''Оптужнице нема, таксе не дам''

Косовски премијер Рамуш Харадинај који је пре три дана поднео оставку на ту функцију каже за РСЕ да оптужнице против њега у Хагу нема и да је морао да поднесе оставку.

Регион 22.07.2019 | 15:12
''Оптужнице нема, таксе не дам''
Рамуш Харадинај је оставку поднео, како објашњава Радио Слободној Европи, јер је за њега неприхватљиво да се пред истражиоцима Специјалног суда за ратне злочине у Хагу, које га је позвало као осумњиченог, појави као премијер.

Рекао је да своја политичка уверења неће мењати, као и да таксе од сто одсто на производе из Србије не би требало укидати све до признања косовске независности.

Према његовим ријечима, важно је и да се сада на Косову у што краћем временском року, за око два мјесеца, одрже избори.

"Не вјерујем да постоје разлози да се с тиме одуговлачи пуно. Важно је, не због вакума у владавини, већ је важно да се народу што прије пружи прилика да одлучи", каже Харадинај.

Рекао је и да тренутно приводи крају званична писма за предсједника Косова и предсједника Скупштине.

"По протоколу, то су званична писма која се могу послати данас, или сутра. Разматрамо уставну основу о оставци, јер се ради о оставци без изгласавања неповјерење влади. Разматрамо како то да објаснимо", истакао је Харадинај.

Он је у интервјуу рекао и да мандат враћа народу, јер га је од њега и добио и да, између осталог, због тога неће мијењати своје досадашње ставове.

"Заправо, ја сам држао један принципијелан став народа, а не власти у овом случају, и надам се да онако како смо били заједно за Трепчу и за Војску, јер смо у та два случаја показали потпуно јединство, да ћемо бити заједно против подјеле Косова и да нећемо допустити 'Додик републику' на Косову и да нећемо да дамо тржиште без признања", рекао је косовски премијер у оставци.

На питање да ли има оптужнице против њега у Специјализованом тужилаштву у Хагу, које би требало да се бави злочинима почињеним над Србима и другим неалбанцима, Харадинај каже да нема оптужнице против њега.

"Ми смо млада држава и ми стварамо, да кажем, нашу државну доктрину. Нисам хтио да се Косову препише један овакав тренутак. А потом, ради се и о мојој личној части, части албанског борца. Ја сам доказао невиност два пута и зато сам донио ту одлуку", изјавио је Харадинај.

Било му је постављено и питање да ли сада, под овим околностима, када је Косово са владом у оставци, очекује да се настави дијалог са Београдом на неки начин, а он је одговорио:

"Немамо став против дијалога. У каквој год етапи, у које год вријеме, Косово и овако обавља своје функције. Али, дијалог је безуслован, и не дијалог о подјели и ‘Додик републици’, већ дијалог о реципрочном признању унутар постојећих граница и о међусобном поштовању. То се односи и на тржиште, уколико се оно врати Србији, укинуће се такса у случају признања."

Још једном је поновио да је свјестан импликације одлуке о увођењу таксе на робу из Србије.

"Од првог дана сам видио у којим димензијама ће се те импликације десити, али, немам друго рјешење осим тога да је то алтернатива замјена за признање, или да дамо дио територије или 'Додик републику" на Косову. То је неприхватљиво за Косово", додао је он.

(РСЕ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

тито

22.07.2019 13:36

ма не само од 100% уведи 500% па тек тад да узивамо ! свака земља има право да води своју дрзаву како хоце кад Трумп стави таксе неким земљама нико се не цуди !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2019 16:11

Ако мислиш на косово и тзв беиха то није нити ће бити дрзава.америка је створила и исламску државу па је нестала.Неце боље проц ни ове 2.Само полако.

Name

Будала као и ти

22.07.2019 21:41

БиХ је колатерална штета због Србије.

Name

Зоки

22.07.2019 14:11

Додик Република, хахаахааха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туљумба

22.07.2019 17:18

много сте се ваздигли. И ти и додик. Мислите да сте неки дрзавници. Довољно је да велики брат звизне и да се опет сакријете у пасју куцицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

23.07.2019 18:50

Резолуција УН постоји, нико је не мозе промијенити, нема потребе за преговоре око признавања.

ОДГОВОРИТЕ