ЛЕ: Малатија дебитује у Европи, Олимпију већ знамо!

Представљамо могуће противнике Партизана у 3. колу квалификација за Лигу Европе.  Малатија – тим звучних имена: Торе, Гиљерме, Доналд, Камара, а спрема се бомба у лику Адебајора! За Партизан је боље да укрсти копља са Олимпијом!

Фудбал 22.07.2019 | 23:00
ЛЕ: Малатија дебитује у Европи, Олимпију већ знамо!
Прво је неопходно да Конас Ки не направи нову прворазредну сензацију и елиминише Партизана. Чуда се, ипак, не дешавају сваки дан, тако да је мало вероватно да "парни ваљак" не оправда апсолутну улогу фаворита.

Ипак, елиминација од аматера из Ирске, Шамрок Роверса, од пре осам година позива на опрез.

Било како било, бољи из двомеча српског и велшког прдставника игра ће против победника дуела Малатијаспор – Олимпија Љубљана. 

Малатијаспор је прошле сезоне заузела пето место, са бодом предности испред Фенербахчеа, који је због те разлике остао без пласмана у Европу.

Екипу састављену од бројних странаца, међу којима је и некадашњи првотимац Црвене звезде, Мичел Доналд, тренира бивши ас Бешикташа и репрезентације Турске – Сенген Јалкин.

"Легију странаца" чине двојица Холанђанина, Бразилац, Нигеријац, Бенинац, Еквадорац, Француз, Немац, Сенегалац, Македонац, играчи из Конга и Обале Слоноваче.

Додуше, актуелан је прелазни рок, тако да су промене врло могуће.

Малатијаспор је релативно млад клуб основан 1986. године и никада пре није играо у европским такмичењима, а у Суперлиги Турске је од 2017. До недавно је играч Малатије био Данијел Алексић.

Турци још нису почели сезону (стартује 18. августа), док је у Словенији трка за шампиона кренула 14. јула.

"Змајчеки" су после два одиграна кола лидери, јер су забележили победе против Брава (2:0) и у недељу увече у дербију против Домжала – 4:2. Занимљиво да је Олимпија губила 0:2, али је касније преокренула и победила.

Словеначког представника имали смо прилике да упознамо током недавно одигране пријатељске утакмице управо са Партизаном. Црно-бели били су прилично бољи, али нису искористили бројне шансе, док је Олимпија успела из пенала да стигне до победе.

Ако је судити по том дуелу из Стожица, али и близини гостовања, црно-бели биће уз Словенце...

Партизан није прошао лоше, али није баш ни добро, у жребу за треће коло квалификација за Лигу Европе. Утисак је да је пар Малатија – Олимпија био можда најтежи, уз могући окршај са Марком Николићем и његовим Фехерваром.

Турци су фаворит у двомечу са Словенцима и представљаће озбиљну пререку за црно-беле ако српски клуб одради домаћи задатак против Конахса.

Малатија је клуб без велике традиције. Основана је тек 1986, а под овим именом Јени Малатија (Нова Малатија) игра од 2012. Углавном је после оснивања била трећелигаш и четвртолигаш, да би се први пут у дуролигашки караван пласирала 2016. године. После две сезоне друголигашког фудбала, у сезони 2016/17 је изборен историјски пласман у турску Суперлигу. Овог лета први пут учествује у квалификацијама за било које УЕФА такмичење.

Дебитантску сезону у елити су жуто-црни завршили на солидном 11. месту, да би прошле били једно од најпријатнијих изненађења турског фудбала. Солидно су отворили првенство, а онда средином шампионата избили на друго место на табели које су чували неколико кола. Потом је уследио пад, за осам кола освојена су само два бода и ризикован је суноврат у доњи део табеле. Таа је морало да се сече и после скоро две сезоне у клубу је смењен тренер Ерол Булут. Као привремено решење до краја сезоне је именован АлиРавџи. Пробудио је тим и са три везане победе у последњих пет кола успео да испред Фенербахчеа задржи пето место на табели које доноси пласман у Европу. Догурала је Малатија и до полуфинала националног купа где је Галатасарај славио на њиховом терену 5:2 и елиминисао је.

Кад се сезона завршила, председник Адил Геврек је сменио Равџија и на тренерску функцију промовисао легенду труског фудбала Сергена Јалчина. Најконтроверзнији турски фудбалер са краја прошлог века нема тако успешну каријеру као тренер. Често је мењао средине, нигде није дуго трајао, а превелики его га је често коштао отказа. Са Малатијом је потписао уговор на две године, а председник Геврек му је на промоцији обећао буџет од 6.000.000 евра за седам или осам жељених појачања. Тада је Геврек и поручио:

„Ако Турска у будућности добије шампиона из Анадолије, онда ће то бити Малатија. Први циљ је да доведемо појачања и пласирамо се у Лигу Европе“.

То довољно говори о амбицијама клуба. Мада, не би био први пут у турском фудбалу да неки амбициозни пројекат из провнције пукне као мехур од сапунице. Уосталом, најбољи играч Данијел Алексић је напустио клуб. Српски офанзивац је блистао прошле сезоне са 14 голова и осам асистенција 38 мечева. Недавно је дошла понуда из Саудијске Арабије која се не одбија и Малатија га је продала за 3.800.000 евра.

Не би требало сумњати да Малатија има озбиљне амбиције упкос одласку најбољег играча. У клубу су овог лета већ стигли контроверзно крило Гокан Торе као слободан играч, већ двапут је играо против Партизана у дресу Бешикташа и оба пута био успешан. У групној фази Лиге Европе јесени 2014. било је 4:0 у Београду и 2:1 у Истанбулу, а на тим сусретима дао је једа, наместио три гола и био убедљиво најбољи појединац у саставу Славена Билића. Играо је и лане за Бешикташ, у двомечу плеј-офа за пласман у групну фазу Лиге Европе, кад је елиминисао Парни ваљак (1:1, 0:3). У међувремену је стигао одлични македонски нападач Адис Јаховић из Коње, а на две године је продужена позајмица Бразилца Гиљерема из Беневента, некадашњег првотимца Легије и жеље Црвене звезде. Гиљерме важи за великог зналца и од њега крећу све акције екипе.

Од осталих познатих имена, ту су бивши Звездин капитен Мичел Доналд и Абубакар Камара којег се сећамо из Фулама, углавном по промашајима, али и инциденту кад је напао Александра Митровића. У одбрани је звучно име еквадорски репрезентативац Артуро Мина, бивши играч Ривер Плејта. У нападу је то Тјеви Бифумакоји је некада играо за ВБА, Еспањол, Гранаду, Бастију, Ремс... Дакле, играчи озбиљних каријера.

Занимљиво је да је Малатија одмах после жреба за треће коло објавила да је довела центрланог везног, Гајлена Шалелија из Есперансе. У питању је фудбалер који је блистао у првенству Туниса, репрезентативац је те земље, али је питање како ће се привићи на фудбал у Европи. Потписао је на три године и то без обештећења, а бесплатно су дошли и поменути Торе из Бешикташа, Морик Фофана из Коње, Уфук Чејлан из Алање, што значи да се ни управа Малатје није претргла досад кад је новац у питању. Што не значи да неће, јер би права бомба прелазног рока тек могла да експлодира.

Турски медији најављују да ће бити још промена и наводе да је жеља челника потпис Еменуела Адебајора. Времешни нападач (35 година) је у потрази за новом средином пошто му је истекао уговор са Истанбул Башакшехиром где је редовно тресао мреже. Малатија га је контактирала и жели да га доведе, али је питање може ли да удовољи условима, пошто момак из Тога тражи исту плату као што је имао у Башакшехиру. Дакле, 2.500.000 евра по сезони. Чини се да је то превелики залог за Малатију, међутим, ако је клуб толико амбициозан и ако жели нешто да направи...

Велика предност Малатије је њен географски положај. Клуб је смештен у истоименом граду у покрајини Анадолија. То је регија на југоистоку Турске, где понекад гостује и тамошња репрезентација и у узаврелој атмосфери са трибина црпи енергију за остаривање запажених резултата. То је и једна од снага Малатије, па ће Партизанови фудбалери на све муке око снимања начина игре ривала имати и проблем више пред очекивани реванш, јер авионски лет до коначног одредишта траје скоро три и по сата. Уз могуће преседање у Истанбулу, ако не буде чартер линије.

За црно-беле би јефтиније, а и спортски боље, било да се намере на Олимпију. За тако нешто потребно је да Љубљанчани направе мало изненађење и елиминишу Турке. Нису без шанси, јер им је првенство у току, одиграли су већ једно коло квалификација за Лигу Европе, прошли Ригу и имају адуте, упркос томе што су продали можда и најбољег играча тима из минулих неколико сезона, Рока Кронаветера. И то највећем ривалу, Марибору.

Зато су стигли Денис Сме, управо са Људског врата, Анте Вукушић, бивши нападач Хајдука, пристигао из Кршког, те Мирал Самарџић из руске Самаре. Олимпија игра отворен фудбал, на четири званична сусрета овог лета дала је десет голова, додуше, примила је пет, што би могло да значи да се неће тако лако предати пред Малатијом.

Пре две седмице играла је са Партизаном контролни меч и славила  1:0, али су црно-бели, посебно у првом полувремену оставили далеко бољи утисак и зато је логично што се надају проласку Словенаца, уверени да би против њих имали веће шансе за пласман у плеј-оф.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар