Младић статусом ''запалио'' регион

Враћање српског језика у Вуковар, отворило је стару полемику међу политичарима, али и у народу у Хрватској, што је направило "мали рат" на друштвеним мрежама.

Регион 20.07.2019 | 20:49
Младић статусом ''запалио'' регион
У мору статуса и коментара, појавио се Фацебоок статус младића из Вуковара по имену Едуард Матулина, чије су ријечи подигле на ноге и Хрвате и Србе.

Наиме, он је у подужој објави навео да му је више доста политике мржње која се сервира народу док његов комшилук, и Срби и Хрвати, одлазе због лоше материјалне ситуације преко границе.

Статус преносимо у цјелости:

"Јаоо не, опет актуелна ћирилица у Вуковару (је*... те се неда ми се више то да проживљавам)

Јутарња кафа + цигарета + портали...24 сата, вечерњи...и ајде коментари... Почели да се*ендају Загрепчани...рушиће ћирилицу, већ су набавили чекиће нове...и ајмо све поново. Таман ће ту негдје 18.11. доћи Загрепчани на једнодневни бесплатни излет и опет све исто. Бууу ћирилица...Срби ово оно... Ајмо мало о нама. А ШТА СМО МИ НАПРАВИЛИ? Дозволили смо да нам опљачкају, раселе државу а ми смо их поносно дизали.

Сјетите се Санадера...брате крао нас је пред очима а ми смо сви на његовом скупу у ХДЗ-овим мајицама ишли и тапшали му. Браво Санадер! Он нас почасти бесплатним масним хамбургером (месом из индонезије јер је јефтиније) а ми ајмо избори...Санадер па ко други?

И ето нама сада Санадера... Нема везе јбг има других гласаћемо... И опет исто...гласамо.... раселили они нас... нема везе гласамо... свака друга кућа празна... ма нема везе... гласамо .... па докле више?

Искрено стидне и спуштене главе одлазим на гробље војника да се поклоним јер сам заједно са свима нама допустио да нам наши униште нашу државу... За чега су се ти људи борили и гинули?

За празне улице, за сваку другу кућу са натписом "на продају" , за празне вртиће и школе, за фабрике без машина, за народне кухиње? А сада сви Загрепчани паметни..док нас Вуковарце боли брига.. Хоће ли и Арапски писати? Коме? Нема нас...

Ја јако волим Вуковар, рођен сам на Малом Лошињу у Вуковар сам дошао послије рата... Да, из лијепог мјеста , пуног људи, пријатеља, са срећним дјетињством у један разрушен и мртав град.

Гдје нисам смио да одем сам отићи у школу без мамине руке (да ме не би истукао неко само зато што сам други) а животна срећа је онај трен када кренеш у други разред па више те мама не води у школу идеш сам, а ја то нисам доживио. Одем да се играм напољу, занимљиве оне рупе од граната и метака, ја се играм ту са кликерима. И одем мало на траву, мама са балкона ме види и онда батине (рекла сам ти не на траву јел треба мина да те убије!?) и казна од мјесец дана нема напоље... А и тако ми свеједно, пријатеља немам, сви или су "другачији" или су у казнама као ја, јер се родитељи боје за њих.

И баш зато што сам тако растао, што сам гледао како се гради свака кућа, црква, стаза, баш зато што сам растао са њим заволио сам Вуковар више од ичега и мислим се да никад не идем из њега.

Тај прелијепи Дунав, та три лијепа моста, па и тај водоторањ. Ено, гради се, гледам га сваки дан. Прелијепо! И таман када сам скупио тих пар пријатеља и почео да живим као један Загрепчанин, е баш онда дође опет то неко вријеме. То вријеме када најбољег пријатеља пратим на жељезничку станицу са 10 кофера и машем му. Он иде, а ја остајем.

Али ето дошло је опет вријеме зла, опет вријеме када се градом вијори мржња и зло, опет вријеме када морам да мислим хоће ли се сусјед наљутити како год га поздравим па измишљам неке поздраве (махнем само главом) . Опет зло гдје ће се на Хрватску химну звиждати, кидати Српске заставе и палити., опет она балавурдија са Српском заставом гдје пише Вуковар, не да ми се то више.. Али зашто? Зашто увијек Вуковар, ја, ми, они? Али нажалост због таквих дошло је вријеме да и ја одем из града, државе... Пакујем се полако и већ је једна нога кренула пут Њемачке. Па зашто не бих и ја возио ауто, излазио, дружио се и да ми остане новаца за стан и режије?

Овдје трунем, сада заједно са мојим градом.. Зашто Загрепчани и сви остали што коментаришу не виде гладне људе у Вуковару, празне куће, улице, празне њиве, празне фабрике? Зашто само виде зло и мржњу.? Зашто нас опет нападају, зашто ме опет свађају са пријатељем који је друге вјере и нације? Мислио сам пустиће нас Вуковарце да живимо, да заједно градимо будућност, да заједно радимо у новим фабрикама, да заједно нам дјеца се играју у вртићу , иду у исте школе, да пунимо ове празне куће и станове у Вуковару па било које год вјере и нације смо. Отровани смо мржњом и једни и други, немамо достојанствен живот. А они ће сутра опет нас свађати око неких 4 -5 плоча, око нечега што не треба ни једним ни другима.

Њима само треба достојанствен живот, баш онај за којег су се борили наши, али тога нажалост нема, то нам не желе дати. Зато и одлазим, као и сви моји пријатељи које сам јако тешко нашао. Тешка срца, заплакаћу ( можда ће ми дуже сузе трајати него Колиндине на водоторњу) али надам се да ћу те опет видјети пуног људи, пуног дјеце, срећног и насмијаног, без те мржње и зла..

Како год било касно је. Све нам је уништио. Моји пријатељи и Хрвати и Срби далеко су отишли, не зато што јесу то што јесу већ зато што желе да живе миран и достојанствен живот. Па и Хрват и Србин, сви заједни су отишли. Моја комшиница, 50+ година отишла је да заради пензију. То се треба гледати, не табле. Да ли треба да стоји ћирилица или не. А Вуковарцима једним другима, трећима не значи та ћирилица ништа. Значи им само бољи живот. Лаку ноћ Вуковаре мој - написао је он у дирљивом статусу који је дирнуо многе.

Можда овај статус дође и до градоначелника Вуковара, па и до саме предсједнице, као и до свих оних који затварају очи пред све већим одливом и старих и младих из земаља широм региона", написао је он на Фацебооку.

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Аурелија

20.07.2019 19:11

Диван текст, истинит и поуцан за оне који имају оци и уси, али људима као да је лаксе да зиве у мрзњи и сукобима, као да само зло препознају, ту и тамо засија по нека дивна људска дуса и онда опет иста прица- они, ми, зло, мрзња, млади бјезе иако би требало да се боре , касно смо се сјетили???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.07.2019 19:13

То је исто и у Бања луци Сарајеву Мостару Тузли Бијељини Брцком итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није исто

20.07.2019 19:58

Сви у поменутим градовима уживају пуна права. Ћирилице има.

Name

ЗАР НИЈЕ

20.07.2019 21:10

Јешћемо ћирилицу.

Name

Куки Ре није исто

21.07.2019 01:16

Хехе, није поента прице да ли има цирилице или нема, вец заглупљивањем народа мање битним стварима. Има цирилице у РС-у, па колико срба је користи?

Name

Нострадамус

21.07.2019 07:46

Цовјек у тексту наводи како су куце празне и да на некима стоје табле за продају.А види колико куца и станова има празних по Бањалуци а да не прицамо по околним селима.И ста сада није исто.

Name

Хрватска глупост

21.07.2019 10:35

Највеца стета коју су сами себи својом политиком нанијели хрвати, је нестанак срба из Хрватске.Та њима се празни и слиједи нестанак и хрвата. Подруцја кола су насељавали срби, су углавном пуста, запустена без услова за зивот и напредак и хрватског становниства сто је остало ту, или који су досли ратним вихором ту, углавном на кратак период. Хрватски наталитет је поразавајуци, све и да није то су ипак била пограницна подруцја са незавидним условима за зивот,додајуци томе осмисљену проустаску политику. Резултат свега тога је, пусти дијелови Хрватске, недостатак радне снаге, мањи прилив у будјет, одлив хрватског становниства у боље и напредније услове за зивот.... Сто се тице протјераних срба, лако су се интегрисали у Србији,, Војводини посебно, неки су тразили јос боље, у сваком слуцају далеко им је боље него сто је било у Хрватској, осим те носталгије старијих, која је пролазна. Да су им дали аутономију, како им је припадала,хрватима би било далеко корисније сто не могу реци и за србе, поготово младе! Ипак је то суров зивот на тим просторима!

Name

Витални национални интерес

21.07.2019 12:11

Отуда сва та изненадна лазна брига Милорада ДодиГа за протјеране србе са тих подруцја,као и брига за радну снагу у Хрватској,тако сто, стварајуци неподносљиве услове за зивот радницикој класи у РС и у ово мало растурене привреде.

Name

Лидија

21.07.2019 23:01

Исто је свугдје

Name

Са стране

20.07.2019 19:53

Ако у Вуковару због двеста жртава са Овчаре не може да се говори Српски, у РС због Козаре, Јасеновца и осталих места у којим су хрватске усташе чиниле злочине, хрватски језик треба да буде довека забрањен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана Није Исто

20.07.2019 21:01

Ста није исто? Све је исто, мрзња, неимастина, празне куце, сколе и све остало.

Name

ре са стране

20.07.2019 23:12

Друзе, ако тако мислис, онда се треба и цирилица забранити због градова истоцној босни ста се издесавало.

Name

Нострадамус

21.07.2019 06:12

Све то треба населити Мигрантима

Name

Ицх

21.07.2019 08:25

Наше куће ће населити њемачки пензионери, то ти је накнада. Прича ћемо на њемачком.

Name

Ре са стране

21.07.2019 08:52

Сто се тице истоцне босне немозе се поредит ас устаским злоцинима у овим злоцинима су убијани само зато сто су срби а у истоцној босни све сто се десило има засто тразили сте гледајте

Name

Ауф

20.07.2019 20:17

свака част! Политика сије мржњу и баца коску нације, умјесто да суони иницијатори доброг они само чекају прилику да заваде народ,људи се гледају срцем и без ј**** расизма, које нормално биће брига за расу, вјеру, нацију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

20.07.2019 20:18

Цовјек је потпуно у праву. Народу је доста ових с****а које нам свакодневно пласирају наси политицари. Треба то откацити једном за свагда и вратити се нормалном зивоту. Сузе су ми кренуле док сам цитао текст. Зивјело братство и јединство. Смрт фасизму, Милораду, Бакиру, Колинди и осталима као они, а СЛОБОДА НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

20.07.2019 20:28

Стета сто нису сви као ти и да мало размисљају својом тиквом а не продане дусе за неких 5 €.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

20.07.2019 21:33

маните се висе мрзње и подјела,Вуковар има плоце на латиници и то је доста. Мало је времена просло тек кад се све цињенице утврде и како је било са обе стране без лази и митова и кад то прихватимо и прузимо једни другима руку без негирања и преувелицавања злоцина мозе се прицати о цирилици.. Као да це Србима бити боље ако табле буду на цирилици..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек МИР

20.07.2019 21:40

Свака цаст на тексту...емотивно...доста је мрзње и ратова...узивајмо сви у среци и миру...зивот брзо продје

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

21.07.2019 06:52

Пишеш ЖИВИМО СВИ У СРЕЋИ то је лијепо речено али зар невидис ту патолошку мржњу према Србима? Никада нећу заборавити случај сада, већ моје покојне сестре. Она је српкиња а муж јој Хрват. Живјели су у Вировитици. Њихова кцерка је ишла у вртић. тако један дан она дође по њу у вртић а мала вришти и неће к њом. Покојна сестра пита шта ти је она одговара МАМА ЈА ТЕБЕ НЕСМИЈЕМ ВОЛИТИ ТИ СИ "ТРОФАЗНА" на њено питање шта је, то трофазна мала одговара И СИ СРПКИЊА А ЈА ТЕБЕ НЕСМИЈЕМ ВОЛИТИ. Након тога слиједио је разговор са директорицом вртића .Знате ли шта је, рекла директорица тог вртића? ГОСПОДО ОВО ЈЕ ХРВАТСКА А ВИ СТЕ СРПКИЊА. Сваки коментар је, сувишан. Патолошка мржња према Србима.

Name

За МИЛОРАДА

21.07.2019 08:37

Наше празне куће ће населити стари и какви год да су (можда здрави, можда болесни, сенилни Њемци), учите њемачки да их можете послуживати. Знате ли шта су радили у И и ИИ свјетском рату, да ли су сви исти затрована мржњом, ето нису. Не крочих у Њемачку, али одоше људи у Њемачку. Можете се стидети и своје прошлости, кад већ некоме нешто набијате на нос. Момак је написао истину и онако како он види свијет, а немојте га пљувати, мрзити, испрљаћете се.

Name

реално

20.07.2019 22:09

Онда по том вашем хрватском размишљању у Србији, Републуци Срчској и у ФБиХ где су Срби већина за век векова треба забранити и само помињање хрватскох језика и хрватске културе, јер толико сте зла нама Србима налинили да вам и да хоћемо не би могли вратити у наредних 1000 година, јер ми имамо људскости за разлику од вас. И код нас има оних који су.укаљали име Србиново, али код вас је то цели народ. Ви сте ДИЈАГНОЗА, а не народ. А ти мали запамти да то нису само 4 табле, већ право једном народу које је загарантовано свим европским и светским конвенцијама и на крају крајева и вашим уставом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молитва

21.07.2019 10:11

А ти си здрав, нема шта. Не знам како то не разумијеш Хрвате, а ове своје можеш? Здрав, прав народ оде у Србију да живи, бјежи од од свог! Гдје је ту здрав разум?! Једни кажу тамо је образовање, а и јесте, а други кажу да су цигани. О чему ти лупаш, а своје не видиш шта раде. Оде нам народ у Аустрија, оде у Шведску, свуда су врата отворена, остаће нам земља празна, нећеш се имати с ким ни поздравити. О боже, видиш ли шта раде са твојом децом, помилуј нас...

Name

Царуга

21.07.2019 06:29

Ста рећи него да делим сваку ама баш сваку реч овог човека отишао сам из тог истог Вуковара прије 20 година у којем сам имао много пријатеља нажалост више нема НИЈЕДНОГ. СВИ СУ ОТИШЛИ Желим ти сваку срећу у твом новом животу који сигурно неће бити лак ìспочетка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

21.07.2019 08:19

Дрзава је да људима обезбиједи зивот достоја цовјека то јест да ради и заради довољно за своју обитељ.А насе дрзаве само цирилица латиница а људи гладни бјезе из дрзава. Балкан експрес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. М

21.07.2019 11:23

Свака ти цаст на таквом тексту , то хе истина