Свети Прокопије посебан празник

- Српска православна црква прославља данас Светог великомученика Прокопија, кога српски народ посебно поштује и слави.

Република Српска 21.07.2019 | 08:44
Свети Прокопије посебан празник
На данашњи дан 303. године мученички је пострадао велики Христов сљедбеник Свети Прокопије, који потиче из Јерусалима.

Име му је било Неаније. Прихватио се војничке службе за владавине цара Диоклецијана.

У вријеме једног похода Христос му се чудесно јавио, указавши му на велики свијетли крст на небу. Он се крстио и добио име Прокопије. Јавно је исповједио своју вјеру, знајући да ће бити погубљен.

У Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир Светог Прокопија, у коме се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренесена у Прокупље, које је и добило име по овом мученику.

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије походи и благосиља младенце. На тај се дан избјегава копање, чак и сахрањивање. Такође се није купало.

У старини су Срби рудари сматрали овог светитеља својим патроном. Сматра се и заштитником дјеце. По свим српским крајевима постоје разни обичаји и вјеровања у вези с овим празником и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

xxx

21.07.2019 06:55

Свети Прокопије помози нам да будемо јединствени и бољи једни према другима.Да медју нама превлада доброта и љубав.Да останемо и опстанемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.07.2019 07:57

Да да,не смије се радити на Прокоп и још је недеља. Осим: Тржних центара, бензинских пумпи, ватрогасаца, болница; полиције, дежурних по свим комуналним фирмама, медија, кафана и ресторана, Интеграла и Нискоградње, киоска, фризера, хотела, Електродистрибуције, биоскопа, позоришта, Александра Вучића, цариника и граничне полиције, АМС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

21.07.2019 09:25

Људи се моле нким смртницима поред Бога????Залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

21.07.2019 10:13

У ПРАВУ СИ.

Name

За

21.07.2019 10:59

Ти смртници, којима се молимо, као Св. Прокопију и другим, страдалници су за истину и правду. Прогањани од тадашњих владара, мучени, пострадали за будућа покољења, против неправди, а ради бољег живота за све. Мислим, да живећи овакве животе у ово вријеме, барем већина, можемо разумијети њихову борбу и страдање, против зла, мрака, сотоне...

Name

Ма Пусти...

21.07.2019 11:34

Није узалуд рецено прави пут се јасно разликује од кривог.Ако им је зеља нека му се клањају а Створитеља оставе по страни,свакако имају заказано на Судњем Дану исто ко и овај лик Прокопије.

Name

куку нама са нама

21.07.2019 11:42

Јели то теби радна недеља Фацоли у администрацији,па моји коментаро иду у Делит,хаха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

21.07.2019 20:23

Свети Прокопије помози нам,и унеси мир у насе домове.Сацувај нас од свакога зла.