полетео са ивице амбиса! Гол петом за тотални преокрет - 3:2!

Фудбал 23.07.2019 | 23:20
ЛШ и ЛЕ: Копенхаген одличан, Сутјеска несрећна...
Све је извесније!

Уколико фудбалери Црвене звезде "прођу" Хелсинки у 2. колу квалификација за Лигу шампиона, њихова трећа препрека на путу ка групној фази - највероватније ће бити шампион Данске.

Копенхаген је на гостовању ТНС-у остварио лагану победу 2:0 (1:0), и већ сада се чини да ће реванш за седам дана бити само формалност, пошто је тешко поверовати да нејаки тим из Велса може да направи потпуни шок на стадиону сталног учесника европских такмичења.

Повучени домаћи тим није могао боље против екипе Сталеа Солбакена којој су два ударца ка голу - била довољна и за два поготка.

Први су постили у 18. минуту преко кипарског нападача Сотиријуа, кога је и Владан Милојевић апострофирао као велику снагу Данаца, док је тријумф потврдио најбољи стрелац екипе Роберт Сков када је прецизно извео једанаестерац у 61.

Једини проблем за Копенхаген јесте што се у 35. минуту повредио стандардни играч средине терена Расмус Фалк Јансена који је бесан напустио терен.

У питању је фудбалер који је у прошлој сезони имао шесту највећу минутажу у тиму и углавном је у "пару" у везном реду играо са Зеком. На ово мечу уз њега је играо новајлија Стаге, док је поменути Зека ушао уместо Фалк Јансена.

Према првим информацијама - у питању је кук.

Осим њега због повреде је изашао и стрелац Сотирију, над којим је направљен једанаестерац, а у питању је повреда чланка.

"За сада не делује да су у питању теже повреде", рекао је Солбакен после меча.

Очекивано, Копенхаген се није много намучио на почетку сезоне у Европи. Дански шампион је у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона победио ТНС у Велсу са 2:0, па ће реванш на Паркену бити само формалност. Копенхаген може да се спрема за мечеве са Црвеном звездом или Хелсинкијем у трећем колу...

Оно што је најзанимљивије је да је тренер Стале Солбакен извео прилично шарену поставу вез неколицине стартера и стандардних првотимаца. У стартних 11 није било петорице њених сталних чланова. На клупи су остали капитен Зека, дефанзивци Анкерсен, Бјеланд и Варела, крило Фишер, нападач Винд.

Солбакен је одлучио да пружи шансу појачањима попут Бартолеца и Стагеа, повратнику Холсеу, резервисти Папајанопулосу, а почео је и резервни нападач Сотириу. И у таквом саставу је дански првак био превелики залогај за ТНС и рутински је дошао до победе којом је обезбедио миран реванш. Данци нису створили баш много шанси, али су контролисали утакмицу и искористили прилике које су им се указале.  

После почетне несигурности у првих неколико минута, Копенхаген је наметнуо своју игру, Ндоје је промашио добру шансу, али је у 18. минуту дански шампиона већ имао 1:0. Хрватски новајлија Бартолец је центрирао са десног крила, а кипарски нападач Сотириу искористио шансу и са петерцу гурнуо лопту у мрежу.

Наставио је Копенхаген да доминира, а онда је средином полувремена уследио моменат за велику бригу Солбакена. Повредио се Расмус Фалк Јенсен, незамењиви члан прве поставе и најбитнији тркач у екипи. Задњи везни који је нека врста Бранка Јовичића у данској екипи и нема праву замену. Повреда уопште није изгледала наивно.  Солбакен је реаговао и одмах увео у игру капитена Зеку. Екипа је и даље доминирала, с тим што је у финишу полувремена могла да прими гол.

Играо је Копенхаген боље и у другом полувремену, држао лопту, ставарао шансе и из једне такве изнудио пенал.

Малди нападач Винд је на полувремену заменио Ндојеа са којим накјчешће игра у тандему у нападу, а онда у 58. минуту феноменално петом асистирао за Сотиријуа. Стрелац првог гола је саплетен у изгледној шанси. Копенхаген је добио пенал који је најбољи играч Сков претворио у 2:0, али је Сотириу због повреде морао да напусти терен. И његова повреда је изгледала прилично забрињавајуће пошто није могао сам да напусти терен. Ушао је Виктор Фишер, па је Солбакен донекле морао да мења формацију у игру са једним класичним нападачем.

Непланирене промене и повреде двојице фудбалера су очигледно мало пореметиле Копенхаген који је до краја углавном чувао резултат, а ТНС је шансу утакмице имао у 91. минуту када је погодио пречку.

Данси су решили питање пласмана у треће коло, али повреде двојице битних играча треба да брину Солбакена и Копенхагенове навијаче.

Луда вожња у Ајндховену: ПСВ полетео са ивице амбиса! Гол петом за тотални преокрет - 3:2!

Луда вожња у Ајндховену. Два тима, два полувремена, два преокрета и пет голова. Као у народној песми када се на двобоју нађу два јунака, час је “горњи” био ПСВ, час Базел. И нека чудна снага стигла је Холанђанима када су били сатерани на ивицу провалије. Пет последњих минута и ПСВ се са 1:2 винуо до победе – 3:2!

Гол предности имају Холанђани пред реванш. Има и Базел два постигнута поготка у гостима. Нема дилеме да ће бити спектакла и на Сент Јакобу. Тешко да може да буде другачије када играју два тима која “возе” само у једном правцу – у напад.

Имао је Базел тријумф у рукама. Држао је 2:1 и чекао последње минуте. Да је тако остало, већ би Швајцарци гледали ка трећем колу, где ЛАСК чека победника овог двомеча. И ко год да прође, биће велики фаворит против Аустријанаца, ту нема дилеме.

Можда су се неки навијачи ПСВ-а већ спремали да изађу са стадиона, можда су неки и отишли, да избегну гужву, али онда не знају шта су пропустили. Ламерс је у 90. минуту изједначио на 2:2. Добро, боље и то него пораз, али и даље је клатно, са тим резултатом, више нагињало на страну Базела.

И онда – експлозија. Дониел Мален. Дечко од 20 година, али са петљом до неба. Петом је сместио лопту у мрежу. ПСВ је победио! Базел у неверици. Гол петом за преокрет, као маљем у чело. А, имали су Швајцарци све у рукама…

Бела тачка Никшићанима окренула леђа! Николић промашио пенал, а Де Винсенти погодио!

Била је бела тачка савезник Никшићанима у првом колу квалификација, када су извођењем пенала избацили Слован. Ипак, та наклоност не може вечно да траје. Талија је против АПОЕЛ-а окренула леђа фудбалерима Сутјеске, који нису искористили једанаестерац, па су на стадиону крај Бистрице претрпели пораз од Кипрана – 1:0.

А, клуб из Никозије је свој гол постигао – из пенала. Де Винсенти је у том 42. минуту успео све оно што Николић у 69. није: да превари голмана и убаци лопту у мрежу.

Добар је меч виђен у Никшићу, било је шанси, било је акција, било је шутева на гол. Били су Црногорци бољи тим, створили су више правих прилика за погодак, али… Победу је на крају однео и срећнији и искуснији. Ипак је АПОЕЛ годинама уназад европска “марка”.

Тројица српских интернационалаца у АПОЕЛ-у, Вујадин Савић, Урош Матић и Андрија Павловић су ушли у игру с клупе током другог полувремена. 

Резултат је на страни Кипрана пред реванш на ГСП стадиону. Али, није то нека предност због које треба махати у старту белом заставом. Ако понови игру као у Никшићу, Сутјеска ће имати шансу.

ЛИГА ШАМПИОНА 2. КОЛО:

Викторија Плзењ - Олимпијакос 0:0

Сабуртало - Динамо Загреб 0:2 (0:1)
/Орсић 67, Петковић 77п/

ПСВ - Базел 3:2 (1:1)
/Брума 14, Ламерс 89, Мален 90+2 - Ајети 45+1, Баланта 80/

ТНС - Копенхаген 0:2 (0:1)
/Сотирију 18, Сков 61/

Сутјеска - АПОЕЛ 0:1 (0:1)
/Де Винсенти 42п/

у среду

БАТЕ - Розенборг (19.00)
Клуж - Макаби (20.00)
Ференцварош - Валета (20.00)
Марибор - АИК (20.15)
Селтик - Номе Каљу (20.45)
Дандалк - Карабаг (20.45)
Црвена звезда - Хелсинки (20.45)

Шок на стадиону "Тоше Проески": Шкендија из 1 у 2! Шкендија је доживела непријатан пораз пред својим навијачима...

Иако је уторак у домену међународног клупског фудбала резервисан за Лигу шампиона, на програму је чак пет утакмица квалификација за Лигу Европе.

Управо између тимова који су на стази "шампиона" и који су испали из елитнијег такмичења.

Најзанимљивија утакмица одиграла се у Скопљу, на стадиону које носи име "Тоше Проески", где је домаћа Шкендија већ у 7. минуту преко Ибраимија дошла до предности, али је на крају доживела непријатан пораз у дуелу са Диделанжом - 1:2 (1:0).

Луксембуржани су у 64. минуту изједначили преко Бетаијеба, потом је Синани из једанаестерца направио преокрет у 68, а резултат се до краја није мењао.

Реванш је на програму 30. јула, а победник у 3. колу игра са пораженим из меча Селтик - Номе Каљу.

ЛИГА ЕВРОПЕ - СТАЗА "ШАМПИОНА"

Арарат (Јерменија) - Линколн Ред Импс (Гибралтар) 2:0 (2:0)
Торшавн (Фарска Острва) - Линфилд (Северна Ирска) 2:2 (1:1)
Шкендија (Северна Македонија) - Диделанж (Луксембург) 1:2 (1:0)
Санта Колома (Андора) - Астана (Казахстан) - 0:0
Тре Пене (Сан Марино) - Судува (Литванија) - 0:5 (0:2)

среда

Слован (Словачка) - Фероникели (тзв. Косово)

четвртак

Пјаст (Пољска) - Рига (Летонија)
Валур (Исланд) - Лудогорец (Бугарска)
Партизани (Албанија) - Шериф (Молдавија)

*Сарајево је већ прошло у треће коло квалификација Лиге Европе.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар