Од Амерсфорта до петог Вимблдона...

13 година славе Новака Ђоковића! Пре тачно 13 година тада 19-годишњи Новак Ђоковић је освојио своју прву АТП титулу.

Тенис 23.07.2019 | 23:00
Од Амерсфорта до петог Вимблдона...
Било је то у Холандији, на турниру Серије 250 у Амерсфорту где је Новак победио Чилеанца Николаса Масуа са 7:6 (5), 6:4 после скоро три сата игре.

Много се од тада променило, Масу се пре шест година пензионисао, тренутно је тренер Аустријанца Доминика Тима, а турнира у Амерсфорту одавно нема, угасио се.

Те 2006. године на шљаци у Амерсфорту Новак је на путу до првог пехара победио нашег тенисера Бориса Пашанског, потом Чеха Томаса Зиба, па Француза Марка Жикела.

У полуфиналу је прошао предајом противника, Аргентинца Гиљерма Корије при вођству од 6:1, 1:0. Корија је 2004. играо финале Ролан Гароса, а изгубио је од земљака Гастона Гаудија.

Каква је била судбинска повезаност Новака са Амерсфортом, излишно је говорити. То је такмичење од којег је његова породица две и по године касније откупила лиценцу да би организовала до сада једини АТП турнир у Сербији, Сербиа Опен који се одржавао од 2009. до 2012. године.

Новак је освојио и титулу на том премијерном турниру у Београду против Пољака Лукаша Кубота, али Амерсфорт је градић у којем је Новак започео своје велико и бајковито тениско путовање.

Од тада је Ђоковић освојио укупно 75 титула од чега 16 Гренд слем трофеја, 261 недељу је најбољи играч света и сматра се једним од најбољих тенисера свих времена.

Талас одушевљења још тада је запљуснуо Србију и све земље где има наших људи. Мало ко је слутио да ће 13 година касније Новак имати не један, него 16 Гренд слем пехара и да ће у јулу 2019. по пети пут постати шампион Вимблдона.

Почело је Амерсфортом, и на срећу свих Новакових навијача и љубитеља тениса у Србији, још траје. Надајмо се још доста година...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар