Радници остају без радних мјеста

Конфедерација синдиката Републике Српске тврди да ће начин на који Управа Жељезница Републике Српске покушава да систематизује радна мјеста “довести у питање радни статус великог броја запослених и угрозити финкционалност појединих организационих цјелина предузећа”.  

Република Српска 19.07.2019 | 12:42
Радници остају без радних мјеста
Из Конфедерације је саопштено да је изјава генералног директора Жељезница Зорана Илинчића, у којој тврди да су разговори о колективном уговору заустављени на захтјев синдиката све док не буде урађена нова систематизација, нетачна.

– Сматрамо и да је обмањивање јавности и радника и информација да планирају повећање плата у идућој години јер то повећање је и могуће извршити подизањем коефицијената које смо и сада захтијевали како би сви запослени остварили обећано повећање од 50 КМ – тврде из Конфедерације синдиката.

Из Конфедерације истичу да, уколико је Илинчић оријентисан према просперитету Жељезница, онда би одмах требало да идентификује појединце који су предузеће довели у садашњу позицију. 

Из Конфедерације синдиката апелују да Окружно тужилаштво и правосудни органи Српске хитно поступе по кривичној пријави синдиката, јер је, како наводе у саопштењу, све мање времена за спас Жељезница Републике Српске.

Генерални директор Жељезница Илинчић поручио је у сриједу, 17. јула, да је управа овог предузећа у свом плану пословања за текућу годину предвидјела и повећање личних примања запослених радника и негирао медијске наводе синдикалних организација да Управа ЖРС не предузима активности по том питању.

– У складу са тим, покренули смо разговоре, као неко трајно рјешење за то увећање, око колективног уговора. На захтјев синдиката ти разговори су заустављени док не буде урађена нова систематизација – рекао је Илинчић новинарима.

(Српскаинфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

апсурд

19.07.2019 10:46

цјели свјет вапи за радном снагом , код нас их сиканирају и растјерују

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2019 11:39

Остају без радних мјеста. Ово је феноменална вијест, одлицно. Пропала фирма у пропалој Додиковини.

Name

Скептик

19.07.2019 12:14

Морају их тјерати јер су вишак и троше државне тј народне паре које су намјењене за партијске ухљебе по државним институцијама, којих је такође вишак али су потребнији режиму него железничари које је много лакше и безболније отпустити.

Name

АЉО

19.07.2019 19:40

Све приблеме ће ријешит експерти из Надзорног одбора.

Name

Жељезничар

19.07.2019 11:04

Само Симо и Марин могу спасити жељ. и раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

19.07.2019 11:04

Само Симо и Марин могу спасити жељ. и раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

19.07.2019 11:04

Шта ће људима посао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

19.07.2019 12:56

Па заиста ста це им посао ако је плата таква да од ње не могу да зиве нормално

Name

Искрено

19.07.2019 11:11

Јели и сада и то витални навинални интерес РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник зрс-цекам термин

19.07.2019 11:14

Овај текст нема везе са они сто се стварно десава. Масиноводје су 2010 године кроз плату и остале исплате добијале преко 1200 км а од 2011 од 900 до 1000 км. Осталим радницим су примања смањена за 50 км топлог оброка и јос по 10 - 50 км по основу смањења минулог рада и избацивањем из минулог рада бенефицираног и ратног стаза. Укинули су 2-5 дана додатног годисњег одмора за раднике које су остваривали по основу услова на раду. Ови потези су највисе погодили масиноводје и остале раднике изврсних слузби јер бенефицију и одмор по основу услова рада имају управо радници који највисе доприносе предузецу. Од 2011. године број радник који доприносе предузецу је смањен за пола. Зељезницама недостају радници свих профила управо на тим радним мјестима на којима се ради. Од прузних радника, руковаоца градјевинских масина, електрицара, бравара па до маневриста, отправника и масиноводја. Сад се прица како це радници остати без посла. То је лаз. Ни један радник од горе побројаних занимања се упосте не сикира за радно мјесто. Питајте их засто. За радно мјесто се сикирају управо нерадници са уговором о раду. Они који добијају плату а ниста не раде него само долазе на посао. У слуцају Сиљак Рајо и Младен Паниц не да нису ни долазили на посао, вец су били и у затвору а добијали су плату. Онда додје фрка око колективног уговора и некакве систематизације. Од тога нема ниста. Управа је због "доброг" пословања фирме подијелила стимулације од око 50 км свим запосленима а не радницима. Радници су добили исту стимулацију као и Младен Паниц, робијас. То се све десава управо у периоду када велики број тих радника иде у пензију а младји у иностранство. Зрс је напустило много младих радника(масиноводја, маневриста, прузних радника и сл.). Тиме је управа дала до знања да су радници битни колико и нерадници и тиме опет попљувала управо праве раднике. Због таквог понасања само јос висе тих људи одлази а то је кадар који се неце лако наци. Ко год види ста ради масиноводја одустаце од намјере да постане један кад види примања од 900-1000 км. Смањује се број и нерадника али без њих се мозе. Са оволиким примање нико нема подстицај да упосте сколује за та занимања. Не треба Илинциц да се пласи страјка изврсне слузбе. Боље би му било да опет размисли који људи це те возове покретати јер неце имати никога. Или нека смисли нацин да возови иду без нас или нека се спреми да их сам он покреце јер це врло брзо доци до тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗБХ

19.07.2019 14:50

Ова фирма дугорочно мозе опстати само у оквиру јединствених жељезница БИХ, како је и предвидјело мировним споразумом. То сто су жељезнице подијељено по ентитетима је посљедица И домет наших политика. И шта на крају опет једне жељезнице у БИХ...тржиште не познаје наше квази политике.

Name

Машиновођа Астронаут

19.07.2019 17:22

Објасни људима, колико сте машиновођа, уз подршку Петка Станојевића, запослили на ЖРС, имајући у виду број локомотива?! Нису могли сви на машину, па сте савјетовани да купујете факултете како би вас "Велики вођа" могао ухљебити за мандата на ЖРС. Не глуми заштитника свих радника извршне службе јер сте један од разлога њиховог тешког положаја. У то вријеме само сте ви и добијали повластице. Нисте се жалили кад сте по двојица на машини возили до БЛ, како би "убијали" километар сат. Дивота. Спаваш, а сатница се увећава. Говориш о 900-1000КМ плате и стављаш у исти кош све раднике извршне службе, истовремено док пружни радник лопата за минималац!

Name

ја

19.07.2019 11:17

Треба потегнут национални интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

плата нула?

19.07.2019 11:18

А колика им је инаце плата? Ста це им уопсте тај посао кад је плата никаква? Колика будала морас бити да радис а од плате не мозес да презивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

19.07.2019 11:21

Све ће бити тако док су на власти лопови купљених диплома. Петар Ђокић, "Афера - диплома" у Србији; WИКИПЕДИЈА:" стекао је 1991. звање дипломирани економиста у области менаџмента на Мегатренд Интернатионал Еxперт Цонсортиум Лимитед у Лондону. Године 2005. стекао је звање дипломирани економиста у области извршног управљања на Факултету за пословне студије Мегатренд универзитета у Београду". "Мегатренд Интернатионал Еxперт Цонсортиум Лимитед2, кажу куповале се дипломе у Сава Центру у Београду, гуглајући сам нашао још неке ликове, али овај је сигурно тај, Дакле, дипломирани лопов Петра Ђокић

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

19.07.2019 13:39

Више би зарадили да изнајме пругу сељасима да напасају краве него возањем 2-3 празна вагона 2-3 пута на дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

19.07.2019 14:52

Да би жељезница радила и била просперитетна потребна је привреда,пошто у републици српској не постоји привреда,нема ништа од повећања плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ж.Р.С радник

19.07.2019 15:46

Е стварно за повраћати, ла кога ви из вуче више лажете народ и поштене раднике ЖРСа.Ви машиновође звани нафташи Д2. колико сте нафте извукли на црево милиција вас хапсила и опет назад на посао нема суспензије.Све под Новиним патронатом а и о његовом фуковођењу све кспливало у јавност. Ви сте нај веће зло за жељезницу, а Симо све радио против радника под патронатом генералног из претходног педиода владавине Петка.Багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажни Борци За Радничка Права

19.07.2019 16:56

У томе лежи права истина! Не постоје јавни иступи представника синдиката у протеклих 15 година, којима су тражили забрану запошљавања на ЖРС, а било је периода када је дневно запошљавано на дестине радника. Није ни чудо, обзиром да су били саучесници у операцији "сигуран глас" и два бивша генерална директора, по истој матрици, испратили су у Народну скупшину РС. Шта су добили заузврат, најбоље знају њихове радне колеге, који о томе не желе јавно говорити. Резултат свега, преко хиљаду радника вишка на ЖРС и логично, принудно смањење плата! Сад, кад су се напокон почели рјешавати нагомилани проблеми, јављају се поново они, лажни борци за радничка права. Има смисла јер смањењем броја радника, смањује се маневарски простор за оне синдикалне вође, којима уговор о раду као предсједнику репрезентативног синдиката, гарантује плату а да истовремено нема обавезу обављања редовних радних задатака у оквиру свог радног мјеста. Мало ли је...

Name

Стд и етп

19.07.2019 20:30

6 медицинских сестара и 2 докторице не долазе на посао већ 6 година а примају редовно плату, понекад дође по једна ујутро јер немају никакав опис посла. Прије су радиле љекарске прегледе а то је укинуто ево шеста година. Савановић се води да ради у Бл а ту је примјећен само једном у задња три мјесеца, Субашић запослио сву швалеркину фамилију и сестре и мужеве им на Жељезници а њу за секретарицу у Стд и он оде понекад за Добој и то једном у 5 дана. Жута зграда у Бл има 32 запослена а тамо никад не можеш видјети више од 2 -3 јер не долазе на посао као нпр Боро Дакић и Ацо Максимовић. Узели станове и отпремнине на Жељезници па кад су им фирме пропале вратили се на Жрс и долазе на посао седмично по један сат. Све ово сви годинама знају а ћуте. Е то је браћо пропаст фирме. О осталима ћу у наставку.

ОДГОВОРИТЕ