Федерерови рекорди почињу да падају!

Новак са 261 седмицом у истој декади на врху АТП листе поставио нови светски рекорд!

Тенис 22.07.2019 | 22:15
Федерерови рекорди почињу да падају!
Кренуло је, кренуло! Новак Ђоковић захваљујући оствареним резултатима, полако али сигурно почиње да руши, буквално камен по камен, поне по поен тениско утврђење коју је саградио Роџер Федерер.

По многима најбоји тенисер свих времена сударио се у финалу Вимблдона још једном са реалношћу и истином која каже да када игра најбоље што зна, а Ноле не баш, једноставно не може да га победи. Нарочито када су у питању највеће сцене, то јест гренд слемови.

Свестан је Швајцарац, који у августу пуни 38 година, да његово време пролази, а да је његов ривал у пуној снази. Једино тога нису свесну његови навијачи, редом "западњаци" који и даље маштају да ће њихов Федексостати недодирљив у већини рекорда који заправо могу да одреде ко је бољи. Или пак ко је најбољи.

Као што смо недавно написали, главни параметри за ту причу су гренд слем титуле и број седмица проведених на врху АТП листе. Тако Федерер тренутно има 20 трофеја са четири највећа турнира у свету белог спорта, а Ђоковић четири мање. Тачно између њих двојице је Рафаел Надал, али као што је већ познато његових 196 седмица на врху није довљно за причу о њавећем свих времена, као и податак да је од 18 гренд слем титулА чак 12 освојио на једном - наравно Ролан Гаросу.

Почетак ове седмице, али и нова АТП ранг листа су нам донеле рушење једног, не баш важног, али инидикативног рекорда Роџера Федерера који је 260 седмица био на лидерској позицији током претходне декаде, то јест двехиљадитих. Сада му је то место са 261 недељом узео наш тенисер, којим притом има прилику да до краја ове године, уједно и деценије додатно повећа предност. Трећи на овој вечној листи је Џими Конорс са 251 седмицом током седамдесетих, осамдесетих је владао Иван Лендл (238), а "веселих" деведесетих Пит Сампрас (276).

Први пут је Ђоковић засео на краљевску позицију након освајања првог Вимблдона, 4. јула 2011. и ту је остао све до 9. јула наредне године, да би опет са другог дошао на прво место 11. маја 2012. и ту се задржао до 30. септембра 2013. На другој позицији је био до седмог јуна 2014. и владао непрекидно до 31. 10. 2016 када га је, уморног и повређеног "скинуо" Енди Мари. Период кризе и повреда га је спустио најниже до 22. места, али га је серија успеха прошле године, почев од њему знаковитог Вимблдона поново вратила на врх 11. маја од када неприкосновено влада до данас. А пошто је одбранио титулу на Вимблдону сигуран је на трону до краја септембра, вероватно и дуже, али то ће зависити од резултата на америчким тврдим теренимазавршно са УС Опеном.

Што се тиче вечне листе играча који су најдуже држали прво место, 9. септембра наш ас ће престићи Џимија Конорса, а 23. истог месеца и Ивана Ленда, те пред њим остају још само Пит Сампрас (ако остане на врху до 13. јануара 2020) са 286 седмица, па и рекордера са 310 недеља, Роџера Федерера (до 30. јула 2020).

Када се све ово узме у обзир не чуди што је Новак Ђоковић убедљиви фаворит за освајање последњег гремд слема у сезони, УС опена.  

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар