Упозорили: Стижу паклене врућине

Сјеверозападна Европа се ове седмице припрема на наставак љетних врућина какве су владале и крајем јуна, посебно у Паризу који је увео трећи од четири степена плана одбране од великих врућина.

Свијет 22.07.2019 | 21:04
Упозорили: Стижу паклене врућине
Од Француске преко Бенелукса до Њемачке метеоролошке службе су издале упозорење. Температура ће се у сриједу или у четвртак поново приближити 40 Целзијевих целзијуса, након чега ће крајем седмице пасти.

Британски метеоролози најављују да ће данашња ноћ бити најтоплија у историји. Метеоролози кажу како је највиша температура ноћу у Великој Британији од 23,3 степена измјерена давне 1948. године, а сада се очекују температуре изнад 25 степени.

Пакао у Француској

У Француској би топлински вал могао потрајати краће него прошлог мјесеца, када је, 28. јуна, срушен апсолутни температурни рекорд у Вераргуесу, на југу, гдје је измјерено 46 степени. Овај пут "не очекујемо температуре од 45/46 Целзијевих ступњева", али би сјеверна половина земље могла "пуно више" осјетити врућину, објавио је Метео-Франце.

У четвртак се у Паризу "предвиђа 41, па и 42 степена, уз велику вјеројатност да ће се срушити рекорд од 40,4 степена забиљежен 1947.", рекао је Францоис Јобард, прогностичар у Метео-Францеу.

Тако је француска пријестоница увела трећи од четири степена плана одбране од топлинског вала који предвиђа отварање "дворана за освјежење" у јавним објектима те постављање привремених јавних чесми и распршивача влаге, као и низ мјера намијењених старијим особама, највећим жртвама љетних жега које су 2003. само у Француској однијеле 15.200 живота.

Највиши степен узбуне

Четрдесетак степени се очекује и у метрополама у средишту и на сјеверу Италије, напосе у Фиренци и Феррари. Но земљу неће захватити топлински вал у правом смислу јер ће југ и средиште Европе овај пут бити поштеђени.

"У четвртак ће се врућина преселити у земље Бенелукса. Могуће је да ће те три земље први пут искусити температуру од 40 степени и више", рекао је Јобард.

У Белгији је Метеоролошки краљевски завод (ИРМ) издао "упозорење због велике врућине" које ће бити на снази до петка у поноћ.

Аустрија је пак објавила "наранџасто" упозорење за четвртак и за петак, али само на западу земље.

У Португалу удари вјетра и суша отежавају борбу с "изнимно тешким" пожаром који од суботе хара планинским подручјем у средишту земље, гдје је ватра 2017. усмртила стотињак људи.

(Радио Сарајево)

Коментари / 0

Оставите коментар