За овај злочин нема одговрних

Чланови породица убијених мјештана српског села Горњи Магашићи и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца данас су положили цвијеће на братуначком гробљу поводом 27 година од страдања осморо људи из тог села, о чему је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу.

Република Српска 20.07.2019 | 13:01
За овај злочин нема одговрних
Горњи Магашићи су нападнути 20. јула 1992. године у поподневним часовима, када су припадници оружаних муслиманских снага из Сребренице упали у небрањено село и убили све цивиле, који нису могли побјећи, те опљачкали и попалили двадесетак српских кућа.

Злочин је по свирепости био један од најстравичнијих, јер су масакрирани и убијени искључиво српски цивили.

Најстарија жртва био је осамдесетпетогодишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић. Међу убијенима је било шест жена.

За овај, као и за све остале злочине почињене над Србима у братуначкој општини, нико није одговарао нити процесуиран.

– Рок за доношење судске одлуке у предмету `Горњи Магашићи` био је крај 2015. године, али је крајем јануара ове године поступајући тужилац Един Муратбеговић донио наредбу о обустављању истраге због недостатка доказа – рекла је предсједник Организације заробљених и погинулих Радојка Филиповић.

Она је истакла да Тужилаштво БиХ, умјесто да прикупи доказе, по ко зна који пут обуставља истрагу против починилаца злочина над Србима уз уобичајено, лицемјерно и шаблонско образложење да недостају докази.

– Познато је да су ти цивили убијени у својим кућама и двориштима, познато је и ко их је убио. Какви су докази тужиоцу још потребни? Овај случај показује опструкцију и пристрасност Тужилаштва, те омаловажавање српских жртава и настојање да се по сваку цијену прикрије истина, свједоци помру, а предмет затвори”, сматра Филиповићева. 

Према њеним ријечима, у образложењу тужилачке наредбе је наведено да ће бити настављена истрага о паљевини и пљачки српске имовине.

Филиповићева је поручила да је то ругање породицама жртава и српском народу, јер се предност у истрази даје уништеним материјалним добрима у односу на људске цивилне жртве.

Она је нагласила да су чланови породица ових жртава огорчени, јер нису добили наредбу Тужилштва, те да је Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила благовремено уложила жалбу и чека одговор надлежних.

Она сматра да се породице српских жртава с правом питају да ли ће злочинце стићи заслужена казна или ће истину прикрити такозвани правосудни органи БиХ, а злочинци живјети и умријети као слободни грађани.

Филиповићева је напоменула да су Горњи Магашићи једно у низу српских села на подручју Братунца које је уништено у посљедњем рату.

Милисав Илић каже да је у Горњим Магашићима на данашњи дан прије 27 година убијено пет чланова његове шире породице, комшије и пријатељи – Љубица Милановић и старци, брачни пар Љепосава и Благоје Поповић.  Илић сматра да поступајући тужилац чека да свједоци помру и да се затру сви трагови злочина, а починиоци остану на слободи.

– Да је поступајући тужилац, он би подигао оптужницу. Ријеч је о непоступајућем који за свој нерад, опструкцију и спречавање доказивања истине и одговорности ником не одговара, а добија високу плату што је несхватљиво и неприхватљиво и за породице жртава и са становишта успостављања правне државе и поштовања закона – сматра Илић.

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Еx

20.07.2019 11:24

Нико породице убијених не слуса и не цијени. Скупстина РС је то у цетвртак јасно потврдила на целу са водјом. Зато неце бити процесуирања никога док је ова мафија на власти. Мафијаски интереси су изнад народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2019 12:15

Мафија наслиједила мафију и тако испашта наивни народ. Тешко Богу са нама какви смо, а никакви смо.

Name

Колар

20.07.2019 20:16

Дје је нацелник братунца,славица,ттниниц петко,саво ,радовиц одборници.кога од њих занимају мртви борци и цивили.

Name

србин

20.07.2019 11:43

Ми срби треба да напустимо Босну. Једноставно ми смо ту страно тијело, неприродна појава. Зато сви треба да одемо у Србију, а ко воли паре на запад. То је једноставно тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2019 06:01

Напустио бих али немам гдје.Странац сам у Србији,тамо зиви јос лосији народ.

Name

Јаффа

20.07.2019 12:57

Погледајте те људе на слици...то су хероји нашег времена...такви људи су јунаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

21.07.2019 05:27

е БАС ПОГЛЕДАЈ НАСТО СПАДЕ сРБСКО ХЕРОЈСТВО!!!