Чекајући жријеб за Евробаскет...

Србија може да буде мирна.  Орлови сазнају имена противника у новим квалификацијама за велико такмичење, а исти не би требало да буду озбиљнија претња.

Кошарка 22.07.2019 | 12:07
Чекајући жријеб за Евробаскет...
Ни пун дан боравка на Копаонику током базичних припрема за Мундобаскет није прошао, а стручни штаб кошаркашке репрезентације Србије и његови играчи сазнаће имена противника у предстојећим квалификацијама за Евробаскет 2021. који ће се одиграти у четири земље - Немачкој, Грузији, Чешкој и Италији. 

Имена ривала актуелног европског вицешампиона биће позната у понедељак после жреба у Минхену од 12.15, а добра вест је да се Србија налази у првом шеширу заједно са Шпанијом, Француском и Литванијом. ФИБА је по избацивању шешира за жреб објаснила да је састав истих направљен на бази пласмана на ранг-листи. 

Како је од раније познато на жребу ће се наћи 32 земље које ће бити подељене у осам група по четири тима. Играће се по "роунд робин" систему, односно свака екипа са сваком, код куће и на страни, а по три најбоља тима из сваке групе избориће пласман на Европско првенство.

Пред сам жреб треба знати да ће екипе из првог шешира биће жребане у Групе А, Ц, Е и Г, заједно са екипама из четвртог (Финска, Немачка, Чешка, Пољска), петог (Грузија, Црна Гора, Белгија, Израел) и осмог шешира (квалификанти), док ће тимови из другог шешира бити жребани у Групе Б, Д, Ф и Х, са екипама из трећег, шестог и седмог шешира. 

Оно што је изазвало посебну пажњу јесте да ће у предигри за Европско првенство бити и сами домаћини завршног турнира, с тим што ће они играти ван конкуренције па ће из њихових група пласман на велико такмичење обезбедити само по два најбоља тима. Последњи, осми шешир биће попуњен после одигравања последње рунде предквалификација, које су на програму од 3. до 21. августа.

САСТАВИ ШЕШИРА

Први шешир: Шпанија, Француска, СРБИЈА, Литванија
Други шешир: Словенија, Грчка, Хрватска, Русија
Трећи шешир: Италија, Летонија, Турска, Украјина
Четврти шешир: Финска, Немачка, Чешка, Пољска
Пети шешир: Грузија, Црна Гора, Белгија, Израел
Шести шешир: Мађарска, БиХ, Холандија, Македонија
Седми шешир: Естонија, Бугарска, Шведска, Аустрија
Осми шешир: Албанија/ Белорусија/ Данска, Словачка /Кипар/Румунија, Луксембург/тзв.Косово/Велика Британија, Швајцарска /Португал/ Исланд.

Комплетне квалификације за Евробаскет биће одигране у три периода, с тим што ће "прозори" за ову намену бити отворени знатно дуже него за Мундобаскет. Прва квалификациона рунда трајаће од 17. до 25. фебруара 2020. године, следећа је од 23. новембра до 1. децембра, а последња од 15. до 23. фебруара 2021. године. Сваки тим ће у једном кругу, популарном "прозору" играти по две утакмице. То би требало да донесе више времена за националне тимове и њихове селекторе да уиграју своје саставе.

Тренд организовања Евробаскета у четири земље први пут је виђен 2015. године, када су домаћини били Хрватска, Немачка, Француска и Летонија, да би две године касније Финска, Израел, Румунија и Турска били домаћини четири групе.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар