Вијача чува кости

Прескакање вијаче има битну улогу у одржавању физичке кондиције, губљењу масних наслага и целулита, позитивно утиче на целокупно здравствено стање.

Здравље 22.07.2019 | 09:42
Вијача чува кости
ИСТРАЖИВАЊА су показала да је прескакање вијаче једна од делотворнијих вежби за побољшање густине костију. Осим тога, ова врста рекреације спречава да дође до повреде стопала, зглобова и колена. Разлог је тај што прескакање вијаче не само да побољшава координацију покрета, већ јача мишиће стопала, око зглоба и колена, смањујући ризик од повреда.

Иако многи сматрају да прескакање вијаче јача само мишиће задњице, бутина и листова, истина је другачија. Наиме, и горњи део тела поприлично је ангажован самим окретањем конопца. При томе, мишићи који стабилизују цели торзо попут стомачних и мишића доњег дела леђа раде како при одскоку тако и при доскоку.

Прескакање вијаче има битну улогу у одржавању физичке кондиције, губљењу масних наслага и целулита, позитивно утиче на целокупно здравствено стање, па чак и расположење и психичку стабилност.

Предност овог вида рекреације је што је сваком доступна и јефтина. За само 10 минута стандарног прескакања ужета може да се елиминише од 100 до 160 калорија.

Три пута по 10 минута
Прескакањем конопца сваког дана по 30 минута недељно може да се изгуби килограм телесне тежине уз дијеталну исхрану. Уколико не можете да издржите да прескачете вијачу пола сата, тренинг поделите у три пута по 10 минута.

Загревање
Да би сте се добро загрејали пре било ког тренинга или пре трбушњака и чучњева, најбољи начин је да прескачете вијачу петнаестак минута.

Добро и за психу
Познато је да вежбање, чак и кратко - од 20 минута, дневно позитивно утиче на рад мозга. Али, вежбе које захтевају физичку и менталну ангажованост, попут прескакања вијаче, имају већи утицај на когнитивно размишљање од обичних, монотоних вежби попут трчања на траци и вожње собног бицикла.

Гојазни
Особама са прекомерном телесном тежином, пре започињања прескакања вијаче, препоручује се консултација са лекаром и тренером. Такође, прво је потребно изгубити одређени број килограма кроз правилну исхрану, како би човек био у стању да се ефикасно тренира, смањујући могућност за повреду.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар