СП: Слаба Србија заустављена у четвртфиналу!

Ватерполисти Србије поражени су од Шпаније 12:9 (2:1, 5:2, 3:4, 2:2) у четвртфиналу Светског првенства у Гвангџуу.  Шпанци дочекали шансу: Млада Србија потопљена! Без седморице асова, али и фер суђења у прве три четвртине, "делфини" селектора Дејана Савића покушавали су да се врате са 2:7, али нису успели. Шпанија иде у полуфинале Светског првенства.

Остали спортови 23.07.2019 | 08:57
СП: Слаба Србија заустављена у четвртфиналу!
Ништа од медаље! Подмлађена ватерполо селекција Србије елиминисана са Светског првенства у Јапану.

Подмлађени тим Дејана Савића, без Филипа Филиповића, браће Пијетловић, Андрије Прлаиновића, обојице Митровића ипак није успео да понови игру од пре неколико дана и парира знатно искуснијем ривалу.

Србија је лоше ушла у меч, Шпанци брзо стижу до два гола предности, али крајем прве четвртине Страхиња Рашовић најављује буђење "делфина".

Међутим, догодило се управо супротно, напад је деловао немоћно, одбрана неорганизовано, често су каснили наши играчи, а ни голман Ристичевић није био на нивоу из претохдних мечева, посебно са Грчком (16 одбрана).

Уз све то, није нам "легао" ни судијски критеријум, Шпанци су буквално сваком нападу имали играча више и то су максимално користили, па су серијом 4:0 стекли огромних пет голова предности (6:1).

Рашовић и Јакшић враћају Србију у живот са два гола до полувремена, наш тим се додатно распуцао у трећем кварталу, али Шпанци нису попуштали већ су на сваки гол одговарали истом мером.

Вицо у завршници периода смањује на -3, Србија поправља одбрану у одлучујућој четвртини и долази у прилику да се врати у егал, али превише су грешили наши ватерполисти у нападу па су ту прилику испустили.

Шпанија ће у полуфиналу играти с бољим из дуела између Хрватске и Немачке. У преосталим четвртфиналима играју Мађарска – Аустралија и Италија – Грчка.

Србија ће играти за пласман од 5. до 9. места.

Подмлађена, на тренутке збуњена, потом пркосна и распливана ватерполо репрезентација Србије започела је пут ка злату на Олимпијским играма 2024. поразом у четвртфиналу Светског првенства 2019. године.

Одлуку Дејана Савића да у Јужну Кореју поведе тим без седморице олимпијских шампиона из Рија, али тек након непријатно уочљиве подршке судија Михела Цварта из Холандије и Јоргоса Ставридиса из Грчке, овог уторка ујутру у Гвангџуу искористио је искусан тим Шпаније навикнут на поразе и елиминације после дуела са нашима.

Овог пута било је другачије, иако је Савићев срчани тајм-аут на 2:7 пред крај првог полувремена умало увео меч у неизвесну завршницу: Србија - Шпанија 9:12 (1:2, 2:5, 4:3, 2:3)!

Србија је последњи пут испала у четвртфиналу Светског првенства 2013. године у Барселони, када су нас елиминисали Црногорци. Пре тога освојено је злато и сребро, после тога злато и бронза. Надајмо се да ће на сличан начин наши ватерполисти одговорити и на ову (пре)рану елиминацију.

Страхиња Рашовић предводио је покрет отпора фавориту са четири гола, међутим серија искључења њему и саиграчима током првог полувремена и једног дела треће деонице давала је ривалу предност коју без Филипа Филиповића, Андрије Прлаиновића, Милана Алексића, Душка и Гојка Пијетловића, као и Стефана и Бранислава Митровића није била достижна у другом делу меча.

У неколико наврата наш тим имао је нападе на "минус 3", судијски пар поништио је и капитену Милошу Ћуку голчину за 4:7 пред одлазак на одмор, што би доста значило у јурњави са ривалом која је уследила. 

Ипак, треба рећи и да је Савићев тим ушао у овај дуел у грчу, да је за првих 14 и по минута постигнут само један гол и да су наши у неколико наврата у трећој и нарочито четвртој четвртини правили почетничке грешке помажући Мартиновом тиму да прође даље.

Шпанци ће се у четвртак од 10 часова борити за пласман у финале са победником меча Хрватска - Немачка, растерећени сазнањем да су овог уторка прекинули црну серију резултата у дуелима са Србијом.

Прошле године у финалу Европског првенства у сред Барселоне, "делфини" су до четвртог узастопног злата стигли победом против Шпаније на петерце, баш као што је било и 2009. у финалу Светског првенства у Риму.
Србија се неће борити за медаљу на Светском првенству у Јужној Кореји! Непрепознатљиви Делфини, неколико најблаже речено чудних судијских одлука, али ваља бити поштен па констатовати и врло добра Шпанија, довели су до тога четвороструки узастопни европски прваци и олимпијски шампиони остану без постоља. У четвртфиналу - 12:9 за Шпанце, по четвртфинама (2:1, 5:2, 3:4, 2:2).

Треба подсетити да је Дејан Савић на СП повео значајно подмлађену екипу, без понајбољих играча. После освајања Светске лиге и овере пласмана на Олимпијске игре вољно су добили Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, браћа Пијетловић, Бранислав и Стефан Митровић, Милан Алексић... Тиме је јасно стављено до знања да оно што следи наредне године у Токију ипак највише занима наше момке. Дакле, одбрана олимпијског злата. 

Наши момци ушли су прилично нервозно у дуел са старим ривалом. Намазани Шпанци лако су стигли до вођства од 2:0 и управо у тој првој деоници било је највише разлога за незадовољство суђењем. Шпанија је имала играча више готово у сваком нападу, међутим тих првих осам минута није решило питање победника. Одлучила је изузетно лоша друга деоница у режији младог тима Србије, коме је Униqа званично осигурање. С друге стране, Шпанци пуни самопоуздања рештали су наш гол из свих позиција: 3:1, 4:1, 5:1, 6:1. Било је касније и 7:2. Тих пет разлике, испоставиће се, било је ненадокнадиво за Србију. 

Све што су Делфини успели у другом делу јесте да приђу на три разлике. У неколико наврата бивало је 5:8, 6:9, 7:10, 8:11. Увек када је требало да приђемо на два гола заостатка - упрскали бисмо. Све дилеме око победника решене су у првом нападу последње четвртине. На три разлике Шпанци су по четврти пут брже пливали до лопте. Уследило је двоструко искључење за нас, први ударац Ристичевић је одбранио, али лопта им се вратила у руке и други пут спаса није било. Четири гола мањка на овом нивоу, у овој фази такмичења, не стижу се ни против слабијих екипа од Шпаније.

Србији сада предстоји борба за пласман од 5. до 9. места, док Шпанци у полуфиналу чекају бољег из сусрета Немачка - Хрватска. 

Србија је пласман у четвртфинале обезбедила као победник Групе А у којој је после ремија са Црном Гором (10:10), декласирала Јужну Кореју (22:2) и надиграла Грчку (9:3). Пред "делфинима" је борба за пласман од 5. до 8. места.

У међувремену, овог ривала побеђивали смо на Европском и Светском првенству у Будимпешти, четвртфиналу Олимпијских игара у Рију, четири пута у низу у Светској лиги, итд, итд.

Дошао је дан када су они били бољи, а наш тим имаће прилику да докаже супротно већ наредног лета у Токију у који ће отпутовати у најјачем саставу као званичан олимпијски шампион, али и првак Европе и освајач Светске лиге. 

Светско злато припашће конкурентима...

Четвртфинале СП:

Србија – Шпанија 9:12 (1:2, 2:5, 4:3, 2:2)
Базен Универзитета Намбу
Судије: Јоргос Ставридис (Гре), Михел Зварт (Нед)

Србија: Ристичевић (8/20 одбране/шутеви), Мандић, В. Рашовић (0/1 голови/шутеви), Ранђеловић, Ћук (0/6), Лазић (0/1), Вицо (1/2), Дедовић (1/2), Јакшић (1/3), Драшовић (1/1), Стојановић (1/4), С. Рашовић (4/7), Добожанов. Селектор: Савић.

Шпанија: Лопез-Пинедо (12/21 одбране/шутеви), Мунариз (2/3 голови/шутеви), Гранадос (1/5), Де Торо (1/1), Кабанас (1/1), Ларумбе (1/2), Баросо (1/2), Фернадез (2/2), Тахуљ (2/4), Пероне (0/2), Маларач (1/8), Бустос (0/1), Лорио. Селектор: Мартин.

Резултати четвртфинала:

Србија - Шпанија 9:12

Хрватска - Немачка 8.30

Мађарска - Аустралија 10.00

Италија - Грчка 11.30

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар