Без распуштања скупштине у Рудом

Иако је Закон о управи и локалној самоуправи Републике Српске омогућио распуштање локалне скупштине у случају неуспјелог референдума за опозив начелника, Влада Републике Српске се не одлучује на овај корак и поред тога што су начелници који су након референдума остали на својим позицијама то тражили.

Република Српска 22.07.2019 | 08:41
Без распуштања скупштине у Рудом
У општини Рудо локални парламент одлучио је да се иде на опозив начелника Рате Рајака, међутим на референдуму одржаном у децембру прошле године већина грађана одлучила је да он ипак остане на тој функцији, а слична ситуација догодила се и у Теслићу, гдје је на позицији начелника остао Милан Миличевић. И у једној и у другој локалној заједници, скупштинска већина не "подржава" начелника и спровођење било каквих одлука практично је онемогућено.

Са Рајаком и Миличевићем нисмо успјели ступити у контакт, али како ствари сада стоје, и како тврде добро упућени, од распуштања локалних парламената неће бити ништа с обзиром на то да Закон о управи и локалној самоуправи РС не омогућава пријевремене изборе ако је до истека мандата одборника распуштене скупштине остало мање од годину дана.

Ипак, у Влади РС, одговарајући на једно од посланичких питања због чега се не распушта локални парламент у Рудом с обзиром на то да опозив начелника није успио, кажу да је распуштање Скупштине општине Рудо у процедури.

"Влада РС је разматрала питање распуштања Скупштине општине Рудо због неуспјешно спроведеног поступка опозива начелника општине Рудо. С тим у вези, поступак по предметном питању је у процедури у складу са Законом о локалној самоуправи", рекли су у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске одговарајући на једно од посланичких питања.

За разлику од Рудог, у случају Теслића процедура, по свему судећи, није одмакла даље од иницијативе начелника за распуштање локалног парламента, што су нам дјелимично потврдили и у Републичкој изборној комисији истичући да су мишљење дали само када је у питању Скупштина општине Рудо.

"Министарству управе и локалне самоуправе доставили смо мишљење које су тражили и констатовали да је референдум за опозив начелника у Рудом спроведен у складу са законом. За Теслић нису тражили мишљење", рекао за "Независне" Оливер Благојевић, предсједник Републичке изборне комисије.

Што се тиче распуштања локалних парламената у случају неуспјелог референдума с једне стране су они који тврде да се они морају распустити, а са друге они који кажу да Закон о управи и локалној самоуправи каже, не да се морају, већ да се "могу" распустити. У самом закону наводи се да "Народна скупштина Републике Српске може на приједлог Владе да распусти скупштину", ако, између осталог, након спроведеног поступка градоначелник или начелник не буду опозвани.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СМИСЛОВ

22.07.2019 06:44

Под хитно распустити папкарске парламенте у Рудом и Теслићу,то је неописан шљам и амољ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.07.2019 07:06

Због кога да се распушта. Јели због пар будала који пишају уз вјетар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

22.07.2019 07:35

Милане-тупане.

Name

Ре

22.07.2019 07:46

Па ако писају уз вјетар, засто их не опозвасте на изборима.Само сте показали каква је монструозна крадја била на опстим изборима

Name

Ре

22.07.2019 09:42

Милане ти си велики стручњак , све коментаришеш и у све се разумијеш, или мрзиш ову власт па провоцираш остале да ком.твоје ком. негативно.