ОТПАД: Ускоро почетак градње?

Без обзира на недавно изгласане закључке Народне скупштине Републике Српске да ће бити настављени притисци према Загребу да одустане од градње нуклеарног одлагалишта на Трговској гори, близу границе са Републиком Српском, Хрватска не одустаје од својих планова. Хрватски медији чак тврде да ће почетак градње бити озваничен већ у септембру. Уколико до тога дође, поред Новог Града, биће угрожене и остале општине које се налазе непосредно уз спорну локацију у Републици Српској, али и у Хрватској.

Регион 22.07.2019 | 20:34
ОТПАД: Ускоро почетак градње?
На дописе званичника Републике Српске и закључке Народне скупштине - Хрватска се не обазире. Према писањима загребачких медија, хрватски министар енергетике и заштите околине и словеначка министарка инфраструктуре ће у септембру у Љубљани објавити одлуку о томе гдје ће се депоновати радиоактивни отпад из електране „Кршко“.

„Како незванично сазнајемо, Хрватска је донијела одлуку да иде у градњу свог одлагалишта, на Трговској гори у Сисачко-мославачкој жупанији, близу границе са БиХ. Иако за припрему и градњу одлагалишта имамо још само четири године, за сада није направљена чак ни студија утицаја на околину, па је потпуно нејасно како држава планира у тако кратком року да припреми преузимање нуклеарног отпада“, пише портал „Експрес“.

Из Министарства за заштиту околине и енергетику Хрватске тврде да још увијек не постоји никаква одлука о депоновању отпада на Трговској гори и да ће Међудржавна комисија Хрватске и Словеније тек у септрембру одржати састанак о овој теми и да ће јавност бити информисана. Међутим, документи који су у посједу БН телевизије, а које су хрватске институције упутиле Европској заједници за атомску енергију, недвосмислено доказују колико су озбиљне намјере Загреба да гради нуклеарну депонију на Трговској гори. У документу из 2018. године се Европа јасно информише о намјери да се код општине Двор у Хрватској и Нови Град у Републици Српској, депонује 1.145 метара кубних радиоактивног отпада, у периоду од 40 година, почев од 2023. године.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је раније поручено да ће до краја августа територија Републике Српске у близини Трговске горе бити проглашена за парк природе, чиме ће тај простор бити заштићен. Добро упућени у ситуацију, међутим, кажу да проглашење парка природе неће зауставити Хрватску у својим намјерама.

Да би дошло до нових и конкретних потеза, сматрају у Српској демократској странци, ово питање, заједно са питањем Пељешког моста, мора поново да се нађе на дневном реду у Предсједништву Босне и Херцеговине.

За евентуално покретање тужбе, Додику ће бити потребна сагласност остала два члана Предсједништва Босне и Херцеговине. Међутим, другог рјешења нема, јер је све извјесније да ће већ у октобру Хрватски сабор потврдити Трговску гору као мјесто за депоновање радиоактивног отпада.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

22.07.2019 18:44

НА СВОМ, У СВОМ-РЕЦЕ БУРЛЕ И НСРС ГА ПОДРЗА--СТА ЈЕ САД ПРОБЛЕМ??????!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.07.2019 18:47

То је европска перспектива балканских дрзава,сметлисте и извор робова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

22.07.2019 18:49

"Жао ми што је ова власт наша, а не власт нашег непријатеља".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

22.07.2019 18:54

Ето вам вашег прјесдника Додика бајги он брани интерс Срба у Босни и Херцеговини за све је крив Он Додо и овај вас пријесдник Жељко

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2019 05:28

А твоји су сви дивни и красни :-) море мааарсш

Name

Симо

22.07.2019 18:54

Једино СДС са овим људима се бори за интерес грађана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена МГ

22.07.2019 18:55

Свака част предсједнику Шаровићу и доктору Слободану Станићу. Ово је питање живота и здравља људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

22.07.2019 18:58

Јели Пељешац вазнији од питања као сто је нуклеарни отпад у насем дворишту.Даи се то јесино дотице људи из СДС-а, људи пробудите се. Миле стоко издајницка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

22.07.2019 18:59

Само реципроцне мјере пеема хрвацкој је рјешење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате ви

22.07.2019 19:59

Поштовани,ви сте били видовити када сте инсистирали да у Институту за јавно здравство покренете и оспособите центар за праћење и мјерење зрачења,сад нам је то једина одбрана да бар знамо којим интензитетом нас трују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАРПЕБИВЕТАРЈЕ

22.07.2019 21:31

ПОКРАЛИ СУ ОД НАС МИЛИЈАРДЕ НАРОДЕ НЕ ПРАВИТЕ СЕ ГЛУПИ ДЈЕЦА НАМ УМИРУ, УБИЈАЈУ ИХ НАМА НАМЕЊЕНИМ ПАРАМА!!!!! АЛО ЉУДИИИИИ???????? ....или мозда висе нисте људи вец зомбији или монструми као они??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

22.07.2019 23:15

Захвалница Доди,хрватском вазалу,за Пељешки мост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догодине у Призрену

23.07.2019 05:58

Ето тако се враћа национални интерес РС. Стрпао си Додо крваве хрватске паре у џеп. А и по теми складишта ће још мало новчаник да напуни и да ћути.

ОДГОВОРИТЕ