У УКЦ РС нема цитостатика

У Униветзитетском клиничком центру Републике Српске поново недостаје појединих цитистатика. Пуринетол је лијек којег нема. Користе га пацијенти обољели од акутне леукемије.

Република Српска 19.07.2019 | 20:37
У УКЦ РС нема цитостатика
Никола Курија мора да користи Пуринертол као хемотераписјку сеансу због тумора. На налазу му је написано да лијека у болничкој апотеци нема и да је потребно да се родитељи снађу и сами купе. Међутим, пуринетол је лијек којег нема у Српској. Родитељи обољелог дјечака успјели су да се снађу, али привремено. 

''Снашла сам се јер сам ставила стус на фацебоок да ми људи помогну. Јавио се један човјек из Словеније који ће ми данас послати једну кутију, а другу кутију ми је поклонио други човјек који је користио исти лијек, али му више не треба, па ми је поклони'' - каже Божана Курија, мајка обољелог дјечака.

Једна кутија пуринетола у земљама региона кошта и до 300 марака. У Унивезитетско кллиничком центру кажу да је тачно да недостаје појединих цитостатика, али да лијечење пацијената није угрожено. Проблем несташице појединих лијекова пријављују Фонду здравственог осигурања који и обезбјеђује лијекове и због тога је поручују да је Фонд адреса за сва наша питања. 

Из Фонда одговарају да је произвођач овог лијека укинуо регистрацију и у последњих неколико мјесеци није доступан на тржишту БиХ.

''Важно је и напоменути да се на посљедња три тендера нико није јавио на тендер за овај лијек. Уколико пацијенти сами купе лијек, Фонд ће им рефундирати трошкове'' - одговорили су из ФЗО РС. 

Са проблемом је упознат и ресорни министар. Ален Шеранић је поручио да ће лијек бити набављен. 

''Ријеч је о лијеку који није регистрован и који се увози интервентним увозом, гдје се здравствена установа обраћа Министарству за увоз таквог лијека. Ми експресно одобравамо набавку. Потребно је поднијети захтјев '', каже министар Ален Шеранић.

Процедурално, потребно је да буде поднесен захтјев за шта је задужен УКЦ. Родитељи обоољелог дјечака, али и сви они који користе лијек којег тренутно у РС нема, надају се да ће надлежни брзо реаговати, јер је сваки дан од животне важности. 



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Игор

19.07.2019 18:44

Вазно је да се иде на упутницу. То сто нема ко да вас лијеци и то сто нема лијекова, нема везе. Само цутите и трпите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасојка

19.07.2019 18:52

О боже шта ће им цитостатици.!?

Name

Ко

19.07.2019 21:13

Ко да стигне све,Дзајиц јуце бранио хрватске националне интересе,кад да набави,разумите га народе.Стоко политицка,нема лијекова јел,а тамо се у прса ударате у рад и ред.

Name

србин православни

20.07.2019 11:40

Бас ме брига за болесне, лијекове. Ја се спремам за прославу Олује. То је национални празник и среца нас срба.

Name

ПРОИНТЕР

19.07.2019 18:52

ДА НАБАВИ ЦИТОСТАТИКЕ.ИМА ДОДИК 6 УНУЦАДИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2019 07:13

Кум Ранко, Стевандић, приватне подобне клинике...њима треба СВЕ, народу шта остане.

Name

Устасе писајте нам по фаци

20.07.2019 10:09

Кога брига за лијекове. Најбитније је да смо помогли браци хрватима и одбранили их од судова међународних. А убрзо слиједи и прослава Олује, па цемо и то славити, јер и ми смо уцесници.

Name

Ма

19.07.2019 18:55

Битно је да у УКЦ-у има СНСД-а и малог бурле Стевандица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА СИНИСУ ПОРУКА

19.07.2019 19:54

АЈДЕ АКО МОЗЕС НАБАВИТИ И ПОСЛАТИ ОВАЈ ЛИЈЕК ОВОМ ДЈЕТЕТУ.ЗНАМО ДА РАЗУМИЈЕС.И ТИ СЕ БОРИС УЗ НАЈБОЉЕ ЉЕКАРЕ И НАЈМОЦНИЈЕ ЛИЈЕКОВЕ..АКО НЕКО МОЗЕ ПРОСЛЕДИТИ ПОРУКУ И ФОНДАЦИЈИ ДЈОКОВИЦ..ДА СЕ СПАСАВАЈУ ЉУДСКИ ЗИВОТИ..ПОСАЉИТЕ ЦИТОСТАТИКЕ..ПОМОЗИТЕ..БОГ ВАМ ДАО ДОБРО

ОДГОВОРИТЕ