Пароди: Порески приходи порасли

Стални представник Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Франциско Пароди оцијенио је да су реформе у БиХ дале резултате, да је смањена незапосленост и прикупљено више прихода од пореза, док није било повећања јавних трошкова.

Босна и Херцеговина 22.07.2019 | 09:37
Пароди: Порески приходи порасли
"Ликвидност свих нивоа власти у БиХ је на рекордном нивоу. Сви нивои власти желе тај новац искористити. Изазов пред њима сада је како тај новац искористити паметно", рекао је Пароди.

Говорећи о свом мандату у БиХ који је при крају, Пароди је истакао да је то било интензивно, али и продуктивно вријеме.

"Успјели смо остварити много. Имали смо добар однос са властима у БиХ. Један од успјеха био је договор о програму с ММФ-ом. Тијесно смо сарађивали и започели много реформи, посебно у банкарском сектору, што сматрам великим успјехом. Остварили смо реформе и у пореском систему. Ту могу убројати и реформу фискалног система, јер смо буџете успјели одржати стабилним", рекао је Пароди за "Независне новине".

Према његовим ријечима, реформе су у највећој мјери реализоване у склопу Реформске агенде ЕУ.

"Реформе на којима смо заједно радили отвориле су простор за инвестирање. Много оствареног је испод површине и јавност то теже види. Све те реформе захтијевале су много посла", нагласио је Пароди.

Он је истакао да увијек прво покушавају да слушају домаће представнике власти, а потом да формулишу консензус како се кретати напријед.

"Људи у БиХ често мисле да ММФ намеће ствари. У ствари, ми покушавамо да отворимо простор за консензус и да схватимо шта власти желе да раде. А власти у БиХ на крају одлучују шта желе. Међутим, у овој земљи политика је заиста токсична. Договорене мјере тешко је формулисати у конкретне акције. Аранжмани које ММФ нуди нису дизајнирани за такво окружење и политика је превладала", каже Пароди.

Он је рекао је оптерећење на рад превисоко и да га је неопходно смањити, те да је суштина како ће то утицати на јавну потрошњу, односно да она не буде превелика.

"Пореска политика мора бити поједностављена, она је сада прекомпликована. Такође, интеракција са пореском службом мора бити једноставнија. Треба модернизовати начин прикупљања пореза, уклонити сувишну бирократију, парафискалне намете и побољшати учешће радне снаге", нагласио је Пароди.

Он је додао да ММФ ради и на укључивању више жена у тржиште рада, упозоривши да је у БиХ је тај ниво најнижи у региону.

(Срна)
(Фото: Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Није него

22.07.2019 07:40

Пароди немој с....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.07.2019 07:47

Одраше кожу народу! Треба га питати за стандард живота људи који нису на буџету! Пародија уживо...

Name

Рајка

22.07.2019 09:12

Теско оном народу којим управља ММФ

Name

Ре:

22.07.2019 09:41

Они и кроје живот овде! Бјелосвјетски јалијаши и домаћи поданици удружили снаге да униште и ово мало живља! Само будала мисли да је кредит добра ствар!

Name

ВРХ

22.07.2019 07:41

Ови су врх, врхова. Која пропаганда, само да узму кредит од ММФ-а, ово ништа није нормално. Боже саћувај. Ма шта је њега брига за приходима БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.07.2019 08:20

Човјек гледа интерес своје фирме, од тога има користи. А емоција за нама сигурно нема, само калкулација му у глави.

Name

куку нама са нама

22.07.2019 07:49

Наши су мала маца,како овај хвали проспетитет ове "дрзаве"..А сад озбиљно питам,има ли ико икакву здраву везу према Западу,за посао човјеку од педест година,који би радио неки посао и био до те некакве пензије,ако је тацно да се мозе зарадити за пет година...унапријед хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

22.07.2019 08:14

КО ТЕБЕ ПОСТАВИ КОРУМПИРАНИ КОЊУ. ВИДИШ ЛИ НЕВИДИО ДА СВЕ НАПУШТА БИХ.

Name

ре за

22.07.2019 09:14

напуста због реформи

Name

О

22.07.2019 10:23

одее народ због реформи пародијаааа!!!! који рад за кога бољи а за кога гори???? ја њега не разумем пародија!!дно дна

Name

Кека

22.07.2019 10:08

Људи па овај спреман за љецење,он мисли да ми обицни људи незнамо ниста,иди с милим богом.

ОДГОВОРИТЕ