Хоће ли спласнути тензије и сукоби?

То што је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић преузео мјесто предсједавајућег у јеку тензија између Сарајева и Загреба неће помоћи комшијским земљама да смире страсти, него ће их додатно подгријати.

Босна и Херцеговина 22.07.2019 | 20:59
Хоће ли спласнути тензије и сукоби?
Овако стручњаци коментаришу ротацију Милорада Додика и Жељка Комшића, који је мјесто Предсједавајућег БиХ преузео у суботу.

Наглашавајући да је „Комшић добио гласове од бошњачке стране и да само заузима хрватску столицу“, стручњачи не очекују никакве промјене у односу на ранији период, иако је Комшић питање хрватске границе на мору ставио у први план. Или је бар тако најавио.

Јачи темпо

–  Након ротације предсједавања у Предсједништву БиХ, озбиљно ћу размотрити да се упути нови сет закључака, којим ће се тражити рјешавање отвореног питања утврђивања границе на мору с Хрватском, на начин да се треба искористити члан Устава БиХ ИИИ5/а, који јасно говори да ће БиХ преузети све надлежности које се тичу заштите државног суверенитета, територијалног интегритета, политичке независности и међународно-правног субјективитета – најавио је Комшић, те нагласио да ће у раду Предсједништва БиХ, наметати јачи темпо.

Он је најавио и да ће инсистирати на рјешавању тог питања тако што, како је рекао, неће друга питања рјешавати све док овај дио који се тиче рјешавања границе на мору с Хрватском не буде ријешен.

Дио политичког проблема БиХ

За разлику од Комшића, новинар и аналитичар Пејо Гашпаревић није оптимиста. Он је оштро критиковао његову политику наводећи да је Комшић „дио политичког проблема БиХ, а не рјешења“. На питање да ли ће бити разлике у односу на период када је Предсједнишвом предсједавао Милорад Додик, каже да не очекује промјене.

– То је лице и наличје једне те исте политике. Не очекујем ништа боље од њега, могу чак да очекујем да ће он на моменте можда бити и неугоднији. Не разумијем рационалност његових потеза. Можда се ради о некаквим његовим политичким фрустрацијама, јер је од Хрвата у БиХ проглашен тотално неприхватљивим, у неким дијеловима чак непожељним. Њему се сигурно није лако носити с таквом позицијом, али сам јој је кумовао – оцијенио је он.

Каже да најаве Комшића да ће појачати темпо нису изненађујуће.

– То су изјаве које иду у сутрет бошњачком политичком миљеу. Он тиме потврђује да је политички Бошњак иако је по националности Хрват. У овој ситуацији, када треба колико-толико хармонизовати односе земаља у овом дијелу Европе, он заговара политику која води у заоштравање међунационалиних интереса и међудржавних односа и тиме злоупотребљава позицију члана Предсједништа БиХ из реда хрватског народа – објаснио је Гашпаревић.

Даље наводи да је то злоупотреба националних осјећаја Хрвата, те да је Комшић једна „потпуно политички залутала особа у политичком естаблишменту БиХ“.

– Од њега не можемо очекивати никакве опште користи. Он поступа селективно и гледа да се удовољи бошњачкој политичкој бази. То јесте његово право, али проблем је што заузима столицу која припада Хрватима – рекао је он. 

Тојагић: Све се своди на спиновање

Оптимизма нема ни код политичког аналитичара Небојше Тојагића. Он сматра да је БиХ у великом проблему, јер се прави проблеми покушавају угурати под тепих, док се са све три стране спинује.

– Мислим да је и код Комшића и код Додика све на нивоу реторике. Зато сада, након одлуке НСРС око пељешког моста, можемо очекивати нови спин из Сарајева, а онда Република Српака треба вратити тај ударац назад. Тако се све своди на спиновање, а када прођу четири године и кад се подвуче црта биће јасно да ништа није урађено и онда ће се опет пред изборе потегнути националне теме као што је Сребреница и слично – рекао је Тојагић.

Иако стручњаци нису оптимистични по питању Комишићевог утицаја на однос Хрватске и Босне и Херцеговине, некадашња предсједница владе Хрватске и ХДЗ Јадранка Косор имала је занимљиву опаску. Она је „савјтеовала“ предсједницу Колинду Грабар Китаровић да Комшића сада треба позвати у службену посјету у Загреб.

Подсјећамо, тројица чланова Предсједништва БиХ, бошњачки, српски и хрватски, на мјесту предсједавајућег се по начелу ротације мијењају на сваких 8 мјесеци. Предсједавајући послије Комшића биће бошњачки члан Шефик Џаферовић.

Иванић: Неће бити промјена

Бившли српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да Комшићев долазак на мјесто предсједавајућег неће донијети неке веће промјене.

– Координација нема никакву посебну улогу, сва три члана су равноправна. Да ли ће Комшић то више искористити па бити присутнији у јавности, то је неко друго питање. Ја не очекујем никакве посебне промјене. До сад се ништа није догађало, не вјерујем да ће се догађати ни наредних 8 мјесеци. једноставно, састав је такав да је ту не очекујем никакав могући помак – рекао је Иванић.

(Српскаинфо)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

као незна се

22.07.2019 19:12

зависи од талова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

22.07.2019 20:52

А какви су комшићеви такови?Зато и не ваља.

Name

Добро

23.07.2019 06:39

Оде Додик у Бањалуку на мјесто премијера.

Name

Милан

22.07.2019 19:15

Са овим тројцем неће никако бити боље, али нису они криви, криви су они што су за њих гласали. Несхватљиво да људи немају никакав успјех, а добар дио народа гласа за овакве, док је добар дио гласова покраден и купљен са нашим парама. То је сигурно тако, а ви људи гласајте опет за додика, изетбеговица, комсица и наравно цовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

23.07.2019 06:36

Милане, малољетници не треба да коментарису на порталима и форумима. То говорим јер мислим да си по резону малољетан. Цуј неко гласао за њих. Они су досли на власт трговином а не гласањем , и због тога ми нисмо ни д од демократског друства.

Name

Исток

23.07.2019 06:40

Не могу да се помирим да се у друству гдје се на овако флагранта нацин градјани уцјењују и доводе до руба егзистенције уопсте говори о изборима. Када си уцјењен корицом хљеба да би презивио морас да гласас по дикатату никако по вољи и савјести. То је исто као да су ти прислонили пистољ на цело на гласацком мјесту па ти немој гласати за наметнуту опцију. Ако ово не могу да као слику пренесу медјународној заједници и на основу тога тразе бенефите у власти опозиција треба да зацути и потпуно нестане јер овако неспособни само помазу Милету и братији да овај позорисни комад изводе и изводе и изводе........театар бог те хебо.

Name

Горан

23.07.2019 11:22

Српски народ најбоље зна за кога гласа, ваши коментари су злонамерни и у крајњем случају, смешни.

Name

Генерал

22.07.2019 19:26

Људи немојте против НАТО-а да нам рат не направе за рад њихових политицких интереса. хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Ап_ПФ8y4ефА

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

22.07.2019 20:12

@Генерал Нико то од Срба у БиХ не схвата јер скоро сви вјерују у "мајке" Русију и Србију које ни себи не могу помоћи!" Велики брат " неће дозволити да у тренутном односу у свијету оду из плуса у минус на још једном дијелу планете, гдје су све ове године сматрани као побједници (Балкан)... Не иде им од Руса у Сирији, Сјеверна Кореја им је изврдала и извукла се, Иран је жилав и веома близак са Русијом и Кином, тако да им је потребно мјесто гдје ће моћи показати снагу! А ту Срби налијећу као кец на десетку!!

Name

Нострадамус

22.07.2019 19:48

Мени ово са Комсицем није јасно.Ста је Хрватима толики Проблем Комсиц и не знам по цему им је Цовиц бољи Сем да их боље пљацка.Са нама и Хрватима стварно није несто у реду дрзимо се Додика и Цовица као светог писма.А сигуран сам да имамо бољих и ми и Хрвати од ова два па пљацкаса.Ако не ваља Комсиц па надјите било кога другог да није Цовиц.Ако су Цовиц и Додик најбољи онда смо стварно јадни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

репликар

22.07.2019 20:05

Фазон је што га Хрвати не могу изабрати. Њима представника бирају Бошњаци јер су бројнији.

Name

РОМАНИЈА ре репликар

22.07.2019 20:57

Сто се ти бринес за хрвате насе крвне непријатеље, историја је своје рекла, цим Тудјманов јастреб који је пљувао србе у рату и тзв.експерт Пејо Гаспаревиц куди Комсица онда је он добар, растурио је криминал и талове Додика и Цовица, зато не ваља, а у БиХ има око 200.000 хрвата и као такви конститутивни, а у Хрватској је било 650.000 срба од којих је остао само Милорад Пуповац . У БиХ хрвати имају власти ко да их је 5 милиона. Пусти болан глупе прице мој србине, размисли мало главом својом а не Додиковом.

Name

Искрено

22.07.2019 21:36

Репликар кад се је за Цовица гласало, ноје му био проблем ни један закон. Кад је изгубио све му смета. Казе да је хрватски народ угрозен а бас у све и једном кантону гдје бас ХДЗ влада непризнају србе ка констутиван народ. А Додику несмјес ни поставити питање увези тога. А да то нике Витални онтерес срба.

Name

Ре Реплика

22.07.2019 22:46

Једино ми срби онда испадосмо глупи са Додиком..

Name

Ре Нострадамус

23.07.2019 05:48

Зато што су такви попут тебе изгласали Комшића, е зато ти је и добар да одрађује првљави посао према свом народу.

Name

БЛ

22.07.2019 19:54

Чуди ме да се до сада нисте разишли, јер са вама тројицом до сада у БиХ народ има најмање круха и нормалног живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо Соколац

22.07.2019 21:36

Па бирамо и ми срби хрватима у рс подпредсједника па неце то да виде ове ујке из хдз..

Name

куку нама са нама

22.07.2019 20:02

Нема овдје среће,док се год лоповлук окреће,ма ко год дошао...Док се привреда не покрене,а НЕЋЕ,јер то не одговара страном фактору..Ово је њихов полигон за експерименте и спрдњу,а стока народ жешћа паљевина преко крста и мјесеца,а нико не поштује оно што те књиге пишу,те вјерске..да помогнеш другом!Данас киша уби,млађа жена без кишобрана,журно обилази двије старије жене ,које имају кишобран и НИ ЈЕДНА се не сјети да је позове под кишобран,до првог склоништа..и шта сад имамо причати..млатити како смо вјерници..никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијасење

22.07.2019 20:22

Ви хрвати то сто казете за Комсица, ми срби исто моземо да каземо за Додика. С тим сто Комсиц заступа интересе БиХ а Додик интетесе других дрзава гдје је упаковао и лицне,а Цовиц прво лицне па онда хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

22.07.2019 21:25

За Цовица нИЈе хрват који није из ХДЗ а, србин нике онај који није у СНСД у вец је издајник. Босњо није ако није у СДА. Ста оцекивати од такве политике. И Све и један било други да је хрватски цлан предједниства сем Драгана Цовица био ни босњацким цланом прогласен. Доце дан кад тад лад оду СДА ХДЗ СНСД у заборав .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феликс

23.07.2019 04:20

Овај Гаспаревиц појма нема за Цовица су гласли сао они из Цаплине ,Сироког Брјега Љубоског,и ти мали мјеста у Хецеговини и Цовиц није нас пресједник он не мозе престављти нас хрвате,јр за њега је гласало [ 50000 60000],и нико из Босанске крајине[ Бања луке, Приједора Љубије и остали мјеста није за њега гласало] ,Посвина, Подрињ,Сарајева и остала мјеста.Циста је лаз да Комсиц није Хрваски преставник то Додик и њгова клика лазу заједно са Цовицем који се немозе помирити да није у Пресједниству висе.

Name

Баја

23.07.2019 02:33

Како ће Жељко Комшић бити хрватски члан, када је добио само око 20 % гласова Хрвата? Можда и јесте Хрват, али сигурно нема подршку Хрвата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

23.07.2019 04:08

Хрват заменио Хрвата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.07.2019 06:01

Не ваља ни један од ове тројице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РРР

23.07.2019 06:26

Кад додик каже избори су регуларни, није било крадје и комисија је то потврдила,, онда је и комшић регуларан представник хрвата,, комисија потврдила,,, зар не,, а сад ко је за кога гласо и којој вјери припада што би било то сад битно,, што човић није купио или наместио као и ова двојица,, сад он поштено као мислио,, ма дај богати,, оваква комбинације је пуно боља за све нас него,, Додик Човић,, јесам србин али неволим ватиканске игре,,, биће боље за БХ и све у њој ако се некако осујете намјере,,, додик човић,, живи били па видели.

Name

Истине ради

23.07.2019 06:44

Чињеница је да је у РС све више људи који са симпатијама гледају на Жељка Комшића. Осваја их, мада му то није ни намјера ни политичка оријентација. Није му РС-а политичка база.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

23.07.2019 10:21

ОДЕ БАЈА У ПЈЕВАЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

23.07.2019 11:09

САТОРИ ПУНИ ГДЈЕ БАЈА ПЈЕВА НЕКИ ОДУСЕВЉЕНИ А НЕКИ СЕ СМИЈУ ПЈЕВАЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

23.07.2019 11:16

ни мени не одговара хдз па неце да поднесу оставке

ОДГОВОРИТЕ