СЛС: Јовичић и Бен водили Звезду до прве побједе!

Фудбалери Црвене звезде савладали су Јавор са 2:0 на отварању нове сезоне Линглонг Суперлиге Србије на стадиону "Рајко Митић".  Звездино загревање за Хелсинки: Доста 2 гола! Црвено-бели рутински савладали Јавор на суперлигашкој премијери.  За Јавор је било довољно: Јовичић, Бен, пенал, црвени картон и прва Звездина рецка.  Вероватно не би имали ништа против на Маракани да се овако заврши и у среду против Хелсинкија. . .  Лалатовић на клупи и Воша игра: Матић срушио своје! Прошло је само три недеље откако ради са играчима Војводине, али већ сада се може рећи да има напретка у игри. . . Победа Чукаричког, па још један преокрет - Младости!

Фудбал 20.07.2019 | 23:09
СЛС: Јовичић и Бен водили Звезду до прве побједе!
Успели су домаћи фубдалери да створе опасну ситуацију пред голом Јавора већ у уводних неколико минута, али је Маринов ударац/центаршут био далеко од Милана Павкова и све се завршило гол аутом.

Гости су углавном преко левог бока нападао и то најчешће после контри и полу контри, а најбољу прилику за гол су имали преко Петковића, који је био у петерцу код прекида, а његов ударац је Борјан успео да одбрани.

Марин је видео Јовичића у средини, послао му лопту по земљи и овај је имао сасвим довољно времена да се намести и да десном ногом матира Јеврића, тако да је Звезда од 28. минута водила са 1:0 захваљујући Бранку Јовичићу.

Бен је имао колосалну шансу у завршници првог полувремена, успео је да побегне одбрани Јавора и да изађе сам пред голмана Јеврића, затим је и њега обишао и онда промашио читав гол.

Исти играч је у 43. минуту добио одличан пас у простор, да би га Ђерић оборио у казненом простору и судија Лазар Лукић није имао другог избора сем да покаже најстрожу казну, а пошто је то био Ђерићев други жути картон, добио је и црвени и напустио је утакмицу раније.

Бен је успешно реализовао једанаестерац и донео Звезди велику предност пред одлазак на "велики одмор".

Наставили су изабраници Владана Милојевића тамо где су стали у првом полувремену и константно нападају "окрњени" Јавор, међутим у првих неколико напада нису успевали да дођу до поготка. Касније су имали контру након што се Амановић оклизнуо у Звездином казненом простору, међутим до промене резултата није дошло.

Нису гости искористили још једну тешко створену шансу у 75. минуту утакмице, пошто је одбрана Звезде била довољно мирна да изблокира тај покушај и да себи отвори контру, из које такође није било поготка.

Све до краја утакмице није било узбуђења, иако смо на обе стране могли да видимо по неколико добрих прилика за постизање поготка. Резултатом 2:0 је Звезда победила Јавор у првом колу Линглонг Суперлиге Србије.



Прецизан шут Бранка Јовичића у 28. и Бенова хладнокрвност код извођења пенала у 43. минуту били су довољни Црвеној звезди да савлада Јавор 2:0 на суперлигашкој премијери за сезону 2019/20.

Посао изабраницима Владана Милојевића додатно је олакшало искључење Бобана Ђерића у 42. минуту, када је фаулом зауставио Бена у свом казненом простору, а већ је имао жути картон. 

Жестока иницијатива коју су домаћи фудбалери успоставили у првом полувремену спласнула је по повратку са одмора, пошто су се вероватно црвено-бели и чували за предстојећу утакмицу другог кола квалификација за Лигу шампиона у среду против Хелсинкија у Београду (20.45).

Неће сви који су се данас нашли на терену играти и у тој утакмици, али је Бразилац Жандер показао да ће бити велика конкуренција Милану Родићу ове сезоне. Искусни леви бек који је недавно стигао из кипарског Пафоса одлично је одрадио свој посао, па је по изласку из игре у 72. минуту награђен аплаузима публике (малобројне). 

Много расположенији него у двомечу са Судувом био је Бен, а Мирко Иванић је уласком у средину везног реда, иза Марина, а уз Бранка Јовичића као задњи везни, пружио доста конкретнију партију него када игра на левом крилу. 

Вредна помена је и партија Милана Јевтовића, који се вратио на терен после паузе због повреде. Одличан је био у првом полувремену, али је у наставком - као и већина тима - играо "под ручном". У сваком случају, делује да ће Милојевић ове сезоне имати разлога да му пружи већу минутажу него прошле. 

Што се тиче гостију из Ивањице, повратника у најјачи ранг после годину дана, утисак је да се Јавор с разлогом брзо вратио међу најбоље домаће клубове. Успели су изабраници Игора Бонџулића озбиљно да запрете у 13. минуту преко Николе Петковића, после центаршута из прекида, али је Милан Борјан "пантерсом" реакцијом сачувао мрежу и задржао сигурност у свом тиму, што је касније довело до голова и прва три бода на путу ка одбрани трона, односно освајању треће узастопне титуле.

За Јавор је било сасвим довољно. За Хелсинки ће, утисак је, бити потребне мање корекције у дефанзивној линији, тек да Финци неким голом не закомпликују планове српског шампиона. А за оно о чему сви на Маракани маштају и те како ће бити потребна надоградња. Добра ствар у целој причи је то што вечерашњи утисак одаје да за ту надоградњу има подоста потенцијала. У првом мечу нове сезоне на нашем највећем стадиону: Црвена звезда - Јавор 2:0. 

Јовичићева бомба за 1:0, онда пенал, гол Бена и црвени картон који је дефинитивно убио сваку наду Ивањичана да могу до изненађење и првих бодова у судару са црвено-белима још од 2013. године.

Владан Милојевић извршио је неке мале експерименте вечерас. Милан Јевтовић добио је шансу од првог минута, због чега је Бен отишао на леву страну, да би се по изласку Бразилца Жандера чак спустио на позицију левог спољњег. Иванић је поново играо у средини, Стојковић "набијао" минуте и физикалије за Финце (јер ће бити први избор на десном боку), док је штоперски пар остао непромењен, без обзира што се Радован Панков опоравио. 

Жандер је први Звездин новајлија који се нашао на терену у новој сезони. Одиграо је 70 минута, неколико пута квалитетно центрирао, имао покоји добар продор. За коначан суд још је рано. Ако ништа друго - обећава тај центаршут.     

Кренула је Звезда као против Судуве, јуришем од првог минута. Јасно су се виделе контуре Милојевићевих идеја: постићи гол у уводним минутима, затим "оверити" ривала што пре, а онда спороходом привести меч крају и сачувати енергију за за оно што следи у среду. Мање више све се одвијало по том крокију. Можда је отварање Ивањичана мало окаснило (искључиво имајући у виду реванш са Судувом), можда није стигло од Звездиних оштрица, задужених за такве ствари, али свакако да то никоме на стадиону није засметало. 

После неколико тек солидних покушаја (Павков два пута и Милуновић, односно на другој страни Петковић, коленом са петрца, након велике гужве) црвено-беле је до предности довео онај на кога нико није типовао. Отварили су гости четворе очи на Марина, Бена, Иванића, Павкова, пречесто занемарујући Звездину радилицу која се мало по мало, како се обруч око Јеврића стезао, приближавала зони шута. Када се прва шанса указала Јовичић није часио часа. Ударац на ком би му позавидели технички много дотеранији играчи - 1:0. 

Ослањајући се на опасне стрелце какви су Иван Марковић и Никола Петковић (прошле сезоне у Првој лиги Србије постигли преко 50 голова), те на брзоногог Момчлила Мркаића који је је већ у уводним минутима ставио до знања Милуновићу да ће морати посебну пажњу да обрати на њега, Јавор као да је одустао од оне своје традиционалне тоталне "бункерице". Храбро су у више наврата Ивањичани истрчали на Звездину половину са више од двојице, тројице играча. Без обзира на коначан резултат утисак за сваку похвалу. И лепа прилика да Милојевић увиди где шкрипи када је дефанзива у питању. Можда и најбитнији сегмент игре за први сусрет против финског шампиона.  

Црвено-бели су питање побеника решили вероватно и раније него што су очекивали. Лепа акција у 42. минуту крунисана је прецизним ударцем Ел Фарду Бена са беле тачке. Павков је фино спустио главом за Иванића, скупоцени креативац одиграо у складу са својим реномеом, а Бобан Ђерић закаснио са стартом. Бен је и у тој ситуацији био у це центру пажње.

Да Ђерић пре тог старта није зарадио жути картон Јавор би можда и имао чему да се нада у наставку, овако... Арбитар Лазар Лукић показао му је пут у свлачионицу. А са човеком мање и два гола заостатка, на Звездином терену немате шта да тражите.  

Раним изменама Милојевић је очито желео да сачува неке играче. Шансу у наставку добили Вулић, Симић и Боаћи. Црвено-бели су у потпуности контролисали игру, али више нису озбиљно наваљивали. Јавор се повукао и чекао крај. Дочекао га је сачувавши мрежу, иако са десеторицом у пољу...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЈАВОР 2:0 (2:0)
/Јовичић 28, Бен 45п/

Стадион: Рајко Митић.
Гледалаца: 6.112
Судија: Лазар Лукић.
Жути картони: Бен (Црвена звезда), Ђерић, Пишчевић (Јавор).
Црвени картон: Ђерић (Јавор) у 44. минуту.

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан - Стојковић,  Милуновић, Бабић, Жандер (од 71. Симић) - Јовичић, Иванић (од 63. Вулић) - Јевтовић, Марин, Бен - Павков (од 71. Боаћи).

Јавор (4-2-3-1): Јеврић - Ђерић, Колаковић, Амановић, Јевремовић - Пишчевић (од 89. Маричић), Кувељић - Долмагић, Петковић (од 77. Севић), Марковић (од 46. Јовановић) - Мркаић.

Лалатовић на клупи и Воша игра: Матић срушио своје. Прошло је само три недеље откако ради са играчима Војводине, али већ сада се може рећи да има напретка у игри... Победа Чукаричког, па још један преокрет - Младости!

Прошло је тачно две и по године када је Ненад Лалатовић напустио Војводину незадовољан сменом управе, иако је екипа у том тренутку играла одлично и била у врху табеле...

Овог лета вратио се на "Карађорђе" после најслабије сезоне клуба у овој деценији, и то након великих успеха са Радничким, а око три недеље рада са играчима "старе даме" биле су му довољне да подигне екипу и најави боље резултате у такмичарској 2019/20.

Након четири победе на припремама против не толико атрактивних ривала у Словенији, Војводина је стартовала у првенству тријумфом против Мачве 3:1 (0:0).

Јунак победе на стадиону "Славко Малетин Вава" у Бачкој Паланци (пошто је на "Карађорђу" тек постављена нова трава) био је Бојан Матић који је шездесетак секунди два пута савладао свој некадашњи тим - на асистенције Дринчића и Езеа.

Два брза гола у 50. и 51. минуту омогућили су Војводини да уз мање нервозе "заврши" утакмицу, али су је ипак дозволили на кратко после гола Стевановића у 79. минуту.

Тријумф је улепшао новајлија Гемовић, такође бивчи играче Мачве, у 93. минуту.

Свакако ће после победе на премијери бити задовољства у Новом Саду, а има га и на Бановом брду где је Чукарички уписао другу узастопну победу, већ трећу ове сезоне.

Након два тријумфа у квалификацијама за Лигу Европе против Банатса (укупно 8:1), Чукарички је савладао и реновирани Напредак минималним резултатом 1:0 (1:0), с тим да су домаћи у финишу морали да чувају резултат са десеторицом играча.

Победу је донео Лука Стојановић голом у 42. минуту, а неопрезан други жути капитена Марка Доцића на петнаестак минута до краја није донео предност Крушевљанима.

Деловало је да ћемо на мечу у Ужицу, где су се састали Младост и Радник, видети прву "поделу" бодова у новој сезони, али смо уместо тога видели већ други преокрет у Суперлиги - и то Лучана у 89. минуту дошао до победе преко Владимира Радивојевића.

Претходно је Радник повео преко Даноског у 16. минуту, док је Павловић изједначио из једанаестерац у 71. и тиме најавио "обрт" на стадиону Слободе.

У Суботици из двојке у кеца, Видаковић јунак. Рад водио, али попустио у наставку утакмице...

Из двојке у кеца на премијери новог шампионата у Суботици! Рад не уме са Суботичанима, па то ти је. Имали су Грађевинари предност од 1:0, чинило се у финишу првог дела, када су до ње и дошли, да ће коначно успети да сломе Спартак (пуне две године редовно губе, постигли само један гол на седам претходних сусрета, рачунајући и овај последњи, пријатељски), међутим у наставку домаћин је постигао два гола, преокренуо и успешно започео нову сезону - 2:1 (0:1). 

Мало тога видели смо у првих 45 минута утакмице на Градском стадиону у Суботици. Да не беше пенала у судијској надокнади тог дела игре - готово ништа. Тек два, три ударца ка голу, два корнера и неколико смислених акција. 

Рад је до вођства дошао пошто је ветеран Милош Трифуновић прецизно гађао са беле тачке. 

Доста добро држали су се гости све до истекао сат времена игре. Тада су домаћини наговестили да бисмо могли да видимо преокрет. Немања Обрадовић изједначио је на асистенцију Стефана Шормаза. Ако је веровати статистици био је то први озбиљан ударац ка голу голмана Рада Душана Марковића.   

Преокрет су у 80. минуту искреирали Немања Текијашки и млади Владан Видаковић. Видаковић, придошлица из кулског Хајдука и некада репрезентативац наше земље у млађим селекцијама, погодио је мрежу Београђана по други пут за прву "тројку" Суботичана. 

Резултати 1. кола:

Спартак - Рад 2:1 (0:1)
/Обрадовић 66, Видаковић 80 - Трифуновић 45+3п/

Младост - Радник 2:1 (0:1)
/Павловић 71п, Радивојевић 89 - Даноски 16/

Чукарички - Напредак 1:0 (1:0)
/Стојановић 42/

Војводина - Мачва 3:1 (0:0)
/Матић 50, 51, Гемовић 90+3 - Стевановић 79/

Црвена звезда - Јавор 2:0 (2:0)
/Јовичић 28, Бен 45п/

недеља

Инђија - Партизан (18.00, Аренаспорт 3)
Раднички - Пролетер (20.00)

одиграно у петак

Вождовац - ТСЦ Бачка Топола 1:2 (0:0)
/Стојчев 70 - Томановић 55, Силађи 75/

ТАБЕЛА: Војводина 3, Црвена звезда 3, Младост 3, Спартак 3, ТСЦ 3, Чукарички 3, Инђија (-1) 0, Партизан (-1) 0, Пролетер (-1) 0, Раднички (-1) 0, Напредак 0, Вождовац 0, Радник 0, Рад 0, Јавор 0, Мачва 0.

У 2. колу од 26. до 28. јула састаће се Јавор - Партизан, Мачва - Инђија, Напредак - Војводина, Рад - Чукарички, Радник - Спартак, ТСЦ - Младост, Пролетер - Вождовац и Црвена звезда - Раднички.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

21.07.2019 06:10

Идемо Звездо, до 31.титуле и групе у Европи!

ОДГОВОРИТЕ