Харченко предао писмо Вучићу

- Председник Александар Вучић примио је данас акредитивно писмо новоименованог амбасадора Русије у Србији Александра Боцана Харченка

Србија 22.07.2019 | 11:01
Харченко предао писмо Вучићу
Харченко, који важи за експерта за Балкан, обратио се Вучићу на српском језику и рекао да му је част што може српском председнику да уручи акредитиве.

Он је истакао да жели да ради на даљем унапредјењу сарадње Србије и Русије, која је већ сада на изванредном нивоу.

Након предаје акредитива почео је састанак председника Вучића и и новог амбасадора Русије Харченка.

Како је претходно пренео "Блиц", позивајући се на дипломатске изворе, Харченко српском председнику Вучићу носи хитну поруку руског председника Владимира Путина. Према сазнањима листа, порука се тиче Косова.

Боцан Харченко у Београд је стигао у петак. На амбасадорско место је дошао с позиције директора Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Русије, добар је познавалац прилика у Југоисточној Европи, јер његово одељење покрива не само државе бивше СФРЈ, вец́ и Албанију, Бугарску, Грчку, Кипар, Румунију и Турску.

Од почетка каријере укључен је у дипломатске процесе везане за распад бивше Југославије, а касније и за решавање питања Косова, навео је Спутњик.

Био је руски представник у међународној контакт-групи за Косово, а затим члан посредничке тројке, у којој су били Волфганг Ишингер, који је заступао Европску унију и Френк Визнер, као представник САД.

Када је објављено да досадашњем руском амбасадору у Србији истиче мандат медији одмах спекулисали да ће га заменити Харченко, за ког се тада писало да је реч о Путинвом човеку, а када је то и озваничено медији суписали да је реч о специјалцу за Балкан чији избор за амбасадора много говори о значају који руски председник придаје Србији, а поготово у контексту решавања косовског питања.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђука

22.07.2019 09:11

И ста писе у писму? Рецемо да је Путин написао да војно заузму границе на албанској граници као сто је предвидјено резолуцији 1244!? А да це Русија помоци... И ста онда? Ко це зивјети на Косову? Нема од тога ниста.. То је само зајебанција за неупућене и заблуде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро досао

22.07.2019 09:15

амбасадоре из нама пријатељске земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гониц

22.07.2019 10:30

Ма кога ово интересује?

ОДГОВОРИТЕ