ЛЕ: Зрињски лако, Олимпија и Абердин једва!

Мандић и Говедарица "овјерили" пут у Утрехт! Послије убједљиве побједе у Скопљу, Зрињски је и у реваншу надиграо Академију Пандев резултатом 3:0 (0:0) на стадиону "Под Бијелим Бријегом" и прошао у друго коло квалификација за Лигу Европе.  Мандић води Зрињски у друго коло, Зелаја испрашио Жалгирис, Воја Станковић сачувао мрежу.  Нефчи се поигравао са Сперантом.

Фудбал 18.07.2019 | 21:20
ЛЕ: Зрињски лако, Олимпија и Абердин једва!
Послије елиминације Широког Бријега, вицешампион Босне и Херцеговине, мостарски Зрињски, "овјерио" је у четвртак наступ у наредној рунди квалификација за Лигу Европе савладавши Академију Пандев из Скопља укупним резултатом 6:0.

У првом мечу прије седам дана на стадиону "Тоше Проески" кључни актери били су Станиша Мандић и Миљан Говедарица, а тако је било у вечерашњем реваншу "Под Бијелим Бријегом".

Након тврдог првог полувремена и поприлично изједначене игре, црногорски нападач, који је био члан "златних орлића" из Новог Зеланда, погодио је у 50. минуту мрежу Македонаца на асистенцију "резервисте" Миљана Говедарице и разријешио све дилеме.

Ако их је неко имао...

Потом је након асистенције доскорашњи нападач Звијезде 09, који је ушао у другом дијелу, уписао и еврогол након соло акције по лијевој страни у 78. минуту, да би се за идентичних 3:0, као у Скопљу, побринуо стопер Ренато Гојковић у судијској надокнади.

Тиме су "племићи" из Мостара осигурали двомеч са холандским Утрехтом, који ће бити домаћин у првом сусрету 25. августа, а реванш је на распореду седам дана касније у Херцеговини.

За разлику од првог двобоја у Скопљу, гости су вечерас више показали и у неколико наврата опасно запријетили голману Ивану Бркићу, на шта је у најави упозоравао тренер Мостараца Хари Вукас јер гости нису имали шта да изгубе.

Ипак, квалитет је био на страни Зрињског што је на крају и дошло до изражаја и заслуженог пласмана у друго коло квалификација за Лигу Европе.

ЗРИЊСКИ: Бркић, Баришић, Јаковљевић, Гојковић, Ругашевић, Рустемовић (од 80. Пезер), Чурјурић, Чирјак (од 59. Шовшић), Станић (од 46. Говедарица), Мандић, Лендрић. Тренер: Хари Вукас

АКАДЕМИЈА ПАНДЕВ: Алчевски (од 65. Денковски), Димов, Илиев, Костов, Стоилов, Миловановић, Дориев, Крстовски (од 75. Јованов), Темелков, Танусев (од 67. Пандев), Маневски. Тренер: Југослав Транчевски

Пронашао је себе Станиша Мандић у Мостару. Некадашњи српски златни орлић, па касније репрезентативац Црне Горе, дуго је тражио место да фудбалски васкрсне и успева то у дресу Зрињског. Мандић је отворио пут босанском клубу у дуелу са Академијом Пандев ка другом колу квалификација за Лигу Европе – 2:0.

Зрињски је имао лак задатак у реваншу на свом терену, јер је први меч у Македонији добио са 3:0. После мирних мрежа у првом полувремену реванша, Станиша Мандић је у 50. минуту погодио за 1:0 и трасирао Мостарцима врата другог кола.

А, у тој другој рунди Зрињски ће играти против холандског Утрехта.

Аполон из Лимасола је имао лакши тренинг у реваншу против Кауно Жалгириса. Прву утакмицу у Литванији добили су Кипрани са 2:0, док су код куће разбили ривала са 4:0.

Јунак утакмице био је нападач Емилио Зелаја, који је постигао три гола за Аполон, у чијој првој постави је био српски интернационалац Саша Марковић, бивши фудбалер Партизана.

Играће Аполон у другом колу са бољим из дуела Бран – Шамрок.

Изненађење је направила летонска Лиепаја, која је као гост победила и избацила Динамо из Минска – 2:1.

У првој утакмици било је 1:1, па су Белоруси имали у старту позитиван резултат, али је све кренуло наопако по њих. Спатару је у 10. минуту довео Лиепају до предности и натерао Динамо у тоталну офанзиву, коју је казнио Додо голом у 70. минуту за 2:0. Домаћин је успео само да у последњем минуту дође до почасног гола.

Лиепаја ће у другој рунди играти са победником двобоја Норчепинг – Сент Патрикс.

Некадашњи штопер Партизана Војислав Станковић сачувао је мрежу Нефчија против Сперанте – 6:0.

Азербејџански тим је први меч у Молдавији добио са 3:0, тако да је имао лак посао у реваншу, али то га није спречило да до врха натрпа мрежу Сперанте.

Нефчија чека сада дуел са Арсеналом из Туле.

Бугарски Левски и румунски ФЦСБ лагано су прошли до другог кола квалификација.

Олимпија у 93. минуту нашла врата другог кола, Абердин са ивице до преокрета! Лука Менало спасао Змајчеке!

За инфаркт! Висила је Олимпија све до 93. минута, чинило се да јој нема спаса, да ће европску мисију завршити у „сезони купања“, кад – спас у последњи час.

Голом у последњем минуту, који је постигао Лука Менало, Змајчеки су победили Ригас са 2:0 и тиме надоместили пораз од 3:2 на свом терену у првој утакмици. Уграбио је млади Словенац да затресе мрежу Летонаца пре него што је судија одсвирао крај, а навијачи су пали у транс.

Очима није могао да верује ни Андрија Калуђеровић, српски легионар у Ригасу, који је у игру ушао с клупе у 64. минуту.

Олимпија ће у другом колу квалификација играти са турском Малатијом.

Играо је по ивици и Абердин. Бранио је у Финској предност од 2:1 из првог меча, славио је и у реваншу истим резултатом, али је било дрхтања, јер је РоПС већ у 2. минуту дошао до гола, који му је отварао врата другог кола.

Спас за Шкоте је стигао у 27. минуту, добили су пенал, који је Косгроув претворио у изједначење, да се лакше дише. Наваљивао је Ропс у наставку меча, али у последњем минуту Абердин је постигао други погодак и са обе победе прошао у другог коло, где га чека грузијска Чикура.

Дрхтао је и Брондби до последњег минута и то поред победе од 4:1 код куће против Интер Туркуа!

Фински тим је у другом полувремену дошао до предности од 2:0, постигао је два гола за пет минута и од 56. је јурио тај трећи, за пролаз даље.

Брондби је тешком муком успео да се одбрани, па га на наредној степеници чека дуел са Лехијом из Гдањска.

ЛИГА ЕВРОПЕ, КВАЛИФИКАЦИЈЕ - 1. КОЛО (РЕВАНШ МЕЧЕВИ)

Уторак

Банантс - Чукарички 0:5 (0:2) /први меч 0:3/
КИ Клаксвик - Ритериаи 0:0 /први меч 1:1/
ОФК Титоград - ЦСКА Софија 0:0   /први меч 0:4/

Среда

Чикура - Фола Еш 2:1 (1:0)  /први меч 2:1/

Четвртак

Тобол  - Женес Еш  1:1 (1:0) /први меч 0:0/
Кајрат - Широки Бријег  2:1 (0:0) /први меч 2:1/
Македонија ЂП - Алашкерт  0:3 (0:1) /први меч 1:3/
Теута – Вентспилс  1:0 (0:0) /први меч 0:3/
Интер Турку – Брондби  2:0 (0:0) /први меч 1:4/
У. Крајова – Сабаил  3:2 (1:0) /први меч 3:2/
Левадија – Стјарнан  3:2 (2:1, 1:1) Продужетак у току /први меч 1:2/
РФШ – Олимпија  0:2 (0:1) /први меч 3:2/
РоПС – Абердин  1:2 (1:1) /први меч 1:2/
Динамо Минск – Лиепаја  1:2 (0:1) /први меч 1:1/
Левски – Ружомберок  2:0 (1:0) /први меч 2:0/
Аполон Лимасол – Кауно Жалгирис  4:0 (2:0) /први меч 2:0/
Хаугесунд – Клифтонвил  5:1 (3:1) /први меч 1:0/
Краковија – Дунајска Стреда  1:1 (1:0) продужетак у току /први меч 1:1/
Милсами – ФЦСБ  1:2 (0:2) /први меч 0:2/
Нефчи – Сперанта  6:0 (4:0) /први меч 3:0/
Петрокуб – АЕК Ларнака 0:1 (0:0) /први меч 0:1/
Торпедо Кутаиси – Ордабаси  0:2 (0:0) /први меч 0:1/
Вадуц – Бреидаблик  2:1 (0:0) /први меч 0:0/
Жалгирис – Хонвед  1:1 (1:0) /први меч 1:3/
Зрињски – Академија Пандев  2:0 (0:0) /први меч 3:0/

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар