Ништа не раде а плата редовна

Да не радите практично ништа, и да зато добијете плату, могуће је у Комисији за концесије БиХ.  

Босна и Херцеговина 20.07.2019 | 08:35
Ништа не раде а плата редовна
За 14 година, колико постоји, заједничка Комисија за концесије није урадила скоро ништа, а за то ништа, потрошила је вртоглаву милионску цифру. У прошлој, као ни у свим претходним годинама нису додијелили ниједну концесију, нити су одлучивали о било којем предмету који се тиче додјеле концесија.

Бесмисао пренесених надлежности на заједнички ниво, нашао се и у анализи Владе Републике Српске, која ће све то ставити на сто новом сазиву Савјета министара БиХ.

– Да ли нама треба комисија за концесије на нивоу Босне и Херцеговине која је формирана прије пар година, има неколико десетина запослених људи који примају добре плате и ништа не раде. И зато сам ја једном рекао, ја бих мијењао функцију премијера за тамо неку функцију у заједничким институцијама гдје имате добру плату, а ништа не радите- рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе РС.

Заједничка комисија требало би да додјељује концесије и локације које се налазе у државним и ентитеским граничним подручјима. Није било ниједног таквог захтјева, па се у Републици Српској питају који су разлози постојања Комисије за концесије БиХ. 

– То само говори о томе колико на нивоу БиХ постоји интерес оних институција које би биле надлежне да промовишу неке пројекте који би могли бити од општег интереса за ову државу. Нажалост то је вјероватно резултат политичких односа и стања које ми имамо у овој земљи. Судбину таквих односа дијели и ова апсолутно неупотребљена Комисија за концесије. Па се поставља питање, да ли она уопште и треба – наводи Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади РС.

Једина дозвола коју је издала ова комисија, а која је пропала, јер није прошла у Парламенту БиХ, била је Студија изводивости за изградњу аутопута на Коридору 5Ц. Не само да ништа нису радили, него су мрсили конце и око именовања чланова комисије од којих неки и данас раде у техничком мандату и примају плату од око 3000 марака. А шта све раде за тако масну плату, нису одговорили на упит АТВ. Исто питање имао је и парламентарац БиХ Саша Магазиновић. Одговор га, каже, није зачудио.

– Одговор који сам добио је у сваком случају потврдио оно што је био главни разлог постављања мог питања, а то је да се ради о институцији која не одговара ономе због чега је основана. Наравно, нису ти људи формирали институцију нити је њихова одговорност. Али је очигледно да Савјет министара, знајући за тај проблем из годину у годину не чини ништа – рекао је Саша Магазиновић, посланик СДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Комисија је прошле године имала буџет нешто мањи од милион марака, а највећи дио је потрошен на плате запослених. Крајем прошле године, од четрнаест радника, троје је, на лични захтјев пензионисано.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрки

20.07.2019 06:47

Бољ кад раде праве само глупости нек мирују ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

20.07.2019 10:15

Страначки ухљеби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

20.07.2019 19:34

Нису једини. Нико у БиХ органима не ради ништа а поштено речено и немају шта радити јер су им радна мјеста измишљена.

ОДГОВОРИТЕ