Партизан испратио црно-бијелог сина у Валенсију!

Срећно, Вања! "Црно-бели син наставља каријеру у иностранству. Његова следећа дестинација је Валенсија, са којом ће играти у Евролиги".  

Кошарка 24.07.2019 | 09:35
Партизан испратио црно-бијелог сина у Валенсију!
Партизан продао Вању Маринковића! Кошаркаш црно-белих каријеру наставља у Валенсији.

Тако је Партизан потврдио трансфер Вање Маринковића у Шпанију, од којег ће црно-бели зарадити 200.000 евра.

Маринковић је пет сезона носио дрес Партизана чији је био најмлађи капитен у историји.

Рођен 9. јануара 1997. године, стигао је у редове црно-белих као пионир. Већ у сезони 2013/2014, као шеснаестогодишњак, Вања је током Купа Радивоја Кораћа одиграо своје прве минуте у првом тиму Партизана.

Од сезоне 2014/2015 тренер Душко Вујошевић га у потпуности прикључује првом тиму у којем је играо све до краја сезоне 2018/2019.

Пред почетак сезоне 2015/2016, Маринковић је са 17 година и 9 месеци постао најмлађи капитен у историји КК Партизан.

Ту функцију Вања је обављао до краја сезоне да би по повратку Новице Величковића у редове "Парног ваљка" улогу капитена препустио искуснијем саиграчу.

За пет година у првом тиму Маринковић је сарађивао са шесторицом тренера – Душком Вујошевићем, Петром Божићем, Александром Џикићем, Мирославом Николићем, Ненадом Чанком и Андреом Тринкијеријем.

У својој последњој сезони Вања је био први стрелац тима у Еврокупу са просеком од 12,4 поена уз по 2,3 скокова и асистенција, те имао веома запажену улогу у АБА лиги, Купу Радивоја Кораћа и Суперлиги Србије.

Маринковић је био део тима који је 2014. године освојио титулу шампиона Србије. Такође, Маринковић је са црно-белима два пута узастопно освојио Куп Кораћа 2018. и 2019. године.

Овог лета, Маринковић је на НБА драфту изабран од стране Сакраменто Кингса. Ипак, своју каријеру Вања ће наставити да развија играјући Евролигу и АЦБ лигу у дресу Валенсије.

"За оданост, посвећеност, пожртвовање и предан рад, КК Партизан изражава Вањи Маринковићу велику захвалност! Срећно Вања, желимо ти много успеха!", наводи се на сајту Партизана.

Маринковић има два сребра са У16 и У18 европских првенстава и бронзу са У14 СП са Србијом, а био је на ширем списку селектора Александра Ђорђевића за Мундобаскет у Кини ове године.

Још од старта лета говорило се о статусу Вање Маринковића у Партизану. Приче су се интензивирале након што је кошаркаш црно-белих изабран од стране Сакраменто Кингса на НБА драфту као 60. пик, а на све је  тачка стављена у току данашњег дана. Вања ће тако каријеру наставити у Валенсији, освајачу Еврокупа у претходној сезони и клубу који ће наступати у Евролиги у наредној такмичарској години. Његова откупна клаузула износи 200.000 евра.

У редове Партизана, Вања Маринковић је стигао још као пионир. Прве минуте у сениорској екипи уписао је у сезони 2013/2014, а тада је имао свега 16 пуних година.  Било је то на Купу „Радивоја Кораћа“, након којег је сада већ бивши кошаркаш Партизана кренуо у прави продор у први тим у којем је играо све до краја минуле сезоне.

Пред сам старт сезоне 2015/2016, Маринковић је са само 17 година и девет месеци постао најмлађи капитен клуба у историји. На тој позицији задржао се све до краја те такмичарске године, када се у клуб вратио легендарни Новица Величковић који је поново на себе преузео бреме „носиоца“ екипе.

За све време проведено у Партизану, Вања је сарађивао са чак шест тренера - Душком Вујошевићем, Петром Божићем, Александром Џикићем, Мирославом Николићем, Ненадом Чанком и АндреомТринкијеријем. У последњој сезони у црно-белом дресу био је најбољи стрелац екипе у Еврокупу, а одличне партије пружао је и у регионалној АБА лиги, као и домаћем шампионату и Купу „Радивоја Кораћа“.

Са Партизаном је освојио титулу шампиона Србије 2014. године, а може да се похвали да је са црно-белима два пута узастопно освојио и национални куп, 2018. и 2019. године.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар