У Њемачку и без радног искуства

Домаће тржиште рада би у наредном периоду могло још убрзаније да губи радну снагу, с обзиром на чињеницу да послодавци из Европе све чешће траже чак и запослене са ових простора који немају радног искуства.  

Босна и Херцеговина 22.07.2019 | 17:27
У Њемачку и без радног искуства
Овај тренд посебно је изражен када је ријеч о здравственим радницима из БиХ, првенствено медицинским сестрама и техничарима којима је, да би се запослили у некој европској држави, сада довољно да имају диплому о завршеној школи, положен стручни испит и солидно познавање језика.

То потврђују и многи огласи у којима послодавци из иностранства траже медицинске сестаре и техничаре са или без радног искуства.

Углавном је ријеч о реномираним групама клиника или појединим локалним клиникама, као и домовима за његу старијих и немоћних лица, те особа с посебним потребама, док се рјеђе ради о кућној њези.

Плате

Такође, они који одлуче да оду могу, а и не морају, да имају нострификоване дипломе, само што им од овог детаља зависи износ плате.

Наиме, бруто плата без признате, односно нострификоване дипломе у Њемачкој се креће од 2.000 до 2.400 евра. С друге стране, бруто плата с признатом дипломом износи од 2.500 до 3.300 евра, Уз ове плате, наравно, иду редовни додаци, а код свих послодаваца осигуран је привремени или трајни повољан смјештај, наводи се у огласима.

Свето К, медицински техничар, каже да је за посао већ конкурисао у једној њемачкој клиници.

– Кад ми се указала ова прилика, ни тренутак нисам размишљао, одмах сам прихватио. Нажалост, овде људи више немају шта да траже. Моја плата је 800 КМ, а тамо бих мјесечно могао да зарадим више од 2.000 евра. Посебна погодност је то што послодавац обезбјеђује смјештај, и то по веома повољним условима, сређује признавање дипломе и нуди могућност усавршавања. Све што траже су школа и језик – истиче наш саговорник.

Из удружења и синдиката који окупљају медицинаре поручују да ће овај тренд, с обзиром на чињеницу да стране клинике све рјеђе траже радно искуство, само убрзати одлив здравственог кадра из земље, што ће додатно урушити здравствени систем и права пацијената. 

У Струковном синдикату медицинских сестара и техничара РС кажу да нико нема поуздане податке колико је радника ове струке напустило државу, али да је ријеч о забрињавајућем тренду.

– Искрено се надамо да ћемо добити бољи колективни уговор, што би, можда, бар успорило одлазак здравствених радника са ових простора. Чини нам се да Влада РС има добру вољу да урадимо нешто на побољшању стандарда медицинара – каже за Српскаинфо предсједник овог синдиката Мирко Шербеџија.

Провизија

Домаћим домовима здравља и болницама конце мрсе и послодавци из Европе, који не жале пара да дођу до доброг његоватеља или медицинске сестре.

Тако су поједине стране клинике спремне да са чак 2.000 евра почасте онога ко им препоручи и доведе вредну медицинску сестру са ових простора.

Из Синдиката здравства и социјалне заштите РС потврдили су за Српскианфо да су посредници, најчешће, управо медицинари који су се, због своје стручности и способности, за кратко вријеме доказали у тим клиникама, што је и главни мотив ондашњих послодаваца да запосле што више људи из БиХ.

И средњошколци планирају одлазак

Занимљиво је да, због намјере да напусте ове просторе чим заврше средњу школу, стране језике, у највећој мјери немачки, уче и ђаци средњих медицинских школа. Мирела С. из Бањалуке, која ће ове године уписати четврти разред средње медицинске школе, каже да већ иде на курс њемачког.

– Имам прилику да, чим завршим школу, добијем посао у Њемачкој, а најприје ћу радити као његоватељица у једном дому. Све што траже је диплома о завршеној средњој школи и познавање језика, а заузврат нуде добру плату и могућност усавршавања у струци – каже она.

(Српскаинфо)
 

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Руки

22.07.2019 15:33

Република Српска це постати толика пустара, да овде висе нецете моци видјети на кера луталицу на путу... Ових 13 година Додиковог владања су нам нанијели дупло висе стете него рат 92-95...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом памети

22.07.2019 16:11

Наравно идите и не окреците се, СНСД је ту само због себе а народ, ма кога брига за њега јер су плотицари вец одавно збринути. Јос мало па це нас купити за слепер хљеба.

Name

Мирко

22.07.2019 16:14

Ј... те Додик није он за све крив то је немогуће. Ово је тренд а и фактор страни усљед недостатка кадрова даје боље услове за рад. То нико неможе исправити међутим треба израчунати колико може остати пара, туђа држава, туђи обичаји, нема излазака и кафе сваки дан и још много тога што у Српској може. Тамо се ради и само ради, нема код швабе пауза, радног времена, зезања с послом и сл. Тамо си слуга и роб и то вас тамо чека, ја сам се отуда вратио у своју Српску земљу. Туђина је тешка ко смрт, ваља трпити све и свакога, дошло, туђин, странац, не прихваћен никад итд. Но, млади хоће да пробају, изволите, оно што вас чека је сигурно разочарење јер није ништа онако како мислите !

Name

Ре

22.07.2019 16:19

Слазем се.А јос се не види крај свему.

Name

Тито

22.07.2019 17:18

дјеца ми одлицно говоре енглески језик.Тренутно уче њемачки јер имају обезбједјен посао медицинара. јос мало и кључ ће чекати предсједника и плавушу под саксијом.Ето им 300 м² стамбеног простора у центру Дубице

Name

Њемачки пензионери код нас

22.07.2019 17:20

Неће постати пустара јер се овдје најављује долазак њемачких пензионера који ће колико толико провести старост на овим просторима. Нема шта, добар рачун је направила наша власт за Њемачку, па и за наш подмладак. Ово је битан интерес за нас, а и једна велика грехота.

Name

Наравно да је највеци кривац 2деценије

22.07.2019 17:38

Мирко, наравно да је крив. Немора бити најбоље као Њемацка, али немора бити у РС најгоре у Европи.

Name

Планска Западна Политика

22.07.2019 19:00

И једнога' дана укорацајуну у дрзаву , и готово, као и 41ве, само мало културније , Ето вам то.

Name

Ре

23.07.2019 06:04

Бјезе од снсда и слицних сељацина....

Name

Ре Мирко

23.07.2019 08:36

Има Мирко у Њемацкој и боље од РС. Само сто се ти ниси уклопио. Ти си отисао тамо негдје преко гране са мисљу да згрнес велике паре, да тамо купис стан, ауто. Па да направис највецу куцу у селу...али то тако не иде ако нецес радити по цијели дан. Онај ко оде у Њемацку или неку другу дрзаву да тамо нормално зиви а да не гради куле и градове не мора да црнци по цијели дан. Јос несто, многи наси људи раде вани по 10-15 година и не науце добро језик,кад тразе посао воде се идејом дај ста дас и наравно да це цитав зивот да цисте тудје тоалете. За то је све крива језицка баријера и неинформисаност. Њемацка конкретно нуди пуно курсева и бесплатна досколовавања за оне који хоце. Али не мозес за годину, двије, три да зарадис за куце, ауте, итд. За то треба ипак мало висе времена и стрпљења. Поздрав!

Name

Миле

22.07.2019 15:33

Брзо це се они вратити у Додикстан нема тамо излезаваља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2019 16:21

Хоце на годисњи да се мало сладе цевапима и цињеницом да су се извукли из велике биједе.

Name

ЗА МИЛЕТА

22.07.2019 16:22

Како те није стид рећи да се овде у РС медицински радници те његоватељи у старачким домовима ИЗЛЕЖАВАЈУ.Људи раде свој посао часно и поштено а доприноси за здравство и пензионо им није уплаћено по 7 година(болница И.Сарајево).Шта имају да овде изгубе.У Њемачкој могу само да добију.Нек одраде барем 5 година и пензија му је сигурна око 500Еура.А ти си заслужио да тебе и твоје нај ближе лијече врачеви и бабе гатаре.

Name

Ненад

22.07.2019 16:35

Па људи и иду да раде,а не да се излезавају.Мозда се врате када оду у мировину,а мозда ни тада.Ја немам намјеру да се врацам ни када одем у мировину.Доље се висе и не сисам не поправљам ауто нити купујем било какве крпе.Овде радим овде тросим а вама зелим мирну Босну.

Name

Ре

22.07.2019 16:53

не знам јос никога ко се вратио или макар има у плану да се врати.

Name

слава

22.07.2019 16:57

Е, моја будало...

Name

Скептик

22.07.2019 18:20

Па ти који се излежавају не бјеже у Њемачку, такве љенчуге раде као додикови ухљеби на државним јаслицама, као ти,рецимо.

Name

боки

23.07.2019 15:58

Ма видим сваки дан људи се врацају,ее

Name

ТОРРО

22.07.2019 15:42

А НА СВЕ ТО НАШ НОВИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА СА ОНИМ ГРАНУЛИЋЕМ КОЈИ ЈЕ КЛАСИЧНИ ШЕФ ЖУТОГ СИНДИКАТА, ЗАКЉУЧИ НЕЗАКОНИТИ СПОРАЗУМ ДА СЕ БОГДАНИЋЕВ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ПРИМЈЕЊУЈЕ ЈОШ ГОДИНУ ДАНА... НИЈЕ ВАЖЈНО КАД СЕ ТАЈ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ИОНАКО НЕ ПОШТУЈЕ ОД КАДА ЈЕ И ЗАЉУЧЕН, ЈОШ ПРИЈЕ ТРИ ГОДИНЕ... НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ НАПРАВЕ НОВЕ БОЛНИЦЕ И КУПЕ НОВИ КРЕВЕТИ ПА ДА ЉУДИ МОГУ УМРИЈЕТИ НА ЛИЈЕПОМ И ПРИСТОЈНОМ МЈЕСТУ... А ЛИЈЕЧЕЊЕ И СТРУКА Е ТО НАМ И НЕ ТРЕБА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНИСТРИ

22.07.2019 16:47

ДИПМОМЕ ПОКАЖИТЕ. ВИ СТЕ БУВЉАК. СРАМ ВАС БИЛО СА ДУПЛИМ ПРЕДСЈЕДНИЦИМА. ЗАБИЈТЕ СЕ У ВАШЕ БУВРЕ. БУДИ СЕ НАРОД. ПОЗДРАВЉА ВАС БЕВАНДА ИЗ СПЛИТА СА,, БОГ СРБИ ТОРЦИДА ЋЕ ВАС ПОЗДРАВИТИ СА ТРБОВСКЕ ГОРЕ.

Name

Накнадна памет

22.07.2019 16:17

РС или ГЕРМАНY ? 800 КМ или 3200 КМ ? Застарјела опрема или Нове технологије ? Слуга или Партнер ? Прошлост или Будућност ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.07.2019 18:03

Па шта чекаш, зар ниси још и Швабији? Сендвуч можда, од Бакира?!

Name

За јоја

22.07.2019 19:19

Јоја ти је мозак, а бјеже људи и за Србију. Желе образовање, ми ни то немамо, нити се може овдје напредовати. Све је срозанооо

Name

Није лако

22.07.2019 19:30

Слажем се све,али није тако јдноставно отићи у Њемачку.Ко не вјерује нек проба.Хиљаду је ту препрека.Од заказивања термина у амбасади па све остало.Ја пробао па одустао.Немам живаца за те њихове зајебанције.Комесе то да сретно му

Name

Те јоја

22.07.2019 20:51

Ја сам одлучио, а ти једи сендвиче од српаста и траве.

Name

Тр

22.07.2019 16:52

Нема ста и тамо цвјетају рузе није то тако знам људе кои су отисли невиде ни сунца ни мјесеца а која понизења дозивљавају не напредује се бас тако лако косто прицају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

22.07.2019 17:57

нехљеби се врацају полтрони

Name

БЛ

22.07.2019 18:19

Не лупај глупости, везе ти немаш ни о чему.

Name

Не причај којешта

22.07.2019 18:24

Упоређујеш здравствене раднике који ће по прописима добити запослење, са мајсторима и помоћницима који су силом прилика натјерани да раде за наше "газде" у иностранству. А наш "газда" да би се додворио њемачком власнику или инвеститору, мучи несрећнике до бесвјести. Наравно да је рад у таквим условима врло тежак. Имам велики број пријатеља у ИТ индустрији и нико и не помишља да се врати назад.

Name

Ре

22.07.2019 18:29

Зато се овде лако "напредује".

Name

Нострадамус

22.07.2019 17:14

Из Њемацке и из гробља се нико није вратио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.07.2019 17:31

само додјите лијепо вам обецавају пола није истина 15 год сам овде

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Милана

22.07.2019 18:46

15 ГОДИНА СИ ТУ.Па како ти издржа 15 година.Што се ти не врати прије 14 година.Са 15 година стажа имаш осигурану пензију минимум 800 Еура.Чекаш да нагураш на 1000 Еура. опа се онда вратиш.Коме ти продајеш м..а за бубреге.

Name

хм

22.07.2019 19:27

па сто се не вратис кад је толико лосе...а да возис сигурно ауто од 20.000 еура, плата бар 2.500 нето...додји овамо да возис ауто од 2.000 и крпас крај с крајем...

Name

Ненад

23.07.2019 05:22

Милане глуп си.15 година си и не врацас се ,а не подрзавас да и други додју.Ја када сам досао одем у једну фирму и поцињем да радим.Одмах упознас неког из Приједора прво сто ми је рекао јој гдје си досао да радис ниста овде не ваља бјези из ове фирме.Хладно га питам колико дуго радис овде он казе 8 година.Зар не видис да смо ми себицни смета нам да и други имају она наса увијек вриједи"Да комсији цркне крава"

Name

ре Мирко

22.07.2019 17:48

Да си избјеглица као ја у Семберији знао би ста је исцупан а не пресадјен.Зато сада се продају куце које смо изградили ..ратовали ..бранили ово гдје смо протјерани..са овом власцу и послодавцима бити толике године и гледати и исјетити како смо не прихвацени..свака дрзава је боља..и да додам...По десет сати радим..газда Бука Бијељина други мјесец истице плату ми није дао..дјеца факултетски образовани у Србији на дрзавним факултетима уце језук и одлазе..јеболи те ова дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицинар

22.07.2019 18:01

Ја сам у здравству радио 13 година, напустио сам и отишао у њемацку прије 4 мјесеца, за ова 4мј овде висе сам уштедио него у Босни за 13год,овде доста боље живим, узивам, мање радим него у Босни и висе ме сад цијени и поштује тај свабо и туђин него наси. И стигнем отиц и на кафу и на пице и у излазак и купит патике од 200 еура, које сам прије пар мјесеци могао само да сањам а данас их за 2 дана зарадим. Не кајем се ни секунде сто сам отисао и савјетујем све који имају прилику нек иду, луд је свако ко у Босни остане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санса

22.07.2019 18:14

Свако треба за себе да одлуци , ја лицно сматрам да је то велика санса за младе људе а поготово сто неце имати времена мллатити празну сламу , неце им нико пунити главу од јутра до мрака Српством, Хрватством ,Муслиманством и тиме це вец 80 % глава бити лакса , науцице да не бацају смеце испод ногу и да га одвајају лијепо у канту по пропису , науцице да не гурају нос у комсинско двористе , науцице колико раде толико це бити плацени ,науцице да вањски изглед није мјерило знања и звања , и јос много тога а ако не буде хтио да науци не- це те нико молити свако је замјењив сто се тице посла а сто се тице законских правила ту цес да се цесес по мјесту гдје дрзис новцаник и стаби ту било лосе зивис као цовјек а не као кретен под паролом ЗИВИ И ОСТАВИ ДА ЗИВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

22.07.2019 18:15

Лазу народ пола це се них вратит није то само заграбит треба радит бит одвоворан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзими

22.07.2019 19:00

Криви су наси приватници сто нису хтјели дати праве плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2019 06:08

Који приватници, сељацки лопови сто пљацкају за резим нису приватници, то су само сељацки лопови....

Name

Гоја

22.07.2019 19:03

Ала висе и ви и Бакир.Ко год казе да лосе зиви издајник је,а збиља лосе зивимо.Упропастена младост у рату, сад 24 год касније треба хватати задњи воз.Боље бити не мозе ни са Додиком ни без њега свеједно је заиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

22.07.2019 19:27

запослене са ових простора који немају радног искуства,шта ли то значи

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

22.07.2019 23:00

Видим дебата је поцела.Немојмо само свадју. Кад цитам свако има по несто да је у праву.Ја сам био дјецак13год.кад сам досао овде у Д.Сад сам 62год. Дакле,80тих год. до2000те Њемацка је била рај.Прицам с муске стране.Мотори,дискотхеке,стоперке,цлубови,ма зивот.Сад је нека непозната (али јос богата земља)Ново придосли, раде стварно све теске послове.Плата његоватељица није лоса,Пуно радно вријеме1800е нетто.Муски како се ко снадје.Квалификација и језик ВАЗНООО! Порука за момке.Много тразено,и добро плацена струка(кустстофф формгебер.То је и моја струка.Плата је нетто3100, бруто ца4900Е. У три смијене!Ето тако стоје ствари.А сто се тице зивотних изазова,Не долазите никад овамо. За годину позелет цете лавез пса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Семберац

23.07.2019 06:37

Позелети лавез паса нецемо сигурно..ево од јутрос пословодја продузена рука газде лаје на раднике.лају у опстини..Додик лаје..а кад од газде тразим плату газда лаје..ово дно дна не упоредјуј ни слуцајно ни са Албанијом...ја данас требам врецицу детердзента купити да оперем радно одијело..нема ни пола марке..поздрав од роба из канала Дасница у Бијељини...идите народе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ане

23.07.2019 18:19

Да плата бруто око 2000е, око 40% оде на порез, пензионо, здравствено....Стан је скора па не могуце наци, уз то ако додјете са цетвороцланом породицом од вас се оцекује да изнајмите цетворособан стан који не коста мање од 800е. Кад се све сабере и одузме не остане ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефектолог

24.07.2019 07:51

С' обзиром да је моје занимање дефицитарно у Српској, а нико нас и не тражи. Како до посла у Њемачкој?

ОДГОВОРИТЕ