СП: Европа против остатка свијета, Црногорци и Грци на испиту!

У недељу пре подне по средњеевропском времену почиње прва нокаут фаза Светског првенства у Јужној Африци. Два сигурна путника у четвртфинале, Ајкуле и Хелени благи фаворити против Аустралије, односно САД.

Остали спортови 20.07.2019 | 23:16
СП: Европа против остатка свијета, Црногорци и Грци на испиту!
Креће расплет на Светском првенству за ватерполисте у Јужној Кореји. Групна фаза је протекла у мирном ритму, фаворити су гурали по плану. Србија, Хрватска, Мађарска и Италија одмарају два дана дуже и чекају противнике у најважнијем мечу шампионата у уторак када су на програму четвртфинала у Гванџуу.

У мечевима плеј-офа, односно осмине финала удариће Европљани на остатак света. Зна се да се најбољи ватерполо игра на Старом континенту, а ако не буде изненађења међу осам најбољих селекција света гледаћемо све из Европе.

Шпанија и Немачка имају лак посао против аутсајдера Јапана, односно Јужне Африке и само чудо би могло да се догоди па да не играју у четвртфиналу. Фурија је потенцијални ривал Србије у борби за полуфинале. Била би то реприза прошлогодишњег финала Европског првенства у Барселони када је чета Дејана Савићастигла до злата.

Тежи посао очекује Црногорце и Грке који морају да сломе отпор солидних Аустралије и САД, једине две селекције које последњих година могу да припрете Европљанима.

Ајкуле су непоражене у Гванџуу. После два ремија са Србијом и Грчком изабраници селектора Владимира Гојковића били су други у Групи А. Претходних година Црногорци су у паду, нема их дуго у расподели медаља на великим такмичењима. Некадашњи репрезентативац Србије и Црне Горе Владимир Гојковић у Јужну Кореју је довео искусну селекције која жели нови пробој у светски врх.

Прва звезда је Александар Ивовић, ватерполиста најбогатијег клуба на свету Про Река.Ту су и искусни Млађан Јановић и Драшко Бргуљан. Ривал у борби за четвртфинале је Аустралија, која је прошлог месеца у Београду освојила треће место у Светској лиги. Озије предводи легендарни хрватски ас Елвис Фатовић. На овом шампионату Аустралијанци не играју добро. Изгубили су чак са 10 голова разлике (4:14) од првог фаворита за злато Хрватске, а у борби за друго место у Групи Б поражени су од Американаца у неизвесној завршници.

“Аустралијанци су добра екипа. Нисмо се много пута састали, осим прошле године на финалнон турниру Светске лиге. Нису показали све могућности у Јужној Кореји, али мислим да су наше могућности веће. То је за нас прво финале. Тако ћемо се поставити и тако размишљамо. Надам се да ћемо имати још три утакмице после Аустралије“, рекао је селектор Гојковић за Вијести.

Ајкуле су биле близу победе против Србије и Грчке у Групи А, али у финишу падала је концентрације наших суседа.

„Имали смо падове од неколико минута. Србија и Грчка су нас кажњавали. Надам се да ћемо имати бољу концентрацију од елиминационих мечева. Аустралија је изузетна репрезентација. Јангер и Кејс је предводе, али имају много квалитетних играча. Освојили су бронзу у Светској лиги, чврсти су, напредовали су много. Биће захтеван меч, биће много пливања и упливавања, физички су јаки и спремни. Ту смо где смо, имамо тежи пут, али ако будемо играли као у неким моментима као против Србије и Грчке – пролазимо“, оптимиста је Драшко Бргуљан.

Традиција је на страни Црне Горе која никада није изгубила од Аустралије. Последњих 10 година ове две селекције су се састале осам пута, а Ајкуле имају пет победа. Чак три сусрета су завршена без победника после 32 минута. Последњи пут играли су 2018. године у Светској лиги када су Ајкуле победиле са 10:8.

Грчка је стигла у Јужну Кореју као фаворит из сенке, давали су јој шансе за медаљу, али је ослабљена Србија прегазила Хелена у групној фази. Окосница селекције чине играчи вицешампиона Европе Олимпијакоса, а прва звезда тима је Јоанис Фунтулис, први стрлац Европског првенства у Барселони прошле године.

Ривал у првој нокаут фази су Американци које са клупе предовди некадашњи селектор Србије Дејан Удовичић. Грци су благи фаворити. Утакмице ових селекција последњих година обилују неизвесношћу. Претходни дуел пре три године у полуфиналу Светске лиге САД су добиле после петераца, а годину дана раније на Светскогм првенству у Казању било је 11:10 за Грчку.



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар