БГ треба тражити пријем код Трампа

- Београд треба да пређе из пасиве у активу и промјени формат разговора. Треба да затражи састанак са Трампом, који је прије свега бизнисмен, а не политичар, и да му представи нешто што је добар договор у којем ће сви нешто добити и нешто изгубити и то би он прихватио", сматра Дарко Трифуновић, професор Факултета безбједности у Београду.

Србија 23.07.2019 | 14:51
БГ треба тражити пријем код Трампа
Он каже да би приједлог Београда требало да буде промјена формата разговора, да не разговара више са Приштином, која није међународно призната, већ да разговара директно са Тираном.

"Прије свега очекујем да Београд води мало агресивнију политику и преузме иницијативу. Сада је тренутак да Београд изађе са новим планом. Нажалост, мали број људи зна шта је наука о безбједности. Једна од њених метода су и предвиђања и то мали број људи зна користити те методе. Да знају користити не би се дешавало да их догађаји изненаде већ би они преузимали иницијативу и вукли одређене кораке. За то је потребан конкретан приједлог", каже Трифуновић у интервјуу за портал Инсајдер.

Према његовим ријечима, Косово, овакво какво је сада, нема никакву европску перспективу, а још мање има НАТО перспективу.

"Зато што када само са једном земљом имаш проблем да би ушао у НАТО или ЕУ то су огромне процедуре и то знају и земље из окружења. А Косово у овом тренутку не признаје пет земаља у Евроској унији, нити имају у плану да их признају, а још и неке земље из свијета повлаче признање. Због тога, они немају никакву могућност нити да постану чланице Уједињених нација, а још мање да постану чланица ове двије велике организације. Зато су Албацни са Косова изгубили нерве и увели таксе. Зато покушавају да избришу границу са Албанијом. Просто је невјероватно да нико у Републици Српској не покушава да избрише границе са Србијом, да уклони граничне прелазе. Ту се види да власти у РС воде издајничку политику, политику лажног патриотизма. Власти Републике Српске би требало да раде исто што раде и Албанци. Шта ураде они да најави и Српска", наводи Трифуновић.

Како би се косовска криза могла одразити на БиХ и какав се расплет може очекивати, Трифуновић одговара:

"На сцени у Босни и Херцеговини су актери које нико у свијету не доживаљава озбиљно. Ако анализирате сваког понаособ може се видјети да се ради о неозбиљним људима који немају шта да траже на међународној сцени. Они као да прижељкују новог Педија Ешдауна. За сада свијет није заинтересован за Босну и Херцеговину и постоји један амбивалентан однос. Ако су грађани БиХ бирали то што су изабрали онда - ето им. Резултат тога су све већи редови испред страних амбасада, све мањи број грађана у Републици Српској, али и Федерацији", казао је он.

Наводи да никоме није интересантан геостратешки положај државе у којој политичари не могу да се договоре да ли је дан или ноћ у 10 ујутру.

"БиХ је једна вјештачка творевина и само је питање времена када ће да се распадне сама од себе. Ја нисам злонамјеран када то кажем. Довољно је погледати Босну са стране када на примјер игра фудбалска репрезентација и види се колико грађана те државе навија за њу. Ту је крај приче. Само једна трећина становништва навија за репрезентацију своје државе и тај податак говори довољно да је то вјештачка творевина која нема будућност", констатује Трифуновић.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

параџемат

23.07.2019 12:55

болесник шта рећи коју поруку послати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.07.2019 14:15

Цовјек је све добро рекао само је проблем сто ти то ниси разумио.Он сигорно нема ниста против БиХ ако си пратио његове ставове.То сто казе да оваква Босна мора да се распадне није рецено да нова БиХ не мозе да опстане.Јасно је рекао сто и свако ко иоле прати десавања у БиХ да оваква дрзава са оваквим политицарима мора да пропадне.Са Додиком Цовицем и Бакиром никаква дрзава није могуца јер раде на унистењу исте.Тацно је да ми морамо да брисемо границе са сусједима јер су сви у бољем полозају од нас.Ове границе и на Сави и на Дрини стети обицним градјанима јер се само обицним градјанима не дозвољава нормалан зивот.За криминалце у власти и други криминалци сарадјују и они су за себе границе давно укинули.Тацно је и да власти Републике Српске воде издајницну политику и за Србе и за остала два народа као и власти у другом ентитету.Због тога цовјек је рекао сто свако нормалан зна сем таквих као ти и теби слицним који се поносе Босном или Републиком Српском а и они сто себе сматрају најугрозенијом нацијом који кукају за неки свој ентитет.Сви су они нас ставили у Босански лонац и заједно потпалили ватру да се крцкамо у лонцу и убједјују да они лозе ватру за насе добро.Па када спадне сво месо са нас и остану само кости бит це касно да разумијес Трифуновица и мене који то вец дузе вријеме на разним друственим мрезама и по порталима указујем.

Name

Бас тако

23.07.2019 13:14

Мада су на сједници савјета безбједности водеце цланице западних земаља САД ,Енглеска,Француска дале подрску Инцку за користење бонских овластења остаје мисљење да су земље незаинтересоване за БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2019 13:27

Каква БиХ висе

Name

Ријалити

23.07.2019 14:07

АПСОЛУТНО ФОРМАТ СЕ МОРА МЈЕЊАТИ, СРБЕ УБИ ИСТОРИЈА,А ИСТОРИЈА ЈЕ НАУКА КОЈА ГЛЕДА У РЕТРОВИЗОР И ОДУЗЕ ВРИЈЕМЕ ПРЕДВИЂАЊА. ДКП ПОСТАДОШЕ НИШТА КАО И ВОЈНИ АТАШЕИ. ДКП СЕ СВЕЛО НА ПРОРАЧУН ДОБИТИ. НЕСРЕЋА НАСТА КАДА СЕ ОДВОЈИ НОКАТ И МЕСО тј. ДКП И СЛУЖБЕ.АНАЛИТИКА ФОРМАЛНО ПОСТОЈИ. АПСОЛУТНО СЕ СЛАЖЕМ ДА СРБИЈА МОРА ПРЕСКОЧИТИ ПРИШТИНУ ВЕЋ ТИРАНУ ИМАТИ СА ГОВОРНИКА ПИТАЊА И СПОРОВА. ТРИЈАЖ ЧЛАНСТВА У СТРАНКАМА ХИТНО УРАДИТИ И УПОРЕЂУЈЕМ ГА СА НАВИЈАЧИМА РЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ БИХ.АКО СЕ НЕ МОЖЕ НИШТА У СРБИЈИ РИЈЕШИТИ БЕЗ ПРИСУСТВА ДОДИКА И КОЈИ ЈЕ ОН ФАКТОР У РБИЈИ.

Name

Скептик

23.07.2019 13:26

Па хајде среди тај сусрет, ти си амерички човјек, потегни везе, позови се на своје досадашње заслуге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

23.07.2019 13:44

Треба стати у ред..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владанко

23.07.2019 14:16

Добро збори проф. Трифуновић. Србија треба на своју страну придобити Трампа који једини може да уразуми Приштину и приведе косовско питање коначном рјешењу с којим ће бити задовољне обје стране. Сасвим је у реду и н јегово мишљње да Београд треба да води мало агресивнију политику, преузме иницијативу и да изађе са новим планом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

23.07.2019 15:45

Све је добро рекао, али ето има вас који ниста не разумијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.07.2019 16:26

Не разумију они који знају само реци Волим Босну и они који знају само реци Волим Републику Српску и они који плацу за трецим ентитетом и казу цувамо хрватски национални интерес.

Name

Хоцемо зивот достојан цовјека

24.07.2019 07:07

Ма разумијемо ми све то јако добро у РС. Преко насих ледја се пребијају интереси и истока и запада и сјевера и југа и Србије и Хрватске и криминалне секте преко 20година на власти.

Name

Доста висе

23.07.2019 20:17

Доста је напаценом народу у РС теглити разне калкулације и манипулације свакога како му на ум падне преко насих ледја. Оставите нас вец једном на миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

24.07.2019 04:42

тиси дзубре Мрс смраду одврати

ОДГОВОРИТЕ