Пијанство на радном мјесту

- Пијанство на радном мјесту, слање непримјерених мејлова, скидање одјеће у канцеларијама, као и одлазак у кафане које су предмет спорова – само су неки од несвакидашњих разлога због којих су судије, тужиоци и њихови сарадници кажњавани.

Босна и Херцеговина 22.07.2019 | 12:35
Пијанство на радном мјесту
Анализа коју су урадили новинари ЦИН-а показује да су током посљедњих девет и по година судије, тужиоци и стручни сарадници највише кажњавани благим казнама

Пијанство на радном мјесту, слање непримјерених мејлова, скидање одјеће у канцеларијама, као и одлазак у кафане које су предмет спорова – само су неки од несвакидашњих разлога због којих су судије, тужиоци и њихови сарадници кажњавани.

Центар за истраживачко новинарству (ЦИН) направио је базу података о 138 дисциплинских одлука којима су од 2010. до половине 2019. године кажњене судије, тужиоци и стручни сарадници који су прекршили Закон о Високом судском и тужилачком савјету и етичке кодексе, преноси портал Српскаинфо.

ДУГОГОДИШЊИ НЕРАД

Тако је Татјана Араповић, судија Општинског суда у Сарајеву, 2016. године кажњена смењењем плате због “Кашњење у изради одлука у 110 предмета радног спора.

Слично њој, ажуран није био ни Е.М. тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево. Њему је 2013. смањена плата „током седам година није подузео ниједну радњу у рјешавању 27 кривичних предмета“.

Судија у Основном суду у Новом Граду Љиљана Чулић прошле године кажњена је због „приказивања око 200 незавршених предмета окончанима“, пише у ЦИН-овој бази.

Судија Општинског суда у Какњу, Перица Кришто 2015. кажњен је премјештањем на мјесто судије, а као разлог је наведено „кориштење позиције предсједника Суда за запошљавање приправника без конкурса, непримјерено понашање према судским приправницима, издавање потврде са нетачним подацима“.

Случај суткиње Врховног суда ФБиХ Енисе Билајац из 2014. када је снимљена да гола ради вјежбе у својој канцеларији

Судија Општинског суда у Кисељаку је добила јавну опомену јер као предсједница Суда није распоредила у рад 825 предмета.

Судија Основног суда у Приједору Дрена Марин кажњена је смањенем плате због „постављање сестре Санде Зубановић за адвоката по службеној дужности у осам предмета“.

Смањењем плате кажњен је и судија Основног суда Требиње Божо Вукајловић. Како наводе разлог је „неправовремено поступање по предметима, онемогућавање странкама да учествују у поступку, недоношење рјешења“,

АЛКОХОЛИСАЊЕ И ФИТНЕС

Осим уобичајених грешака које домаће судије и тужиоци праве, ЦИН је пронашао неколико несвакидашњих примјера.

Тако је сарадник Општинског суда у Завидовићима, Драган Јокић зарадио јавну опомену и смањене плате јер је лежао пијан у канцеларији, те напустио радно мјесто упркос заказаном рочишту и одбио да се врати и на позив предсједника Суда.

Тужилац Тужилаштва БиХ, Дубравко Чампара, кажњен је смањењем плате због давања непримерених коментара.

Судији Врховног суда Федерације БиХ, Ениси Билајац, 2014. смањена је плата јер је „нага вјежбала на канцеларијском столу поред прозора“.

Јавну опомену зарадио је и судија Општинског суда у Великој Кладуши, за којег су наведени само иницијали – Х.Б. Она је као свједокиња у предмету рекла другој свједокињи током рочишта да лаже и да је психички болесник.

Судија Општинског суда у Сарајеву, Санела Џидић зарадила је јаву опомену ове године јер је излазила у кафић који је био предмет спора на којем је у том тренутку радила, а који се водио између власника и општине.

ДОБИЈАЈУ УГЛАВНОМ ОПОМЕНЕ

Анализа коју су урадили новинари ЦИН-а показује да су током посљедњих девет и по година судије, тужиоци и стручни сарадници највише кажњавани благим казнама. Половина казни су опомене и јавне опомене, док је седам судија и тужилаца разријешено.

(Фокус)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Док Холидеј

22.07.2019 10:46

па у нормалној би држави судили борбе пјетлова,

ОДГОВОРИТЕ
Name

вијадукт

22.07.2019 11:23

Обрацун потурица са Србима и Хрватима. Само неце то бас тако ици. Цувајте се потурица да не останете и без тих енклава. Хрватска је у ЕУ и НАТО. Ако им се замјерите унистице вас економски и свакако другације

Name

РОМАНИЈА ре вијадукт

22.07.2019 15:31

Срби треба да се цувају устаса и злоцинацке Рватске која је србе у Јасеновцу зиве на колац набијала, па све до рата 90-их. Нама ниси босњаци ујко проблем. Цим Додика васег скинемо у Задру црвени фес и моја субара с кокардом заједно це да ракију пију. Неце висе срби на босњаке ни босњаци на србе , не надајте се, то ти смрдо казе цетницки војвода с Романије који је цистог образа изасао из рата.

Name

ахахаахаааа

22.07.2019 17:54

Цекам коментар из СИПЕ!

Name

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ???

22.07.2019 10:50

ЗАТО СЕ НЕЦЕ НИКАД САЗНАТИ ИСТИНА И ПРАВДА ЈЕР НЕПРАВДА ВЛАДА НАД ПРАВДОМ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.07.2019 10:56

задњи вакат досао... ко суди ко одлуцује о судбини ... страва и узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

22.07.2019 18:02

Требамо наги у судницу, да нам дотицна суди?!

Name

Предраг

22.07.2019 10:57

Након што се прочита претходни чланак, поставља се питање : Да ли заиста некога могу изненадити наведене ствари, када се зна да се ради о најкорумпиранијем правосуђу у Европи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМ

23.07.2019 02:32

Ниси у праву И због тога те морам исправити. Наиме , не ради о најкорумпиранијем правосудју у Европи него о најкорумпиранијем правосудју у свијету а након овох фотки наге суткиње , правосудју у БиХ би се могло додати јос низ "епитета".

Name

Оснивач

22.07.2019 11:02

Нису наши судови такви. Код нас трају спорови преко 10 година у просјеку, а често се за преко десет година не закаже расправа. Тако у Основном суду у Котор Варошу, траје један предмет преко 15 година, а други који је требао ријешити први није заказана расправа. Наиме, 2004године помоћу кривотворених потписа сродника се тужи онај који није ту за сметњу посједа. На расправи 2009.године сви пристану да тужени изузме свој дио. Исти судија формира деруги предмет и не закаже расправу преко 10 година. Наша "држава" је све довела до апсурда, полиција прави дневно стотине кривичних пријава против жртве, штитећи силеџију, а свједоци су друга два полицајца (сада их стално иде три) 90% пријава полиције је смеће, али и полиција и тужилаштво су преоптерећени послом, Судије не раде ништа годинама па како видимо, морају потрошити вријеме, скину се голи и вјежбају. Када су државу правили лопови и барабе, логчно је да таква држава остаје без становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдају се

22.07.2019 18:04

Добро нетрају дозивотно, па видис ли ти овај јаваслук и нерад?!

Name

О ГОСПОДЕ

22.07.2019 11:06

НЕМА ПРАВДЕ БЕЗ МОТКЕ И РЕВОЛУЦИЈЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

22.07.2019 11:30

Јој шаровићу јадан ли си кад ти Цицо(гремлин) чује да му нападаш шефа.Неби ти био у кожи јер је цицко научио правити рупе са ледја.Чувај се

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА ре Пале

22.07.2019 15:35

Куме да ти војвода с Романије казе и твојим Палама, кад спомињете Саровица сви да станете у позор, а Цицко це у лудари на Сокоцу оконцати кад тад. Хрватици Додикови це кад тад пјевати у Рватској насу пјесму , СТА СЕ ОНО ПОД ДИНАРОМ СЈАЈИ, зивим за тај дан, а бит це кад тад

Name

Задње вријеме

22.07.2019 12:43

Брука и срамота у сваком погледу показане разне судије до сада и по другим основама сад још и ово, част изузецима и коме такви као она да суде. Да бог сачува понашања судија, па то не бих ни дјеца радила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

22.07.2019 15:13

Поремецених има у правосудју и на власти на најзахтјевнијим функцијама, сто је веома опасно! Ни једна институција није постедјена! Озбиљно се мора приступити проблему и ријесавати га.... Створити нормалну правну дрзаву, од користи друству!

Name

А предмети?!

22.07.2019 17:59

Е добро и постојимо уопсте!

ОДГОВОРИТЕ