Велика Британије добија премијера

- Чланови британске владајуће Конзервативне странке завршили гласање за новог лидера странке, који ће бити нови премијер. Резултат ће данас бити објављен.

Свијет 23.07.2019 | 09:20
Велика Британије добија премијера
Конзервативци су се изјашњавали између бившег и садашњег шефа дипломатије, Бориса Џонсона и Џеремија Ханта.

Према свим анкетама, Џонсон, који је обећао да ће извести Велику Британију из Европске уније са или без договора, снажан је фаворит, преноси АП.

Неколико чланова владе Терезе Меј изјавило је да ће поднети оставку пре него што их Џонсон отпусти због противљења његовој намери да Британију изведе из Европске уније без споразума.

Министар за Европу и Америку и државни секретар у Министарству спољних послова Велике Британије Ален Данкан поднео је данас оставку, саопштио је Форин офис.

Данкан, који се сматра присталицом ЕУ, оптужио је Џонсона, фаворита за место будућег премијера, да није подржао британског амбасадора у Вашингтону након што је процурила информација о његовим оценама о администрацији америчког председника Доналда Трампа, пренео је Ројтерс.

Британски министар финансија Филип Хамонд и његов колега министар правосудја Дејвид Гок изјавили су јуче да ће поднети оставку у среду ако Џонсон преузме кабинет.

"Ја сам сигуран да нећу бити отпуштен, зато што ћу поднети оставку пре него што до тога додје. Под претпоставком да Борис Џонсон постане премијер, схватам да би његови услови за служење у његовој влади обухватали прихватање изласка из ЕУ без споразума 31. октобра. То није нешто што бих ја икада могао да потпишем", казао је Хамонд у емисији ББЦ.

Гак је поручио да неће моћи да настави рад у влади под Џонсоном уколико он буде тражио Брегзит без споразума с ЕУ, оценивши да би такав потез Лондона водио националном понижењу.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар