Пало у воду: Нема плате од 1.000 КМ

Оптимистично обећање српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, да ће просјечна плата у Републици Српској до 30. јуна ове године износити 500 евра, није се испунило, чиме су се показала тачним ранија предвиђања економских аналитичара да је овако нешто немогуће очекивати у тако кратком року.

Република Српска 23.07.2019 | 18:09
Пало у воду: Нема плате од 1.000 КМ
Додик је прошле године у више наврата изјавио да ће се, “на основу искуства других земаља, залагати да се у Српској искреира такво окружење” које ће довести до тога да до 30. јуна просјечна плата порасте на 500 евра, а у наредних годину дана на чак 1.000 евра.

– Оно што желимо идуће године јесте повећање просјечне плате. Одмах послије избора ћемо сјести, израчунати и видјети шта нам је потребно да осигурамо да просјечна плата буде 1.000 КМ – казао је Додик у октобру прошле година у интервјуу за АТВ.

Исто је поновио и пар дана касније гостујући на РТС, те још додао да ће се радити на томе да 2020. године просјечна плата порасте на чак 1.000 евра.

– Мислим да је то изводљиво. Вјерујем да ћемо половином шестог мјесеца већ стићи да 500 евра просјечне плате. Треба да нам буде циљ да што прије достигнемо просјечну плату и од 1.000 евра. Ако хоћемо да сачувамо становништво, морамо брзо дјеловати и то мора да буде видљиво – изјавио је Додик за РТС.

Вишковић опрезан

Девет мјесеци касније просјечна плата у Српској износи 910 КМ, што додуше јесте повећање у односу на октобар прошле године када је износила око 880 КМ, али ипак далеко испод зацртане границе.

Економски аналитичари истичу да је Додиково обећање било преоптимистично, што се на крају и потврдило. Подсјећају да је, за разлику од Додика, премијер Српске Радован Вишковић био много опрезнији код давања обећања, те се није желео обвезивати роковима када је причао о повећању просјечне плате.



Иако је Влада Српске већ почела да ради на неким мјерама које би требале довести до повећање просјечне плате, аналитичари истичу да није реално очекивати да ће просјечна плата у овој години уопште досегнути 1.000 КМ. Тако нешто, истичу они, може се можда очекивати тек наредне године.

– Тешко је прогнозирати када би просјечна плата могла доћи на 1.000 КМ. Оно што је сигурно јесте да су мјере које је Влада Српске започела помало компликоване. То се, прије свега, односи на мјере које су ступиле на снагу од 1. јула, а везане су за поврат од 30 или 70 одсто новца на доприносе уплаћене за повећање плата – сматра економски аналитичар Зоран Павловић.

Смањити доприносе

Он истиче да је тешко предвидјети да ће пословни људи повећати тако лако плате.

Павловић сматра да је та бенефиција с једне стране добродошла, али да то, ипак, треба бити мјера активног приступа повећању плата.

– Дакле, то што је Влада Српске урадила је дало неки резултат, али да би се добио прави ефект потребно је значајно смањити доприносе на исплаћене плате. Грађани би по том основу добијали веће плате, па би могли рачунати и на веће пензије – каже Павловић. 

Додаје да је Влада Српске показала добру вољу и покренула неке мјере у циљу повећања плата, али се боји да то неће у скоријем року довести до повећања просјечне плате на 1.000 КМ, нити да ће ускоро дати прави ефекат.

Велика буџетска потрошња

Слично мишљење дијели и економски аналитичар Славиша Раковић, који каже да је тешко давати прогнозе о повећању плата, јер је доста тога везано, не само за буџетске кориснике, него и за сектор привређивања.

– У том смислу не видим могућност повећања плата, јер је позната ствар да у оба та сектора, која су директно под контролом власти, влада превелико запошљавање, што изазива повећану буџетску потрошњу. Ствари требају да буду поредане тако да иду инвестиције, а не повећање потрошње. Из тог разлога мислим да нема простора за повећање просјечне плате – сматра Раковић.

Истиче да у приватном сектору дефинитивно има простора за повећање, али да то опет зависи од преговора синдиката и послодаваца.

– Прије свега, то зависи од договора око минималне плате, која је основица за обрачунавање свих плата. Оно што је евидентно јесте да у посљедњих 15 година не постоји политика доходака или политика плата у Српској. И то једна од политика које подразумијевају вођење економске политике – истиче Раковић.

Он сматра да нема никакве сумње да ће се у неком року од годину дана просјечна плата вјероватно приближити магичној цифри од 1.000 КМ.

Пораст од 63 КМ за годину дана

Просјечна плата у Српској је за годину дана порасла 63 КМ и у мају ове године прешла праг од 900 марака. Наиме, са 847 КМ, колико се у Републици Српској исплаћивало у мају 2018. године, она је у јуну  мјесецу ове године износила 910 КМ.

Како је јуче саопштено из Републичког завода за статистику, просјечна плата након опорезивања у Републици Српској исплаћена у јуну ове године износила је 910 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.413 КМ.

Посматрано по подручјима, у јуну је највиша просјечна плата, након опорезивања, исплаћена у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, и износила је 1.404 КМ. С друге стране, најнижа просјечна плата након опорезивања у јуну ове године исплаћена је у подручју умјетности, забаве и рекреација, и износила је 625 КМ.

(Српскаинфо)

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

Аноннимусс

23.07.2019 16:10

Сто би реко Чомбе "логицно"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

23.07.2019 16:54

А замислите тек лудости око оног сто је рекао за кредит за младе брацне парове од 30.000 КМ којем би се одбијала по трецина за свако родјено дјете, па то Свајцарска неби одакле имала отплацивати

Name

Баја

23.07.2019 16:56

Ма кад мој Игор накупи милијарду, даћемо и народу по коју марку

Name

Ре

23.07.2019 17:10

Има логике него нема логичара него лопова

Name

Ваљда јасно

23.07.2019 18:11

И то је повецано, као и просјек зато сто су они повецали своје плате и онако превисоке, а реални сектор и даље тоне!

Name

Гроко Ко

23.07.2019 18:32

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

Министар

23.07.2019 19:06

То за кредит једино је и позитивно и могло би се плацати из простиг разлога, мало дјеце се роди. Ако се у Републици Српској роди 10000 дјеце годисње то му додје око 300 милиона. Када би мало смањили своје крадје то би се могло плацати. То би такодје подстакло и потросњу сто би дало мале помаке по питању раста бдп-а. Проблем је повецање плата на 500 евра о којима се прица. Свако повецање плата у јавном сектору захтјева повецање потросње које се финансира узимањем пореза. Ако такво повецање потросње не долази од раста индустријске производње ствара се инфлација која опет стање врати на исто. Без веце производње повецање плата се не мозе осјетити у потросацкој корпи јер се повецају и цијене. На крају добијете вецу суму новца али ниста пунији фризидер. Једини нацин да се плате реално повецају веома брзо је истовремено повецање минималца и стимулисање индустрије. Када би се фокус политике са ратова и совинистицких тема помјерио на економију, уредио и поједноставио систем, правни систем довео у ред довољно би било да се инвеститорима подијеле плацеви за фабрике, градјевинске дозволе, ослободе плацања пореза на нова радна мјеста и у врло кратком року би се сви запослили а вецом производњом би се инфлација дрзала под контролом док плате расту. А јавну потросњу усмјерити на популациону политику а не на цате и пензионере. Нама не треба висе пензионера и цата него дјеце.

Name

Покојна Милева

23.07.2019 20:16

Па ако подигну функционери себи плате за 50 % бице просјек 1000..

Name

реално стање

23.07.2019 21:25

Када Додига преломи испод тезге и заврси распродају РС треба да удје у Гоко-Гроко коалицију, или бар да удје у Њам-Њам савез.

Name

Wтф

23.07.2019 22:13

Јел мозе неко да ми објасни ста знаци ријец БУРЛЕ? Посто видим да Додика неки зову Бурле

Name

ААА

24.07.2019 02:58

Бас и ја хтједох реци! Одакле издвојити толики новац за младе брацне парове? Мозда , опет, од кредита! Нема друге!

Name

САСВИМ ЛОГИЧНО

24.07.2019 06:33

ПА ЈЕ ЛИ МОГУЋЕ ДА ЈЕ НЕКО И ОЧЕКИВАО ДА ЋЕ СЕ ПЛАТА ПОВЕЋАТИ. ПА ЈА У НАЈВЕЋЕМ ЛУДИЛУ НЕ БИХ МОГАО ТО ПОМИСЛИТИ. КОЈЕ НЕБУЛОЗЕ. МОЖДА НЕКАД ПРЕД ИЗБОРЕ 2020. ГОДИНЕ ДА СЕ НЕШТО ДЕСИ. БИТНО ЈЕ ДА СУ СВИ ОНИ СЕБИ ДАЛИ ВЕЛИКЕ ПЛАТЕ ЧАК И ПРЕКО 5000 КМ А ОВЕ ЋАТЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ КО ШИША. У НЕКИМ ОПШТИНАМА НАЧЕЛНИЦИ ИМАЈУ ПРЕКО 3000 КМ И ОНИ УЗ НАЧЕЛНИКА ДО 2000 КМ А ОБИЧНИ РАДНИЦИ СУ НУЛА. И КО ТО ВИШЕ ВЈЕРУЈЕ У ТЕ ШУПЉЕ ПРИЧЕ, НЕ ЗНАМ КО РАЧУНА ТЕ ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ И КАКО ИХ РАЧУНА. НЕ НАПАДАЈТЕ СВЕ БУЏЕТСКЕ КОРИСНИКЕ НЕ СПАДАЈУ СВИ У ТЕ СА ВЕЛИКИМ ПЛАТАМА, ЧИСТАЧИЦА 500 КМ, СРЕДЊА 750 КМ, ВИСОКА ОКО 1100, НАЧЕЛНИК ПРЕКО 3000 КМ А ОНИ УЗ НАЧЕЛНИКА МАЛО МАЊЕ ТАКО ДА НИ БУЏЕТСКИ КОРИСНИЦИ НИСУ СВИ ИСТИ НИТИ МОГУ БИТИ. КАД СЕ УЗМЕ ТАЈ ПРОСКЕК НАРАВНО ДА БУДЕ ПО ВАШЕМ, ПОТПУНО МАНИПУЛИСАЊЕ И ЗАМЛАЋИВАЊЕ СА ПЛАТАМА,

Name

Еборат

25.07.2019 13:37

Нормално да неце проци све је то мислио преко ледја и дзепова нас приватника да плати.Е неце да мозе.И нецемо у еуропу.Ми приватници цемо се борити да сто касније удјемо у еyропу.

Name

.....

23.07.2019 16:16

А ко рацуне те просјецне плате? Спустите са са неба медју обицни народ, па цете видјети колика је плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска посла

23.07.2019 18:22

А ста казу, мјере за повецање плата!Па сто сте све дрзавно, криминалом претоцили у ткз. приватни сектор,криминалаца а не привредника, ако це дрзава сносити троскове њихових радника. И нема везе сто многима нису уплацивани до сада, како у приватном тако и у јавном! Колико сте до сада заједно покрали раднике? Половину њихових прихода 20година?

Name

Нострадамус

23.07.2019 16:19

Господо.Најниза плата не смије бити испод 1300 км или 1500 марака.Пустите просјек ако будзетски корисници имају преко 3 хиљаде марака и неки и преко 10 онда нормално да просјек мозе бити и 2000 марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.07.2019 19:38

Па кад би мало смањили будзетским паразитима плате, а ослободили привреду пореза и намета онда би и послодавци могли повецати цијену рада у реалном сектору. Али слатко је бити будзетски паразит, зато се сви и боре за те фотеље, е народе мој кад цес се опаметити.

Name

Младен

23.07.2019 20:55

Ма 1.000.000КМ имају будзетски корисници плате, ниси добро информисан.

Name

Ре

23.07.2019 20:55

рјесење је једниставно. Запослити све људе у јавни сектор и ето просјека од 1000 ЕУР. Плате исплацивати из кредита. Затворити реални сектор да се не квари просјек. Висковиц и Баја би за овакав генијалан потез могли добити Нобелову награду за економију.

Name

Миле

23.07.2019 16:25

Питају мене родитељи данас како говорим њемачки, рекох добро, што... Кажу да се пакујем и идем у Њемачку, немам овдје шта тражити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.07.2019 17:26

Немој ици ко Бога те молимо.Остани овде ,требас нам..

Name

борац

23.07.2019 16:25

Политицари 5-6 хиљада радник 400 км просјек је 2700-3000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

24.07.2019 05:56

Ко је завршио школу 2000, а ко није 400,ето. Па сад ти види јел се исплати учити!

Name

За Гојка

24.07.2019 10:36

Мислис ко је купио диплому 2000 а ко је заврсио факултет има плату 500 или не ради нигдје.

Name

Ако су којим слуцајем запослени

24.07.2019 11:06

Нпр. пензионерка Мајкицка 7000, седам демобилисаних бораца у просјеку по 1000.

Name

ре

23.07.2019 16:26

Треба њих стиснути и од њих одузети пљачку за 14 година за све у РС, и ето пара без икаквих кредита да се РС више не задужује за будући двадесет година и да народ нормално ради живи и ствара породице у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

24.07.2019 08:58

Црнолисташу РС све је пало у воду код његови жестоки криминалаца што све и незамисливо опљачкаше у РС.

Name

самуел

23.07.2019 16:32

битно је да је обецао, а ви да се одмах испуни? Па немере то тако господо драга. Додик је нама обецао да це лицно изаци на протесте ако тузиластво не ријеси слуцај Драгицевиц и ето акб. бит це и то. Вазно је обецат супљоглавцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

23.07.2019 16:41

Само треба лагати и ништа се не бој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

23.07.2019 16:42

Просек већини са малим платама ништа не значи , њихове плате остану исте а велике плате скоче и просјек скочи. Само мунтају сиротињу. Кад чујем просјек нечега коса ми се дигне на глави и сјетим се вица сарма о купусу и месу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

23.07.2019 16:45

Монструм и луђак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно!

23.07.2019 16:46

Незна читати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јајаја

23.07.2019 17:02

Да је дошла опозиција на власт сигурно би већ било 1500.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трт

23.07.2019 17:28

То и ја стално говорим.Гориво би се дијелило дзабе,струја би била бесплатна а плате би биле по 5000 каемова сваком.

Name

Саса

23.07.2019 18:33

Како да не.

Name

Ре

23.07.2019 19:38

Мања сигурно не би била а они не обећаше ништа овако

Name

трговац

23.07.2019 17:11

Ово је списак небулоза. Пази молим те, члан предједништва ће нешто да рачуна о просјечној плати, хаха, реални сектор рачунајте, све изван реалног сектора су пренадуване плате које се исплаћују кредитима, постоји закон о минималној плати, изволи Баја донесите закон по којему ће у реалном сектору бити минимална плата 1000 КМ, све изван тога је шупља прича. Знају сви да се накотило хиљаде ухљеба на државој каси, каса празна, попуњава се кредитима, и обвезницама. О чему ми овде причамо,? буџет у дефициту а Баја о повећању плата, то значи само једно, ново задуживање. Тренутна просјечна плата је потпуно нереална, цио буџет је пројекцијки надуван, велики привредни комплекси на кољенима а Баја о плати од 2.000 КМ хахах, бит ће некад, а можда ни тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

23.07.2019 17:56

Изгубљен у времену и простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле заглибио

23.07.2019 21:01

Додига је у блату до кољена, Рацуна на Лукаца и Тегелтију па како буде њима тако це бити и њему. Сатиц куца тика.така.. Правда долази по вас кад-тад.

Name

О цему

24.07.2019 01:01

Ја не контам о цему се овдје прица?!У економији главна лекција је сиромасно становниство је оно које по цлану породице у току дана потроси 2 долара знаци цетвороцлана породица потроси16 марака.Мислим да се вецина у овој дневној потросњи пронасла.Никад од бабе дјевојка другим ријецима..Могуце али у другој дрзави.

Name

Милан

23.07.2019 18:40

додик све што изјави то је паушално ништа није разрађено и зато стално и тонемо. Све што се ради преко кољена тако и заврши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.07.2019 18:42

То је чиста лаж. Народ ће се снаћи некако као и до сада, а дао Бог да ти исти политичари што шире лажи имају примања 1000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

23.07.2019 19:07

Ма молим вас вјерујуца марво, вама који сте вјеровали полуписменој старој мрцевацкој дртини!! Овва сподоба не зна ниста о економији, у партији нема способног цовјека, све улизице о пропалице!! Марво , јел стоји пива у грлу и онај смрдљиви цевап!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

24.07.2019 08:53

Оливере,како вас није стид! Ја сам у СНСД-у а заврсио сам дрзавни факултет, струцан сам и уопсте не пијем пиво и не једем цевапе.

Name

Ре@блиц

24.07.2019 15:48

Ста цес у том злоцинацком удрузењу званом снсд??? Није те блам да будес у снсд-у?

Name

Јами

23.07.2019 19:39

Просјецна плата “ реална” је 600 км и ни марке висе све остало је од ових сто зарадјују гузоваце натрпани у канцеларијама да немају висе гдје сједити , у реалном сектору нема висе од 70 000 запослених остало су будзетлије

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

23.07.2019 19:39

Има и висе ал у Словенији, Њемацкој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

24.07.2019 01:06

Реални сектор 70 Ооо у 70 фирми.Надреални сектор не знам.Да би надреални сектор зивио од реалног сектора мора битти висе успјесних фирми и висе људи.Ни људи ни фирми зато бегај

Name

Рере

23.07.2019 19:40

Надам се да ће вам потомци живјети од те "плате"

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

23.07.2019 19:40

Па народе докле више. Какво је то олигофренско па све што каже лаже и шта ништа. ГОРИ СМО ОД СТОКР. ОВОГА ТРЕБА СКИНУТИ УНИШТИТИ ПОЛИТИЧКИ И СТАВИТИ И ЊЕГА И СВУ ФАМИЛИЈУ РОДБИНУ ПАПКЕ КУМОВЕ ПО 40 ГОД ТЕШКЕ РОБОЈЕ. НАРОДЕ ИДИОТЕ ДОЗОВИ СЕ. ДОКЛЕ АЛО СТОКО МАРВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

23.07.2019 20:13

Овај лијевчански лажов наставља наравно да лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

23.07.2019 21:14

Отприлике за исти производ који се ради у РС ја у Њемацкој имам станицу бруто 25€X 174=4350 бруто од те суме ја плаћам цирка 1000€ социјално, пензионо, за не запослене, за негу старих и Солидарно за не развијени дио Немачке. Исту ту суму плаца и мој послодавац за мене тако да ја њега коштам минимум 5350€, ја ту имам јос порез плати цирка 400€ држави а он исто порез и на добит и порез држави, плус струја, вода, и остале ствари које иду ту. И сад се ја питам да један такав послодавац у БиХ или Србији кука како немозе платити раднику ни 500€ пошто су му државни намести велики. Па нека су И за њега обавезе још 100% држави опет је ту разлика 4350€ који ја висе коштам И Њемацкој свог послодавца и опет он има користи И зараде од мене. А ови у БиХ И РС немају, И где је ту логика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

23.07.2019 21:40

Лаз мој Миле лаз, у СнСДу сам али петљате лазете да нецу нигдје висе бити. А и свакако ми ниста нисте ни дали. Лаз и превара свака странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

23.07.2019 21:53

Наравно да нема пара за народ, битно да он себи граби а народ нек цркне. И опет гласајте за њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари

23.07.2019 22:03

Ви имате лосе намјере, и за вас је увијек гроздје кисело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

статистицар

23.07.2019 22:06

Израцунајте просјек од 1500 и 500. Тако је то сад, а Додик це устимати да буде просјек од 2000 и 500.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ники

23.07.2019 22:32

Ма којих 910,па у реалном сектору су500км а 500е моземо сањати који лазови ови и снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

23.07.2019 22:55

Обећање лудом радовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познати певач

24.07.2019 00:02

Будаласта народа и још горега вође.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

24.07.2019 00:11

Тако је царе,краљу,волимо те сви који имамо.Ови који немају, они и не знају како је имати,не треба ни да знају.Они те још више воле.Јер када ти имаш они су још сретнији и само се сикирају за тај твој терет.Можеш ли ти поднијети сав тај капитал.Поготову млади Игор,јабука наша,љуби га п.ц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

24.07.2019 03:18

Та криминална власт никада неце урадити ниста за народ само це га плацкати И ниста висе Додиковина је огрезла у криминалу тај Ентитет треба укинути спасити народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.07.2019 04:50

Хахахахаха, минималну плату повецајте на 800-900КМ и тад сте направили посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јабука

24.07.2019 05:58

Прица у скупстини како цека род јсбука да враца кредит сину о 3 милиона,цуј од јабука тај воцњак слузи као ограда,лова је у проинтеру прању пара дрзавних којекаквих софтвера,те процента са кумовима за аутопутеве и ко зна ста јос

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.07.2019 10:44

Саво Јовановиц са Основном сколом има плату 2000 КМ у АД ГРАДУ али то му даје за право јер је цлан СНСД И полтронцина тј подгузна мува Цорица и остали.Постављен је на мјесто изврсног директора за финансије ,он буквално не зна ни ста то знаци и које су његове обавезе као изврсног директора.Од зидара ,возаца,плацара постао је директор.

Name

Бакица

24.07.2019 10:16

ЗНАЛИ СМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

24.07.2019 17:36

Највеци лазов и манипулант.. криминалац обер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

25.07.2019 20:40

Милорад Додик - фукара Зељка Цвијановиц -фукара црвена багра -фукара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вратице му се

25.07.2019 22:26

Бумеранг се враца неце му изаци на добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

26.07.2019 13:55

Мислим да би просјецна плата премасила 1000 марака ако би се постено приказала сва примања насих политицара, тајкуна, послодаваца....Док гот се не поцну кресати примања оних који само иду на посао И сједе тамо, нема напретка. Док сви не будемо исто третирани и док не добијемо сци, или нико, топли оброк, регрес, превоз....нема напретка И правде. Зар није довољно да један нацелник опстине, која има испод 20 000 становника, прима 2000 марака плату. Јер, исти тај користи слузбено ауто, слузбени телефон и стоста друго?Затим, сви функционери, на целу установа и фирми, у малим мјестима умањена примања. Али не, то се вама не исплати, јер морате бити сигурни да це они намаци вама гласове, не зелите ризиковати.Засто ниједан нацелник, замјеник, директор, функционер није отисао у инострансто. Није јер му је предобро и није јер не зна ниста радити.Западу су потребни сви профили осим насих менадзера.

ОДГОВОРИТЕ